Η έκθεση/αφιέρωμα στην πρωτοπόρο της αφηρημένης τέχνης Ελένη Ζέρβα με τίτλο «ένας μη αντικειμενικός κόσμος» που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022 παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου. επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και ξένων τουριστών που θαύμασαν το πρωτοποριακό έργο της Βολιώτισσας στην καταγωγή του ζωγράφου, καθώς και Βολιώτες της διασποράς.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα του Ζέλμπα, εκ των οποίων τα 44 δωρήθηκαν από την παραχώρηση του Εθνικού Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου στο Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2015 στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης της κληρονομιάς του ζωγράφου. Αυτό είναι μέρος των συνολικά 200 έργων που έχει δωρίσει στα ανώτατα εθνικά καλλιτεχνικά ιδρύματα.
Από τις πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης, η Ελένη Ζέρβα γεννήθηκε στο Βόλο το 1917 και ήταν μια από τις λίγες κορυφαίες Ελληνίδες που ηγήθηκαν καλλιτεχνικών γεγονότων διεθνώς τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η σημερινή έκθεση στο Βόλο είναι η πρώτη έκθεση μετά τον θάνατό της το 1993 και είναι ένα σημαντικό γεγονός γιατί οι εκθεσιακές της δραστηριότητες έχουν σταματήσει από το 1977. συζητήθηκε συνειδητά και ιδιαίτερα με τόλμη. εκπροσωπούσε. Παράλληλα με την προαναφερθείσα έκθεση, στο Mezzanine «Ελένη Ζέλβα και Μαρία Χατζηγάκη, με το όνομα Γεωργίδης – Συζήτηση των αδελφών για τη ζωγραφική», «Διάλογος», συνύπαρξη του έργου της Ελένης Ζέλβα με αυτό της αδερφής της. Η ζωγράφος Μαρία Χατζηγάκη προήλθε από τη Δημοτική Συλλογή με προσφορά συγγενή της.
Η έκθεση πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα συνδεθεί απευθείας με το Διαδίκτυο και θα παρουσιαστεί με θέμα «Συμβολή γυναικών καλλιτεχνών 1960-1980 στην ελληνική πρωτοπορία». Είναι η εποχή που έννοιες όπως «σύγχρονη τέχνη», «πρωτοπορία» και «καινοτομία» αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και ακτινοβόλο φορτίο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες εικαστικές καλλιτέχνες επέλεξαν να υποστηρίξουν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης ως αποτέλεσμα πολύπλευρων αναζητήσεων και νέων καλλιτεχνικών πειραμάτων, πρωτοποριακά προοδευτικά έργα τέχνης. Η Χάρις Κανελλοπούλου είναι ιστορικός τέχνης, επιστημονικός υπεύθυνος και επιμελητής της Συλλογής Τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σύγχρονη και σύγχρονη τέχνη, την τέχνη σε δημόσιους χώρους, την κοινωνική φύση της τέχνης και τη σχέση τέχνης και αρχείων. Έχει συντάξει συγκεντρωτικό τόμο: Κριτική+Τέχνη Νο 6. Σύγχρονη Τέχνη και Αρχεία: Αρχειακές Συλλογές, Καλλιτεχνικές Πρακτικές, Στοχασμοί. Αθήνα: AICA Hellas, 2015, ανατύπωση 2020· Αρχαίος κόσμος και σύγχρονη τέχνη, Αθήνα: Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, 2021· 10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Αθήνα: ISET, 2021. περιέχει μοντέρνα και σύγχρονα κείμενα χαρακτικής. Είναι μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.
