• 21/09/2023 14:26

24 χωριά της Χερσώνας «πνίγηκαν» μετά από έκρηξη φράγματος – 40.000 άμαχοι σε ζώνη απειλής

ByGreeceit.gr

Ιούν 7, 2023
24 χωριά της Χερσώνας «πνίγηκαν» μετά από έκρηξη φράγματος - 40.000 άμαχοι σε ζώνη απειλής
Η μαζική εκκένωση πληθυσμού συνεχίζεται σήμερα μετά τη μερική καταστροφή στη νότια Ουκρανία Υδροηλεκτρικός σταθμός Kakhovkaπροκάλεσε πλημμύρες στις παρόχθιες περιοχές κατά μήκος του Δνείπερου και το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν.

“Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Korabelny της πόλης Kherson. Μέχρι στιγμής η στάθμη του νερού είναι 3,5 μέτρα και περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει”. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Ολεξίι Κλέβα είπε ότι ήταν σε μια κοινότητα που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο του 2022.

Πρόσθεσε ότι οι εκκενώσεις με λεωφορεία και τρένα συνεχίστηκαν σήμερα και θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες. “Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες. Οι ουκρανικές αρχές απεγκλώβισαν βιαστικά περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Βρίσκομαι σε μια περιοχή υπό τον έλεγχό μου.” Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Andriy Kostin δήλωσε χθες:

«Σε αυτό το στάδιο, 24 κοινότητες στην Ουκρανία πλημμυρίζουν».είπε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών. Ιγκόρ Κλιμένκο.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι δήλωσαν ότι κινητοποίησαν περίπου 50 λεωφορεία και ξεκίνησαν την εσπευσμένη εκκένωση των κατοίκων τριών κοινοτήτων.ο Vladimir LeonidevΟ φιλορώσος δήμαρχος της Nova Kakhovka, που διαθέτει υδροηλεκτρικό φράγμα, είπε ότι η πόλη πλημμύρισε και 900 κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στη Γενεύη, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή με «καταστροφικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής».

Στην Ουάσιγκτον, ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε ότι η καταστροφή προκάλεσε «σίγουρα» ορισμένους «θανάτους», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τελικό συμπέρασμα για το τι συνέβη».

διασταύρωση κατηγορίας

Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροδότησε «βόμβα» στο φράγμα. Είπε τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

«Είναι αδύνατο να καταστρέψεις [του φράγματος] Από έξω, με βομβαρδισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκδοχή της Μόσχας,

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει «πόλεμο στη ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό» και κάλεσε τον κόσμο να «αντιδράσει», ενώ ταυτόχρονα είπε ότι «η ικανότητα της Ουκρανίας να απελευθερώσει το έδαφός της» θα μειωνόταν καθώς ξεκίνησε η καταστροφή. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είναι. Η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί από διαφορετικές κατευθύνσεις. Μίλησε επίσης για «βάρβαρη περιβαλλοντική καταστροφή».

Το Κίεβο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το φράγμα για να «φρενάρουν» τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Επειδή ενώ οι ρωσικές οχυρώσεις κατά μήκος του Δνείπερου θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, οι ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να παρεμποδιστούν.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ανακατέλαβε γειτονικά εδάφη ΜπαχαμούτΩστόσο, παραμελείται το εύρος των «επιθετικών επιχειρήσεων» που διεξάγονται σε άλλες περιοχές του ευρύτερου μετώπου.

Η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε ότι απέκρουσε την ουκρανική επίθεση και χθες παραδέχτηκε ότι 71 από τους στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί και άλλοι 210 τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά μόλις ανέφερε τις δικές της απώλειες.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι προετοίμαζαν εδώ και μήνες μια μεγάλη αντεπίθεση για να αναγκάσουν τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα εδάφη.

Σχετικά με το φράγμα, το Κρεμλίνο ανέφερε «εσκεμμένη δολιοφθορά» από την Ουκρανία, απέρριψε «αποφασιστικά» τις κατηγορίες του Κιέβου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» την καταστροφή των υποδομών.

Το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στον Δνείπερο το 1956 ως μέρος της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού σταθμού.

Η καταστροφή του εγείρει νέες ανησυχίες για την πυρηνική ενέργεια Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια150 χιλιόμετρα από τη Nova Kakhovka, όπου το νερό από το φράγμα χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Όπως και το φράγμα, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται σε έδαφος που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης στην περιοχή Χερσώνα κινδυνεύουν από πλημμύρες, φοβούμενοι ότι τα νότια χωράφια της χώρας θα στεγνώσουν εντελώς, δημιουργώντας μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού. Πρόσθεσα ότι υπάρχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι η Ουκρανία «ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ντμίτρο Κλέμπα.

Σε αυτό, ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Serhiy Kislitsa αναφέρθηκε στην «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία», εκτόξευσε μια «τεράστια περιβαλλοντική βόμβα» και «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη». κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προκάλεσε » και «Ένα άλλο παράδειγμα ρωσικής γενοκτονίας κατά των Ουκρανών».

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεβέντσια, έκανε λόγο για «σκόπιμη δολιοφθορά από το Κίεβο», «εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατικές ενέργειες» και «αδιανόητα εγκλήματα».

“Η Ρωσία δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης. Γι’ αυτό στοχεύουν τις πολιτικές υποδομές”, δήλωσε ο Αντόν Κορίνεβιτς, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει λόγο για «νέες καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία» Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: magnesianews.gr