Η δικαστική εξουσία συνεχίζει να διερευνά τις συνθήκες, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών που σκότωσε 57 συμπατριώτες της.
Περισσότεροι από 30 μάρτυρες έχουν ήδη περάσει από τις πύλες των εφετών της Λάρισας για να καταθέσουν για χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο και παρά τις επισημάνσεις στις αρμόδιες αρχές, κανείς δεν έχει λάβει μέτρα.
Οι μάρτυρες περιλαμβάνουν μηχανοδηγούς, επιθεωρητές, σταθμάρχες, συνδικαλιστές, νυν εργαζόμενους του ΟΣΕ και συνταξιούχους. Όπως φαίνεται από τη δήλωση της «Κ», όλοι συμφωνούν ότι το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί αν υπήρχε σύστημα τηλεχειρισμού.
Οι δηλώσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα στο ρεπορτάζ του kathimerini.gr δόθηκαν στον πράκτορα Λάρισας από τα τέλη Μαρτίου πέρυσι έως τα μέσα Απριλίου 2023. Ορισμένοι μάρτυρες τόνισαν επίσης την αδιαφορία του ανακριτή, εκτός από τις αναφορές στο τηλεχειριστήριο. Η αρμόδια αρχή, παρότι ενημερώθηκε για την αναταραχή που επικρατεί στους σιδηροδρόμους, φαίνεται να έχει στρέψει το θέμα «στις Ελληνίδες Κάρεν».
«Έχω μια πρόχειρη υπόσχεση»
Συγκινητική είναι η μαρτυρία που έδωσε ο υπάλληλος της Hellenic Train και πρόεδρος του σωματείου Κ.Ν στα τέλη Μαρτίου 2023 για τα επίμονα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τις προσπάθειες των συμμετεχόντων σωματείων για την αντιμετώπισή τους.
«Το σωματείο έδινε πάντα έμφαση στο θέμα της σιδηροδρομικής ασφάλειας. Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ηλεκτροκίνησης Αθήνας-Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2019, οι βελτιώσεις ταχύτητας σε πολλά σημεία του δικτύου μείωσαν τον χρόνο ταξιδιού. Ωστόσο, τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας έχουν βρέθηκε ελλιπής: τηλεχειριστήρια, φανάρια, ETCS κ.λπ. Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουμε γράψει πολλές επιστολές για αυτά τα συστήματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν υπήρξε άλλη απάντηση εκτός από δημόσιο διάλογο, όπου λένε στον εργοδότη ότι σκοπεύει να έρθει να ζητήσει άμεση ενημέρωση από τον ΟΣΕ για το χρονοδιάγραμμα του σχήματος και τον τρόπο λειτουργίας του.Το σωματείο μας έχει ασκήσει τρία εξώδικα κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το θέμα αυτό τα δύο τελευταία χρόνια και ενημέρωσε τον ΟΣΕ, το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Κ.Ν αναφέρθηκε και στο σύστημα τηλεχειρισμού, τονίζοντας ότι χωρίς αυτό, οι διαχειριστές υποδομής δεν θα μπορούσαν να δουν σε ποια γραμμή (πάνω ή κάτω) κινείται το τρένο σε ποιο σημείο. «Επίσης, δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε σιδηροδρομικές διαβάσεις σε σταθμούς, και δεν μπορούσαν να περάσουν τρένα απευθείας από σταθμούς όπως ο Ν. Πόρος», πρόσθεσε.
«Με το τηλεχειριστήριο, το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί».
Ανάλογη ήταν και η μαρτυρία του κ. Ι.Ν., υπαλλήλου της Hellenic Train και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, που διαπίστωσε σημάδια προβλημάτων σε όλο το δίκτυο, ειδικά από το 2010. «Λάβαμε συγκεκριμένες υποσχέσεις, γενικές υποσχέσεις χωρίς εκπλήρωση», κατέθεσε.
Τρεις συνταξιούχοι του ΟΣΕ αναφέρθηκαν σε ανακοίνωσή τους για θέματα εξ αποστάσεως διαχείρισης. Λόγοι για τους Χ.Θ., ΠΠ και Φ.Ο. που κατέθεσαν στους ανακριτές της υπόθεσης ότι το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί αν υπήρχε αυτό το σύστημα.
“Αν είχαμε τηλεχειριστήριο, θα αποφεύγαμε οτιδήποτε; Θα διορθώσω τα λάθη του”, κατέθεσε συγκεκριμένα ο Χ.Θ.
«Αν λειτουργήσει το τηλεχειριστήριο, όλα θα γίνουν με σχέδιο, όχι μηχανικά. Έχουμε κάνει μια σειρά από παρουσιάσεις διαχρονικά, όχι μόνο σε υπουργεία, σε πολιτικά κόμματα, σε κυβερνήσεις κάθε είδους.
Με το τηλεχειριστήριο, αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Το τηλεχειριστήριο θα διόρθωνε το λάθος του σταθμάρχη και θα καθοδηγούσε σωστά το τρένο στο Πλατύ. Μπορείτε να ελέγξετε τη διαδρομή του τρένου και τα φανάρια με το τηλεχειριστήριο», είπε ο FO.
