«Η περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή σε όλους τους προορισμούς της. Οι σύγχρονες υποδομές, τα καινοτόμα τουριστικά προϊόντα και οι βραβευμένες τουριστικές εκστρατείες είναι τα Αναδεικνύει την ομορφιά και τη μοναδικότητα κάθε προορισμού. Η προστιθέμενη αξία του αυτή η προώθηση θα επιστρέψει στην κοινωνία μέσω της αναζωογόνησης των επαγγελματιών του τουρισμού», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτίνας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού. 2023». Στη Θεσσαλία υπάρχουν 29.000 ξενοδοχειακές κλίνες, αλλά στο Νότιο Αιγαίο 232.000, στην Κρήτη 193.000, στα Επτάνησα 104.000 και στην Κεντρική Μακεδονία 94.000. Αυτός είναι ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να φιλοξενήσει η Θεσσαλία. Προωθήστε σύγχρονες και ασφαλείς οδικές υποδομές, νοσοκομεία και κέντρα υγείας εξοπλισμένα με εμάς, αρχαία θέατρα, κάστρα, εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα πολιτιστικά μνημεία, βιώσιμες πόλεις που κάνουν τις πόλεις πιο προσιτές και φιλόξενες. Χάρη στην αναζωογόνηση, οι ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που υποστηρίζουμε, Πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις φιλοξενούμε στις σύγχρονες υποδομές που έχουμε δημιουργήσει για όλα τα αθλήματα, τη συνεργασία μας με ειδικούς του τουρισμού (Marketing Greece), και υποβρύχια μουσεία καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, παρατήρηση πουλιών στην Κάρλα, Γεωπάρκο Μετεώρου – Πύλες, Όλυμπο και Μετέωρα μουσεία ψηφιακής προβολής, ψηφιακή πύλη Olympus themountolympus.com, στιγμιότυπα περιπατητικής διαδρομής και πολλά άλλα – Η Θεσσαλία από άγνωστους προορισμούς έχει περάσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
ένθετα δεδομένα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η περιφέρεια Θεσσαλίας σημείωσε αύξηση 48% στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη την τριετία 2019-2021. Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στη Θεσσαλία επίσης αυξήθηκε κατά 45%. Μάλιστα, η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή είναι 10% υψηλότερη από τη συνολική μέση διάρκεια παραμονής που καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2021.
Το 2022 οι άμεσες τουριστικές εισπράξεις της Θεσσαλίας ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 87 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις άμεσες τουριστικές εισπράξεις το 2021 (233 εκατ. ευρώ). Το 2022, οι επισκέπτες θα μένουν κατά μέσο όρο 6,9 ημέρες και θα ξοδεύουν κατά μέσο όρο 52 € ανά διανυκτέρευση. Πολύ ικανοποιητικοί είναι και οι δείκτες απασχόλησης, με τους τουριστικούς εργαζομένους στη Θεσσαλία να αυξάνονται κατά 100% μαζί με άλλους τουριστικούς κλάδους (π.χ. εστίαση).
«Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Θεσσαλίας είναι στοχευμένο και καταγράφει κάθε δραστηριότητα», είπε ο Μπουτίνας. Η εφαρμογή του θα γίνει μετά από συνεννόηση με τους αντίστοιχους φορείς, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Τουριστικής Προώθησης της Marketing Greece και το Παρατηρητήριο Τουρισμού. Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με στόχο την αύξηση της προβολής και την ενεργό συμμετοχή ειδικών του κλάδου. Οι ειδικοί του κλάδου αναγνωρίζουν ότι μόνο μέσω επιχειρηματικών παρουσιάσεων, B2B συναντήσεων και επαφής με πιθανούς επισκέπτες μπορούν να επιτευχθούν άμεσα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Φέτος, το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Θεσσαλία συμμετείχε σε 13 τουριστικές εκθέσεις, 5 αγροδιατροφικές εκθέσεις και 3 στοχευμένα εργαστήρια σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των επιχειρηματιών. Παράλληλα, με πολλές εγγραφές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, οικογενειακές και δημοσιογραφικές εκδρομές που διοργανώνονται σε όλη τη Θεσσαλία, συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και να διαχειριζόμαστε την πύλη mythessaly.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών και ανθρώπων που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο είναι χαμηλό», τόνισε ο Μπουτίνας. «Στο παρελθόν προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε μια «σχολή τουρισμού» στη Θεσσαλία, αλλά δεν είχε επιτυχία λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αναζωογονηθεί αυτή η δράση και να καλέσουμε τους επαγγελματίες και τους τουριστικούς κλάδους να ανταποκριθούν. «Σχετικά με το αεροδρόμιο της Νέας Αγιάλου, έχει γίνει έρευνα και συνεχίζουμε να προσελκύουμε αεροπορικές εταιρείες από την περιοχή και το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας», είπε ο Μπουτίνας. Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη εκρηκτική ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων στη Θεσσαλία, η οποία κατέχει την τέταρτη θέση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το 2018 η επαρχία Τρικάλων είχε καταχωρισμένα 70 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά το 2022 μόνο η πόλη της Καλαμπάκας κατέγραψε 450 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων δεν περιλαμβάνονται στα τουριστικά προϊόντα. Για να έχει επιτυχία στον τουρισμό, η συμπεριφορά πρέπει να είναι αναπαραγώγιμη», πρόσθεσε ο Μπουτίνας. «Επαναλαμβάνουμε τις δραστηριότητές μας κάθε χρόνο και στοχεύουμε σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού. Το 2014, όταν συμμετείχαμε στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού TourNatur στη Γερμανία, η περιοχή της Θεσσαλίας ήταν ένας άγνωστος προορισμός. Σήμερα, η Θεσσαλία περιλαμβάνεται σε περισσότερα από 40 προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού από γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία».
Πηγή: magnesianews.gr