Ο Τεκές Ντρουπάρι Σουλτάν «πλημμύρισε» από λατρείες από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Αλβανία την Πρωτομαγιά χθες στα Ασπρόγεια Φαρσάλων.
Το πάρτι ξεκίνησε νωρίς με ένα δώρο-πάρτε προσοχή μοναχών και ένα ψητό…
Ο Τέκε ανήκε στο τάγμα των Μπεκτασήδων, το οποίο δογματικά βρίσκεται μεταξύ των δύο βασικών ρευμάτων του Ισλάμ, του σουνιτικού και του σιιτικού. Ήταν ιδιαίτερα γνωστό κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, και συνεχίστηκε μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα (1881).
Οι τεκέδες αποτελούνται από δύο ξεχωριστά τμήματα εντός του περιβόλου. Το νεκροταφείο εκτείνεται νότια ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος εκτείνονται βόρεια. Στο νεκροταφείο (νότιος περίβολος) κυριαρχούν δύο τουρμπίνες και περιβάλλεται από 33 τάφους. Τα δύο μαυσωλεία συνδέονται με μια σύγχρονη κατασκευή από σκυρόδεμα που περιέχει δύο τάφους.
Αυτοί οι τελευταίοι και μαυσωλείοι τάφοι ανήκαν στους ηγουμένους (σεΐχηδες) των μοναστηριών. Στο βόρειο περίβολο, τα κτίρια εκτυλίσσονται γύρω από μια πλακόστρωτη αυλή. Στο πίσω μέρος της αυλής βρίσκεται το maidan, ή τελετουργικός χώρος.
Οι συσχετισμοί μεταξύ των μορφολογικών στοιχείων του μαυσωλείου, του αριθμού των τάφων και των χρονολογιών των σωζόμενων επιτύμβιων μνημείων υποδηλώνουν ότι η ίδρυση της Σιδερένιας Οικίας ήταν στα τέλη του 18ου αιώνα.
για να δείτε μια εικόνα:
Φωτογραφία: Κώστας Τσομάκος, onlarissa.gr
Πηγή: magnesianews.gr