• 27/03/2023 00:44

Αχτσιόγλου: «Άδικος και αδιέξοδος προϋπολογισμός πολιτικής – ορίζει επιδείνωση της κατάστασης»

ByGreeceit.gr

Νοέ 23, 2022
Ελάτε στο Viber

Η Έφη Αχτσιόγλου, Διευθύντρια Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις Εθνικές Κυρώσεις 2023: «Είμαστε αντίθετοι σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού που σφραγίζει πολιτικές αδικίας και αυξάνει το αδιέξοδο της πλειοψηφίας των πολιτών. Θα ψηφίσω», είπε. προϋπολογισμός.

Όπως υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου, «ευτυχώς ήταν ο βραχύβιος προϋπολογισμός της κυβέρνησης που το πρότεινε. Θα σας δώσω την εξουσία να το κάνετε».

«Ο Μητσουτάκης είναι υπόλογος στο κοινό»
Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στο περιστατικό των υποκλοπών, σχολίασε ότι οι δημοσιονομικές συζητήσεις γίνονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς θεσμικής και εθνικής κρίσης.

«Ο κ. Μισοτάκης δεν είναι απλώς εκτεθειμένος. Είναι υπόλογος. Και δεν λογοδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε, είπε, «Κανονικά δεν θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης. Γιατί αν υπήρχε λίγη πολιτική εντιμότητα σε αυτή την κυβέρνηση, θα είχαν ήδη παραιτηθεί».

Στη συνέχεια μίλησε για τον προϋπολογισμό, επικαλούμενος σειρά επίσημων στοιχείων, «επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία ήταν οριακή, κρίση εκρηκτικών τιμών και καταρρέουσα αγοραστική δύναμη. Υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου λέει:

«Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος:

»1. Η Ελλάδα έχει επίσημα την ακριβότερη βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

»2. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που πλήρωσε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ως εκ τούτου, ως πολίτες, πληρώνουμε τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας από την τσέπη μας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη. Ή μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ βρίσκεται η ρίζα του εκβιασμού.

»3. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2022, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ενεργειακό κόστος στην ΕΕ μετά τις επιδοτήσεις ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών της.

»4. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ και την τρίτη μεγαλύτερη επιβάρυνση λογαριασμών φυσικού αερίου.

»Σχετικά με το εισόδημα:

»1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε.

»2. Η χώρα μας είναι η πέμπτη τελευταία στην ΕΕ σε αγοραστική δύναμη των πολιτών της

»3. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

– Νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750€ έχασαν φέτος έως και 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

– Μετά τον Απρίλιο του 2022, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.

– Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022. “

Για τον πληθωρισμό, ο Αχτσιόγλου είπε, «Ο ετήσιος πληθωρισμός 9,7% είναι πολύ υψηλός και για εννέα μήνες η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη, αλλά έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται σημαντικά. Είπα.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού 9,1% τον Οκτώβριο του 2022 παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου 2021, ο οποίος ήταν ήδη 3,4%», ο οποίος είναι πολύ υψηλότερος από τον γενικό δείκτη.

«Νομιμοποίηση της κερδοσκοπίας»
Ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη «νομιμοποίηση της μη ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά και της κερδοσκοπίας».

«Μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν παρενέβη καθόλου στην αγορά ενέργειας. Οι εταιρείες συσσώρευαν υπερκέρδη σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον μηχανισμό που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022, είπε ότι ο μηχανισμός «θα θέσει όρια τιμών ανά τεχνολογία/ανά καύσιμο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας όρια πολύ μεγαλύτερα από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες συνεχίζουν να συσσωρεύουν κανονικά υπερκέρδη , και όσοι έχουν ήδη εξασφαλίσει πλεονάζοντα κέρδη θα υπερχρεώσουν και το κράτος θα απαιτήσει να επιστρέψει όσα άδικα εισέπραξαν πάνω από την ανώτατη αύξηση».

Είπε, «Χωρίς ανώτατο όριο στο λιανικό εμπόριο, το κερδοσκοπικό πάρτι μπορεί να συνεχίσει ως συνήθως εκεί».

Μίλησε για «φαινομενική κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής και «πλήρη εξαπάτηση» επειδή το μοντέλο τιμολόγησης με το οποίο το αντικατέστησε η κυβέρνηση οδήγησε σε υψηλότερες τιμές και 60% υψηλότερους δασμούς.

