• 25/09/2023 10:11

«Ανοιχτό Χωριό» του Αγίου Λαυρεντίου: εργαστήρι της εκδήλωσης

ByGreeceit.gr

Ιούν 18, 2023
«Ανοιχτό Χωριό» του Αγίου Λαυρεντίου: εργαστήρι της εκδήλωσης
Άγιος Λόρενς

Πολλά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη φετινή εκδήλωση του Αγ. «Ανοιχτό Χωριό». Το Λαυρέντιο Πηλίου και άλλοι προσεκτικά επιλεγμένοι καλεσμένοι φιλοξενούν πολυάριθμες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Τα εργαστήρια απαιτούν ενεργή συμμετοχή από όλους τους συμμετέχοντες, επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Το κοινό-στόχος είναι το ευρύ κοινό, κυρίως οι ενήλικες, αλλά φέτος για πρώτη φορά στοχεύουν και παιδιά και νέοι.

Στόχος όλων των εργαστηρίων αλλά και της διοργάνωσης συνολικά δεν είναι μόνο η διάδοση της γνώσης, αλλά και ένα θησαυροφυλάκιο χωριού για την καταγραφή, προστασία και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της μαθησιακής διαδικασίας. .

Ελέγξτε τις λεπτομέρειες κάθε εργαστηρίου παρακάτω και εγγραφείτε για συμμετοχή.

Απαιτείται προεγγραφή. Σε όσους το ζητήσουν θα χορηγηθεί βεβαίωση.

Το Ανοιχτό Χωριό διοργανώνεται από τον Ελληνικό Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο (ΕΛΛΕΤ), τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Αγίου Λαυρεντίου, την Περιφερειακή Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου του Δήμου Βόλου, τις Περιφερειακές Ενότητες Σποράδων Περιφερειών Μαγνησίας και Θεσσαλίας, Σχέδια Νεολαίας και Νεολαίας και Παίδων. για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Περιφερειακής Αρχής Μαγνησίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη Αγριάς, Δημητρίου και Αλμυρού. Βόλος και Monumenta. Χορηγός: Dalkahoouki House.Παραδοσιακά οικοδομικά υλικά και διαχείριση έργων KRT

Η είσοδος σε όλα τα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, Δήλωση συμμετοχής:

Πάτρα Θεωροζίδου: [email protected]

Ελένη Βλάχου: [email protected] Κ.η

Παρασκευή 7 Ιουλίου

“Καλλυντικά με φυσικά συστατικά”

Νανά Δωρηγή

18:30-21:00

Παλιοί Στρατώνες (Κεντρική Πλατεία)

Η Nana Dorigi εργάζεται ερασιτεχνικά δημιουργώντας καλλυντικά για προσωπική χρήση (και απόλαυση) τα τελευταία χρόνια.

Εργαστήριο κατασκευής καλλυντικών για ενήλικες με υλικά που προέρχονται από τη φύση. Είναι γνωστό ότι τα φυτά έχουν θεραπευτικά αλλά και καλλυντικά αποτελέσματα και από την αρχαιότητα οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρησιμοποιούσαν απλά εκχυλίσματα διαλυμένα σε λάδι ή αλκοόλ (αμύγδαλο, δάφνη, τριαντάφυλλο κ.λπ.) για να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα. φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς. Σύνθετες συνθέσεις όπως αλοιφές και κρέμες. Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες ομορφιάς των φυτών και θα ετοιμάσουμε μερικά απλά καλλυντικά χρησιμοποιώντας συστατικά από τη φύση χωρίς πρόσθετα χημικά.

Δήλωση συμμετοχής: [email protected]

9-15 Ιουλίου 2023

«Εργαστήριο Ηχογράφησης Ταινιών Προφορικής Ιστορίας»

Νίκος ΑναγνωστόπουλοςΔιευθυντής, Σχέδιο Νεολαίας και Εκπαιδευτικός Συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας

με τη βοήθειά του Κόστα Κόλε, Υπ., Διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σχεδιασμού Νεολαίας. Γιατρός.Ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

και την υποστήριξή του Σταβουρούς Μαστρογιάννηςαρχαιολόγοι, ιστορικοί

Για μαθητές 12-17 ετών

διοργανώνεται από Youth Plan και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Το θέμα του εξαήμερου εργαστηρίου ιστορικού ντοκιμαντέρ είναι «γλυκό του κουταλιού» Και τελειώνει με την παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με το εργαστήριο κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες Ένας συνδυασμός ψυχαγωγίας και κινηματογραφικής εκπαίδευσης, Προβολή βραβευμένων ταινιών Ανάλυση από ειδικούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για μαθητές ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν εμπειρία ή γνώση κινηματογραφικής δημιουργίας και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ιστορία της χώρας τους μέσω του κινηματογράφου. Πραγματοποιείται καθημερινά για 4 ώρες το πρωί, περιλαμβάνει κατανόηση ιστορικής έρευνας, προβολή κινηματογραφικού υλικού, ασκήσεις καταγραφής ταινιών (συνεντεύξεις, φωτογραφία), κατανόηση των βασικών σταδίων παραγωγής ταινιών (σενάριο, γυρίσματα, μοντάζ) και συνεντεύξεις με κατοίκους του χωριού. θα είναι Άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ντοκιμαντέρ που θα εστιάζουν σε πτυχές της τοπικής ιστορίας και στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της κριτικής ιστορικής σκέψης των συμμετεχόντων μέσω της ιστορικής έρευνας και της δημιουργικής έκφρασης.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Οι μαθητές που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 30€ για το κόστος συμμετοχής για 3 γεύματα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση και τη δήλωση υπεύθυνης συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες. Προτεραιότητα δίνεται σε αγροτικά παιδιά και νέους. Λαυρεντίου.

