• 31/03/2023 05:59

16 δράσεις για την προστασία και την προώθηση της περιοχής Natura της Θεσσαλίας

ByGreeceit.gr

Ιαν 10, 2023
Ελάτε στο Viber

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 16 δράσεων για τη διαχείριση, ανανέωση, ενημέρωση και ανάδειξη της περιοχής Natura εντός των διοικητικών της ορίων. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 1.528.803 € και δικαιούχος είναι ο οργανισμός φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ.

«Σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, Πρόεδρο του Οργανισμού Μαρία Παπαδοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο Κωνσταντίνου Τριάντη, Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, θα επενδύσουμε 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του μοναδικού και αναντικατάστατου φυσικού πλούτου της Θεσσαλίας που προστατεύει και προωθεί». Αυτοανακηρύσσεται Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. “Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που χρηματοδοτούμε στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην εφαρμογή δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των μελλοντικών κινδύνων. Οδηγεί στη σωστή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στο δίκτυο. Κλιματική αλλαγή. Ο καλύτερος τρόπος να πούμε κάτι είναι Χρησιμοποιώντας τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενοι με ειδικούς εμπειρογνώμονες και ερευνητές, για να το αποδείξουμε στην πράξη: Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον, να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση, να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της κληρονομιάς μας , Θεσσαλίας και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσθέτει αξία στην κοινωνία και την οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. .

Ένα πλήρες πρόγραμμα 16 δραστηριοτήτων στην περιοχή Natura της Θεσσαλίας
1. Ευαισθητοποίηση, δημοσιότητα, δραστηριότητες περιβαλλοντικής πληροφόρησης και εγκαταστάσεις υφιστάμενων κέντρων πληροφόρησης στην περιοχή της Ελαζώνας, καθώς και εκθέσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Αφορά την παραγωγή τεσσάρων ψηφιακών προϊόντων σε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες που αποτυπώνουν βιντεογραφικά τα σημαντικότερα στοιχεία της περιοχής.
2. Σχεδιάστε δράσεις αποκατάστασης και προστασίας με τη δημιουργία ζωνών προτεραιότητας. Αυτό σχετίζεται με τον χωρικό προσδιορισμό των τύπων θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων οικοτόπων και συγκεκριμένες συμπεριφορές ανάκτησης καθορισμένων ειδών. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.ΠΑ.ΒΣ) περιέχει θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που δημιουργούν σημαντικά οικοσυστήματα με εξαιρετική βιοποικιλότητα, με σημαντικά γεωμορφολογικά και πολιτισμικά στοιχεία.
3. Μείωση των επιπτώσεων της αλιείας για την προστασία και αποκατάσταση της ιχθυοπανίδας και των τύπων θαλάσσιων οικοτόπων – Έρευνα. Αυτό αφορά την έρευνα για την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης για προστατευόμενες περιοχές.
4. Μετριασμός των επιπτώσεων στην αλιεία για την προστασία και την αποκατάσταση της ιχθυοπανίδας και των τύπων θαλάσσιων οικοτόπων – Προμήθεια. Αφορά την ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης προστατευόμενων περιοχών. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική για είδη χλωρίδας και πανίδας, ιδιαίτερα για παράκτιου τύπου ενδιαιτήματα για επαγγελματική αλιεία σε προστατευόμενες περιοχές και για διαχείριση τουριστών και σκαφών αναψυχής.
5. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Αυτό περιλάμβανε την ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, στα οποία οι μαθητές θα μάθουν για συγκεκριμένες περιοχές, τις αξίες και τα οφέλη που παρέχουν στον άνθρωπο και την ανάγκη προστασίας και προστασίας τους και διατήρηση.Σκοπός είναι η απόκτηση γνώσης και επίγνωσης
6. Βελτίωση και αποκατάσταση τεχνητών υγροτόπων και βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πτηνών. Αφορά ασφαλείς εργασίες περίφραξης και φύτευσης στους βάλτους της τεχνητής λίμνης του Κάρλα.
7. Βελτίωση και αποκατάσταση υγροτόπων ανθρωπογενών υγροτόπων και βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πτηνών – προσφορά. Αυτό αφορά την παροχή μέτρων παρακολούθησης και μετριασμού της αντίθεσης (13 γούρνες με ζώα και 2 δεξαμενές νερού) για τη βελτίωση των υγροτόπων και την αποκατάσταση τεχνητών υγροτόπων και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πτηνών. Οι μισοί από τους ανθρωπογενείς υγροτόπους στην περιοχή της πρώην δεξαμενής της λίμνης Καρράς καλύπτονται από το καταφύγιο ΚΑΖ Καρράς, αλλά οι υπόλοιποι υγρότοποι είναι απροστάτευτοι, επομένως οι κυνηγοί πηγαίνουν έξω από τα αποθέματα για να κυνηγήσουν για σπόρους. σε προστατευμένο τμήμα. Πολλά είδη έχουν καταγραφεί στην περιοχή από την πρώτη στιγμή που το νερό μπήκε στους υγροτόπους. Το ρηχό βάθος νερού και η προστασία που παρέχουν τα καλάμια συνάδουν με τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών τροφοδοσίας και προστασίας για πολλά από τα χαρακτηριστικά των ειδών των δεξαμενών Καλά.
8 -13.Διοικητική ενέργεια κατά του Kirkenesji. Σχετίζονται με δράσεις περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης για γλαρόνια (υπηρεσίες επιστημόνων, παροχή εξοπλισμού, παροχή και τοποθέτηση φωλιών, πιλοτική εγκατάσταση και δημιουργία τεχνητών βοσκοτόπων, δραστηριότητες ενημέρωσης).
14. Προμήθεια και εγκατάσταση παρατηρητηρίων άγριας ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση πέντε προκατασκευασμένων καλύβων παρατήρησης άγριας ζωής. Για να περιοριστεί η ενόχληση και να διασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες για τους παρατηρητές, καθώς το σύστημα υγροτόπων στην περιοχή της πρώην δεξαμενής της λίμνης Καρούρα συνεχίζει να δέχεται αυξανόμενες επισκέψεις τόσο από ερασιτέχνες ορνιθολόγους όσο και από οργανωμένα προγράμματα παρακολούθησης, χρειάζεται βελτιώσεις υποδομής. Αυτά εξασφαλίζονται κυρίως από τη μικρή και ευέλικτη τοποθέτηση των παρατηρητηρίων.
15. Προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών δασικής αναψυχής. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση 10 δασικών υποδομών αναψυχής (περίπτερα) στους δήμους Αγιάς, Ρήγα Φερραίου, Ανατολικού και Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού. Σε υποτυπώδες στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται οι δασικές υποδομές αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές της Θεσσαλίας. Η ίδρυση 10 θέσεων ανάπαυσης (περίπτερα, τραπέζια) αποτελεί τη βάση για ένα ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών της Θεσσαλίας.
16. Βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και των συνοδευτικών λειτουργιών των ταΐστρων Meteoron που κυνηγούν πτηνά. Πρόκειται για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας των ταΐστρων οδοκαθαριστών πουλιών των Μετεώρων (Ασπροπάρης) και της υποδομής παρακολούθησης και λειτουργίας. Η παροχή ασφαλούς και σταθερής τροφής για πληθυσμούς οδοκαθαριστών αρπακτικών μετριάζει τον αρνητικό αντίκτυπο πολλών ανθρώπινων απειλών, ιδιαίτερα απειλών που δεν μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής και η ευρεία χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η λειτουργία σταθμών σίτισης είναι επομένως σημαντική εργαλείο διαχείρισης για την προστασία αυτών των ειδών.

Πηγή: magnesianews.gr