Το στέλεχος του ΟΣΕ Γ.Ζ., ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον των ανακριτών στις αρχές Απριλίου του περασμένου έτους, προσυπέγραψε παρόμοια άποψη. Όσον αφορά το τηλεχειριστήριο, ο GZ λέει, «Εάν το σύστημα τηλεχειρισμού λειτουργεί, δεν πρέπει να συμβεί απολύτως τίποτα, γιατί το τηλεχειριστήριο θα εντοπίσει το σφάλμα διαγώνια και θα το υποδείξει στον σταθμάρχη».
Παράλληλα, ο ίδιος μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος σταθμάρχης Λάρισας δεν έπρεπε να μπει μόνος του σε έναν τέτοιο κεντρικό σταθμό. “Εφόσον ο σταθμάρχης είναι άπειρος, δεν έπρεπε να μπει μόνος σε κεντρικό σταθμό όπως η Λάρισα. Ο σταθμάρχης ήταν στην κορυφή 101, περίπου 500 μέτρα νότια του σταθμού Λαρίσης, οπότε ακόμη και ένας κλειδαράς μπορούσε να επισημάνει το λάθος του. Ο σταθμάρχης επισκεύασε το χειροκίνητο.”
“Εάν είναι χαραγμένο, το κλειδί θα περιστραφεί αυτόματα”
Στην κατάθεσή της, ένας σταθμάρχης του ΟΣΕ ονόματι Ε.Τ είπε:
Μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο σταθμάρχης έπρεπε να είχε κάνει τη χάραξη χειροκίνητα ή αυτόματα. “Εάν ήταν χάραξη, το κλειδί θα περιστρεφόταν αυτόματα. Και αν είχε το κλειδί χειροκίνητα, η χάραξη δεν θα γινόταν. Επιπλέον, δεν ακολουθούσε την πορεία του τρένου.” Πρόσθεσε ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε ένα σύστημα τηλεχειρισμού. «Το τηλεχειριστήριο αναγνωρίζει ότι τα πλήκτρα είναι διαγώνια, ελέγχει ούτως ή άλλως ολόκληρη τη διαδρομή του τρένου και αν ανακαλύψει ότι το τρένο κατηφορίζει, σταματά το τρένο».
Το ίδιο προσυπέγραψαν άλλοι τρεις σταθμάρχες του ΟΣΕ, οι DP και GT. Εξήγησε στους ερευνητές ότι, εάν υπήρχε ένα σύστημα τηλεχειρισμού AI, η συσκευή τηλεχειρισμού θα είχε αναγνωρίσει το διαγώνιο κλειδί 118 και θα είχε παρέμβει ανάλογα πριν ξεκινήσει το τρένο.
Όταν ο διευθυντής του σταθμού που στάλθηκε πίσω ρώτησε γιατί νόμιζε ότι ήταν υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας μόνος, ένας υπάλληλος του σταθμού απάντησε: “Επειδή η νυχτερινή βάρδια είναι η λιγότερο απασχολημένη”.
Στην εκπαίδευση της Λάρισας πριν τη σύλληψή του παραπέμφθηκε ακόμη ένας υπάλληλος του ΟΣΕ που έλαβε εκπαίδευση τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Χ.Τ. λόγοι για την κατάθεσή του τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι «την τελευταία νύχτα του Ιανουαρίου εκπαίδευσα σταθμάρχες πριν από συλλήψεις». Φαινόταν να καταλαβαίνει τη φύση της δουλειάς του σταθμάρχη και κατάλαβε όλα όσα του έδειξα. Έκανε τακτικά χαρακτικά και ανακοινώσεις και μου έδινε καλή εικόνα. ”
Σχετικά με το τηλεχειριστήριο, ο HT είπε, “Το τηλεχειριστήριο θα σας πει την πορεία του τρένου. Το τηλεχειριστήριο λειτουργεί πάντα από έναν έμπειρο σταθμάρχη που θα επέμβει αμέσως για να βάλει το τρένο στη σωστή γραμμή. Το τηλεχειριστήριο ήταν Τότε, κατά τύχη, το τηλεχειριστήριο διόρθωσε το λάθος του σταθμάρχη».
Τέλος, ο ελεγκτής Π.Σ του ΟΣΕ αναφέρθηκε και στη σημασία του συστήματος, τονίζοντας ότι αν υπήρχε το σύστημα, σίγουρα δεν θα είχε συμβεί το ατύχημα.
«Εάν υπήρχε σύστημα τηλεχειρισμού, ο σταθμάρχης που ήταν υπεύθυνος για το τηλεχειριστήριο θα είχε τη δυνατότητα να δει τις διαδρομές από το Δομοκό στο Πλατύ και θα γνώριζε ότι είχε κατηφορίσει, προκαλώντας ατύχημα. αποφεύχθηκε», είπε χαρακτηριστικά, «να επέμβει και είτε να μην ξεκινήσει το τρένο είτε να υποχωρήσει ελαφρά.
Πηγή: kathimmerini.gr
Πηγή: magnesianews.gr