Σε συνέχεια της διαδικτυακής ομιλίας, «Ελένε Ζέρβα. Ατελείωτο πεδίο: Συνομιλώντας με τον χρόνο» σκηνοθετεί και συλλαμβάνει η Αναστασία Παρτένη Αντωνακάκη. Όπως δήλωσε, “Δεν θέλω να μεταφράσω τους πίνακες της Zelva σε κίνηση. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να προσεγγίσω τον κόσμο της μέσω της κίνησης. “Να επιτύχω και να μεταδώσω μια αίσθηση άνωσης”. Πρόθεσή της είναι να δώσει στο έργο της μια “αίσθηση ζώντας και κινούμενοι σε έναν ατελείωτο ορίζοντα». “Όταν δουλεύω, δεν έχω ποτέ κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Αυτό που βλέπω έρχεται φυσικά, ακόμα κι αν δεν έχω σκοπό να αποδώσω κάτι συγκεκριμένο.” . Όπως το έθεσε ο Γκοντάρ, «Μια ταινία χρειάζεται αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά». Ο Ζέρβα εξελίσσει οπτικά την αναπαράσταση από τη σύνθεση στην απόλυτη αφαίρεση. Το ταξίδι από το σύνθετο στο απλό είναι από μόνο του μια δημιουργική διαδικασία ταξιδιού στο χρόνο. Η αντίθεση είναι αυτό που μας κάνει και μας εξελίσσει -όσο μπορούμε. Άλλωστε, όποτε φτάνω σε ένα νέο σημείο, συμπεριλαμβάνω το παλιό αντί να το αρνούμαι. Η αλήθεια είναι ότι το απλό είναι το πιο περίπλοκο, γιατί για να φτάσεις στο μεγαλείο της απλότητας σημαίνει να ανακαλύψεις τα διάφορα στοιχεία που την απαρτίζουν.
Οι υπόλοιποι συνεισφέροντες στην απόδοση είναι: Ερμηνευτής: Αναστασία Παρτένη Αντωνακάκη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριάδνη Παπαναστάσιο. Πρωτότυπο: Ηλίας Χατζόγλου Επιμέλεια: Αριάδνη Παπαναστάτσιο. Φωτογραφία: Νικόλας Χρυσός.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό πρόγραμμα για πιάνο και βιολί από την Κάτια Τσιομάκη και την Άντζελα Μπατίστα, με έργα των Peter Sickele, Michael Nyman, Sergei Prokofiev και Erik Satie.
Η Βολιώτισσα Κάτια Τζιουμάκη σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στη συνέχεια στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη μουσική στη Σορβόννη, μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική και Παιδαγωγική και Δίπλωμα Πιάνου και Μουσικής Δωματίου από την École Normare (δίπλωμα). Είναι επίσης κάτοχος Διπλώματος Κλασικού Τραγουδιού και Ανώτερων Θεωρητικών, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με έμφαση στη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 2003 έως το 2004 ήταν ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Val de Marche στο Παρίσι και έδωσε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Angela Battista γεννήθηκε στο Βόλο και ξεκίνησε τη μουσική της ενασχόληση σε ηλικία επτά ετών με βιολί και δάσκαλο τον Βλάσση Μαστρογιάννη. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της και συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Σπύρο Στεργίου. Στο Βόλο πήρε δίπλωμα στην τάξη της Νεβιάνα Κούρτσεβα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Από το 1993 είναι ιδρυτής και ενεργό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου και μέλος του Συνόλου Δωματίου του Συλλόγου «Οργανών Φίλων της Εκκλησίας». Από το 1994 ήταν καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και εργάστηκε στα Ωδεία Κατερίνης, Λαμίας και Βόλου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται η λειτουργία της «τριλογίας» της έκθεσης «Διά της γυναικείας παιδείας τα κρεατώ». Αυτό περιλαμβάνει, εκτός από τις εκθέσεις “The Non-Objective World” και “Looking at Women”, “Ioana Telluridou: Opaque Relationships” σε διάφορους ορόφους του Κέντρου Τέχνης Giorgio de Chirico.
Όλες οι εκθέσεις διοργανώνονται από το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πόλη Βόλου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χρύσα Δοραντάκη, Διευθύντρια Πολιτιστικών Θεμάτων, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας των Τεχνών.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 11.30 έως τις 13.30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 19:00 έως τις 21:00. Πληροφορίες 24210-31701 και 24210-82870.
Πηγή: magnesianews.gr