• 07/06/2023 13:01

Ανευ προηγουμένου!έκαναν ρήτρα 5.000 ευρώ για τους συνταξιούχους

ByGreeceit.gr

Μάι 26, 2023
μας ενοχλεί

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να είναι το κορυφαίο πρόβλημα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, αλλά ακόμη και οι λίγοι εργαζόμενοι που εργάζονται εκεί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η εποχικότητα και οι συχνά δυσμενείς συνθήκες εργασίας είναι οι κύριοι παράγοντες αναστολής της απασχόλησης στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Δεν είναι όμως οι μόνοι. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου έχουν κάνει λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και άτακτη συμπεριφορά ξενοδόχων. Παράτυπες «κυρώσεις», η δήλωση εργάτη στο εξωτερικό ενώ εργάζεται στην Ελλάδα και πράξεις που εντάσσονται στο φαινόμενο του εκφοβισμού στην εργασία είναι προβλήματα μεταξύ εργαζομένων, δηλαδή εργαζομένων και εργοδοτών. Είναι μέρος της καταγγελίας που διαμορφώνει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, «απειλούν» να πληρώσουν «πρόστιμη ρήτρα» 5.000 ευρώ εάν ο εργαζόμενος παραιτηθεί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insete, μέχρι το 2023, θα υπάρχει έλλειψη περισσότερων από 100.000 ατόμων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις αεροπορικές υπηρεσίες και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Καταγγελία
Οι καταγγελίες αυτές έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναμένεται να λάβει μέτρα εντός των ημερών και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου δήλωσαν τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι, υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές ή ανησυχία και ότι πρέπει υποβάλλουν καταγγελίες μέσω των σωματείων τους. ανήκει σε

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού προσωπικού, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν 30% έλλειψη προσωπικού σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκαν πριν από μερικές εβδομάδες τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κηρύχθηκαν γενικά υποχρεωτικές για να παράσχουν ελκυστικά κίνητρα στους εργαζόμενους. Ωστόσο, η συμπεριφορά των ξενοδόχων και των εποπτικών αρχών συνεχίζεται και φαίνεται να αποτελεί επίμονο πρόβλημα. Ανευ προηγουμένου!έκαναν ρήτρα 5.000 ευρώ για τους συνταξιούχους

Τι είπε ο κ. Μουσάκης;

Το φαινόμενο της λεκτικής τρέλας που υπάρχει από πέρυσι έχει ενταθεί, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Επαρχιακού Συλλόγου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου Νεκτάριος Μουσάκης.

“Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο απόγειο του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα λεκτικής κακοποίησης και αντισυναδέλφων συμπεριφοράς. μεγάλο”, είπε.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Σε συνέντευξή του στο neakriti.gr, ο Μουσάκης σημείωσε ότι φέτος ξεκίνησαν δύο πρακτικά προβλήματα που δεν υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά. Ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλώνει ότι οι εργαζόμενοί του εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται στην Ελλάδα. Αυτό είναι μέρος μιας προσπάθειας μείωσης του ποσού των ασφαλίστρων που υποχρεούνται να καταθέσουν οι εργοδότες, όπως είπαν εκπρόσωποι του εργατικού κέντρου.

«Φέτος έχουμε δει απόπειρες από τρεις έως τέσσερις ξενοδοχειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να δηλώσουν ότι οι υπάλληλοί τους βρίσκονται στο εξωτερικό, παρόλο που εργάζονται στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ξενοδοχεία Ηρακλείου. Οι Έλληνες υπήκοοι που εργάζονται στην Ελλάδα θα δηλωθούν ότι εργάζονται σε μια ξένη χώρα. Αυτό γίνεται επειδή οι ξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν τα ασφάλιστρα που πρέπει να πληρώσουν. Και ρωτάω υπεύθυνα. Έτσι προσπαθούν οι ξενοδόχοι να προσελκύσουν προσωπικό στη δουλειά; Η Επιθεώρηση Εργασίας το γνωρίζει. Διενεργεί ενδελεχή έρευνα και προτίθεται να υποβάλει μήνυση σε εύλογο χρονικό διάστημα.Είναι». Ανευ προηγουμένου!έκαναν ρήτρα 5.000 ευρώ για τους συνταξιούχους

Το φετινό πρόβλημα είναι…δεν έχει τέλος

. Εκτός από τα παραπάνω αυθαίρετα, ορισμένα ξενοδοχεία παρουσιάζουν και πλαστά έγγραφα ή έγγραφα που επιβάλλουν «κυρώσεις» ώστε οι εργαζόμενοι να μην αποχωρούν εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν, καταγγέλλει ο Μουσάκης, εξηγώντας συγκεκριμένα: «Υπάρχουν έξι έως επτά ξενοδοχεία στο Ηράκλειο, όπου οι ξενοδόχοι έχουν υποβάλει πλαστά έγγραφα για ποινικές διώξεις, υπάρχει μόνο για δημόσια έργα που υποχρεούνται να ολοκληρώσουν το έργο εντός προθεσμίας Αυτή είναι η ποινική ρήτρα. Τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό και δυστυχώς πολλοί ξενοδόχοι το έχουν εφαρμόσει για να αποφύγουν πιθανές περαιτέρω περικοπές στο εργατικό τους δυναμικό. Για να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα, ορισμένοι ξενοδόχοι απαιτούν 5.000 ευρώ από τους υπαλλήλους τους σε περίπτωση που φύγουν πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος. κάτι να φταίει. “

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοκοράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, τόνισε στο neakriti.gr ότι «υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παραπτώματα από τους εργοδότες». Υπάρχουν διάφορες μορφές απάτης από την πλευρά των εργοδοτών. Η κακή συμπεριφορά και η μη τήρηση των τοπικών συλλογικών συμβάσεων δημιουργούν κλίμα διαφθοράς. Δεν ασχολούμαστε μόνο με «κακόβουλα κείμενα», αλλά πραγματοποιούμε συνεχείς παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων. Δεν είμαστε μόνο μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, είμαστε και εργαζόμενοι και θα συνεργαζόμαστε πάντα με τα κυβερνητικά όργανα για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. “Ανευ προηγουμένου!έκαναν ρήτρα 5.000 ευρώ για τους συνταξιούχους

«Χωρίς ρύθμιση, η εργοδοτική αυθαιρεσία θα βασιλεύει».

Σε νέο φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ρυπογόνου εργασιακού περιβάλλοντος στον ξενοδοχειακό κλάδο παρενέβη ο διευθυντής του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.

Ο κ. Βοργιάς ξεκαθάρισε ότι η παραβατικότητα ήταν σοβαρή, ενώ υποστήριξε δημόσια ότι τόσο το ΕΚΙ όσο και το σωματείο θα προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

“Η εντατικοποίηση της εργασίας προκαλεί πολλά προβλήματα παραβατικότητας. Το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ υψηλό και νομίζω ότι ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η έλλειψη προσωπικού στο γραφείο επιθεώρησης εργασίας. Όσο το γραφείο επιθεώρησης εργασίας είναι υποστελεχωμένο. , η αυθαιρεσία και η παραβατικότητα των εργοδοτών θα είναι σοβαρή. Ως εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία και την παραβατικότητα. Οι εργαζόμενοι που είναι θύματα θα πρέπει να καταγγέλλονται στο σωματείο ή στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα στην τη δύναμή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων μας στο χώρο εργασίας». Βοργίας.

σάλτσα: ΟΤ. ΓΡ

Πηγή: magnesianews.gr