• 21/09/2023 15:10

Αφήστε μας να πληρώσουμε τον λογαριασμό ρεύματος

ByGreeceit.gr

Ιούν 24, 2023
Μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν εύκολα να γίνουν στην καθημερινή ζωή

Η πρόταση της Υπηρεσίας Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερού σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της διάταξης από την 1η Οκτωβρίου πιστεύεται ότι προκαλεί νομοθετικά κενά, σύγχυση στους καταναλωτές και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Ως γνωστόν, η RAAEF έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέτρα τα οποία συνιστά να εφαρμόζονται έως ότου η αγορά επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς για λόγους διαφάνειας τιμολογίων και συμβάσεων.

Ωστόσο, με βάση τη θέση του παρόχου όπως δημοσιεύεται από τη ρυθμιστική αρχή, αυτό από μόνο του δεν είναι εφικτό.

νομικό κενό
Για παράδειγμα, ΔΕΗ και ΣΙΔΗΡΟΣ, στις αντίστοιχες θέσεις τους, κάνουν λόγο για νομικά κενά στη μετάβαση από το ισχύον καθεστώς έκτακτης ανάγκης (ανακοίνωση τιμών και ρήτρες παγώματος) στο προηγούμενο καθεστώς με ρήτρες.

Προβλέπει μια μετάβαση από ένα σύστημα ρητρών αναπροσαρμογής σε τιμολόγια χωρίς αυτές, αλλά δεν καθορίζει μια φόρμουλα για την αναβίωση των ρητρών επανευθυγράμμισης.

Υψώνω

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η πρόταση της RAAEF να ανακοινωθούν οι τιμές αναφοράς στις 31 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τη λειτουργία της ρήτρας εξισορρόπησης από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών μετά από δύο μήνες αβέβαιων τάσεων στις τιμές της ενέργειας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Είπε επίσης ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται όπως είναι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (στις 20 του προηγούμενου μήνα, προκαταβολικά την τιμή του επόμενου μήνα) και ξαφνικά την 1η Οκτωβρίου θα ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Υποδεικνύει επίσης τον κίνδυνο της σύγχυσης.

ομαλή μετάβαση

Η ΔΕΗ προσφέρει πιο ομαλή μετάβαση. Πρότεινε οι πάροχοι να ενημερώσουν τη μεθοδολογία τους (βασικό επιτόκιο και συντελεστής) για τον καθορισμό των τιμών από την 1η Οκτωβρίου στις 31 Ιουλίου, αλλά η ακριβής φόρμουλα θα δημοσιευθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να γίνει και δεν χρειάζεται να κλειδωθούν οι τιμές δύο μήνες νωρίτερα . 1η Οκτωβρίου.

Λύση – Γέφυρα

Ο ΗΡΩΝ προτείνει επίσης μια άλλη λύση που ονομάζεται «γέφυρα».

Η ενεργειακή εταιρεία λέει ότι τα κράτη πρέπει να εισαγάγουν μεταβατικές διατάξεις. Αυτό δίνει στον πάροχο τη δυνατότητα να διατηρήσει τις υπάρχουσες τιμές (ρήτρα παγώματος) εάν το επιθυμεί ο πελάτης, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τις υπάρχουσες τιμές με βάση την επιλεγμένη περίοδο.

Εάν θέλετε να αλλάξετε τον λογαριασμό σας, επιλέξτε ένα με ρήτρες και μπορείτε να τον αλλάξετε εύκολα.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να βγούμε από τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης».

«Ακυρώστε τις θετικές επιπτώσεις που είχε στους τελικούς καταναλωτές και εξαλείψτε την ελευθερία να συνεχίσουν τα ειδικά τιμολόγια από τους καταναλωτές που τα επέλεξαν ως απάντηση στην αναγκαστική μετάβαση σε μεταβλητά τιμολόγια με ρήτρες προσαρμογής», εξήγησε ο ΗΡΩΝ.

Κατηγορία βαθμολογίας

Οι υπόλοιποι πάροχοι, συμπεριλαμβανομένων των Elpedison, Ελληνικού Φυσικού Αερίου και ZeniΘ, διαφωνούν με τις προτεινόμενες κατηγορίες τιμολογίων της RAAEF.

«Πιστεύουμε ότι η σχετική λίστα δεν πρέπει να είναι αποκλειστική και ότι οι προμηθευτές μπορεί να προσφέρουν άλλα προϊόντα με διαφορετική τυπολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Elpedison.

Η ZeniΘ μιλάει για τους κινδύνους υπερρύθμισης της αγοράς.

σύμβαση

Συνολικά, οι προμηθευτές θεωρούν γραφειοκρατική και ιδιαίτερα δαπανηρή την προτεινόμενη υποχρέωση της ERAEF να ενημερώνει τους πελάτες με ατομική επιστολή για τις αλλαγές στους όρους των συμβάσεων και στα τιμολόγια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στην πληροφόρηση, όπως η χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς και απαίτηση για αποστολή νέων συμβάσεων για υπογραφή εάν χρειαστεί.

σάλτσα: ΟΤ

Πηγή: magnesianews.gr