Οι τιμές του οικιακού ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για πρώτη φορά εδώ και μήνες.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τον καθορισμένο μηνιαίο δείκτη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας HEPI. Η έρευνα του Φεβρουαρίου εξέτασε τα επίπεδα τιμολογίων για οικιακούς καταναλωτές σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό υλοποιείται από τις αυστριακές και ουγγρικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και τη VaasaEET.
Έρευνα στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η μέση τιμή του νοικοκυριού ήταν 0,3019 € ανά kWh ή 30,19 σεντ ανά kWh. Η ελληνική πρωτεύουσα ανέβηκε στη 12η θέση από 15η τον Ιανουάριο. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε ήταν 6%, ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των 33 πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε στο Παρίσι (9%), ακολουθούμενη από τη Μαδρίτη (8%) και, λίγο μετά την Αθήνα, το Λονδίνο με 3%. Οι τιμές μειώθηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και μήνες, οι τιμές της Αθήνας ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τον τελευταίο να διαμορφώνεται στα 0,2826 ευρώ ανά kWh ή στα 28,26 σεντς ανά kWh τον Φεβρουάριο.
Έρευνες δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών των νοικοκυριών οφείλεται στις δραστικές περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση στις επιδοτήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε στα νοικοκυριά επιδοτήσεις 0,33 ευρώ ανά kWh τον Ιανουάριο και μόλις 0,04 ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετακυλίθηκε στην κατανάλωση.
Η πιο ακριβή πόλη είναι το Δουβλίνο, με τιμή κιλοβατώρας για οικιακούς καταναλωτές 0,4985 ευρώ ή 49,85 σεντς ευρώ. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή πληρώνεται από τους Βερολινέζους με 0,4945 ευρώ ανά kWh ή 49,45 σεντς ανά kWh. Η τρίτη υψηλότερη θέση είναι το Λονδίνο με 0,4848 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 48,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ωστόσο, παρά τις προαναφερθείσες αλλαγές, η Ελλάδα παραμένει στη μέση της σχετικής κατάταξης της χώρας όσον αφορά τα επίπεδα λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.
Πηγή: magnesianews.gr