«Η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει τα πλεονάζοντα κέρδη», είπε ο Ατζιόγλου. Αυτό που έκανε είναι ότι ό,τι έκανε η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα υπερκέρδη με διάφορους τρόπους, φτάνοντας τελικά στο σκανδαλωδώς χαμηλό επίπεδο των 415 εκατ. και λέγοντας ότι μόνο 373 εκατ. θα ανακάμψει και θα δώσει δισεκατομμύρια δολάρια στα ενεργειακά καρτέλ».

«Πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας εταιρικού ομίλου»
«Οι κυβερνητικές πολιτικές για την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρικών ομίλων που συνεισφέρουν και επωφελούνται από την κρίση ακρίβειας πλήττουν σχεδόν όλους τους τομείς», είπε, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Μέχρι στιγμής, οι πραγματικές πληρωμές ήταν ελάχιστες και δεν ανησυχούμε για τη διάχυση της στήριξης, που χαρακτηρίζεται από τα αρχικά 455 εκατομμύρια χαμηλότοκα δάνεια που δόθηκαν μόνο σε 13 εμπορικές ενώσεις.» είπε.

«Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι μια στρατηγική που αντικατοπτρίζεται παντού.

»1. Η κοινωνική ανισότητα έχει αυξηθεί από το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η ΕΛΣΤΑΤ.

»2. Ο πληθυσμός που κινδυνεύει από τη φτώχεια και η παιδική φτώχεια έχουν αυξηθεί από το 2019.

»3. Από το 2019 το χρέος της ελληνικής κοινωνίας αυξάνεται σταθερά προς την εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο και αυξάνονται και οι επισφάλειες.

“Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 38 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος ζωής και η αύξηση των επιτοκίων δημιουργούν μια νέα γενιά επισφαλών χρεών.”

«Κόκκινα δάνεια και επιθέσεις στον πλούτο των πιο αδύναμων»
Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε την πολιτική επισφαλούς χρέους της κυβέρνησης: Για να αποφευχθούν τα κεφάλαια και οι εισπράξεις, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους περιορίζεται σε επιθετικές στρατηγικές ενεργειών επιβολής έναντι ευάλωτων περιουσιών πολιτών που αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

“Εδώ έχουμε δημιουργήσει οριακή συνθήκη. Η πρώτη κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό με χρέη μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ. Είδαμε τι έγινε στο σπίτι της κυρίας Κοροβού”, επεσήμανε.

«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «βλέπουμε στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Παττής, να αποκομίζουν προσωπικά κέρδη, ενώ παράλληλα επιβραβεύτηκαν με άμεσες χορηγήσεις από τα ΕΛΤΑ, με πάνω από 7 δισ. σε άμεσες χορηγήσεις. ”

Για το πρόγραμμα «Ηρακλής», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού κράτους που δίνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» θα προσέθεταν στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το σε απόλυτο ποσό. Το δημόσιο χρέος στα 18,7 δις.

«Προϋπολογισμός των ίδιων αδιέξοδων και άδικων κυβερνητικών πολιτικών»
Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για προϋπολογισμό που «συνεχίζεται με την ίδια αδιέξοδη και άδικη κυβερνητική πολιτική».

«Δεν θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Αντίθετα, η εξασφάλιση περισσότερων εσόδων από τον ΦΠΑ θα προσθέσει 800 εκατομμύρια δολάρια φέτος, μειώνοντας τον προϋπολογισμό πρόνοιας κατά 412 εκατομμύρια δολάρια εν μέσω της κρίσης στέγασης και ακρίβειας. θα μειωθούν, οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν », είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο, αποτελεσματικά ανώτατα όρια στις τιμές χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο 5% στα περιθώρια κέρδους στην παραγωγή ενέργειας και φόρος στα πραγματικά πλεονάσματα.

»- Μειώστε τον ΦΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπεται από την ΕΕ και μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

»- Αύξηση κατώτατων μισθών και προσαρμογών τιμών στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

»- Κατάργηση των επαγγελματικών προαπαιτήσεων και αποκατάσταση της δικαιοσύνης προς τους συνταξιούχους αναδρομικά και 13η σύνταξη.

»- Αναστολή υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ο σαρωτικός νόμος για τα δικαιώματα των εργαζομένων του Χαϊδάκη.

«- Αύξηση των φόρων στα υψηλά μερίσματα».

Πηγή: magnesianews.gr