Τετάρτη-Παρασκευή 12-14 Ιουλίου

«Τεκμηρίωση των κτιρίων και των ιστοριών τους»», Για ενήλικες

Ειρήνη Γκράσια Αρχαιολόγος, Συντονίστρια MONUMENTA

Η τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε για τις αρχιτεκτονικές τους μορφές, τον τρόπο κατασκευής τους, τις ιστορίες που τα περιβάλλουν και τους ανθρώπους που έζησαν εκεί. Το εργαστήριο θα τεκμηριώσει το παραδοσιακό κτήριο του Αγ. Λαυρέντιου, θα γνωρίσουμε τη διαδικασία ηχογράφησης, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την καταγραφή και φωτογράφιση του χώρου, αλλά και τη συλλογή προφορικών μαρτυριών μέσω συνεντεύξεων με τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους του χώρου. Αυτές είναι συχνά εξαιρετικές πηγές μοναδικών πληροφοριών. – Σχετικά με την ιστορία του κτιρίου.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα.

Σάββατο 15 Ιουλίου

«Προφορική ιστορία και τεχνικές συνέντευξης»

Ricky Van Buschoutenκοινωνικός ανθρωπολόγος, πρόεδρος Εταιρεία Προφορικής Ιστορίας (επάνω σε)

11:00-14:00

Παλιοί Στρατώνες (Κεντρική Πλατεία)

Εργαστήρια για να κατακτήσετε την τέχνη των συνεντεύξεων προφορικής ιστορίας: από το σχεδιασμό μελέτης, την εκπαίδευση οδηγών και την επιλογή αφηγητών, έως την υποβολή αποτελεσματικών ερωτήσεων, ερωτήσεις προς αποφυγή και τον εντοπισμό ηθικών ζητημάτων. Προορίζεται τόσο για αρχάριους όσο και για όσους έχουν σχετική εμπειρία.

Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων θα καλύπτει τις βασικές πτυχές των συνεντεύξεων προφορικής ιστορίας με πρακτικά παραδείγματα. Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες των τριών και θα κάνουν μίνι συνεντεύξεις μεταξύ τους για να εξασκήσουν αυτά που έμαθαν. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από αυτή την άσκηση από τους συμμετέχοντες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα.

Δευτέρα-Τρίτη 17-18 Ιουλίου

“Παραδοσιακά Υλικά για Κατασκευή και Αποκατάσταση Τοιχοποιίας”

Ιωάννα Παπαγιάννη, Ωμ. Καθηγητής, Τεχνολογικό Ινστιτούτο ΑΠΘ

Δευτέρα 17 Ιουλίου

12:30-15:00

  • Χαρακτηριστικά αργίλου υλικού
  • Κριτήρια επιλογής του πηλού ως οικοδομικού υλικού
  • Πηλός βελτιωτικό και σταθεροποιητικό υλικό κατασκευής
  • Παρασκευή συνθέσεων κονιαμάτων με βάση πηλό με ή χωρίς πρόσμικτα για τοιχοποιίες και σοβατίσματα τοιχοποιίας
  • Προετοιμασία δειγμάτων πηλού

Ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες για να απαντήσουν και να επιστρέψουν.

17:00 – 19:00

  • Χαρακτηριστικά υλικού ασβεστοκονιάματος
  • Κριτήρια επιλογής υλικού
  • Πρόσθετο υλικό για τη βελτίωση της απόδοσης και τη βελτίωση της αντοχής
  • Παρασκευή ασβεστοκονιάματος για κατασκευή και χρήση ως γύψο
  • Προετοιμασία δειγμάτων ασβεστοκονιάματος

Ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες για να απαντήσουν και να επιστρέψουν.

Τρίτη 18 Ιουλίου

10:00-15:00

Τοιχοποιία με τοπική πέτρα.

Σκοπός: Σχεδιάστε τοίχους 40-50cmX80cm, κατασκευή 40-50cm ύψος, δημιουργία ρωγμών, προετοιμασία και εφαρμογή ενέματος (με βάση πηλό ή ασβέστη)

Περιεχόμενα που διδάσκονται:

  • Μια τεχνητή τεχνική για τη συναρμολόγηση λίθων.
  • Η τεχνική της έγχυσης υλικών με βάση πηλό ή ασβέστη.

Ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες για να απαντήσουν και να επιστρέψουν.

Τετάρτη 19 Ιουλίου

«Έργο Ανακαίνισης Αντίμετρου Εδάφους Υγρασίας για Υφιστάμενα Κτίρια»

Δημήτρης ΑλαμαντινόςΚαθηγητής Πολιτικού Μηχανικού ΑΠΘ

9:30-11:00

Παλιοί Στρατώνες (Κεντρική Πλατεία)

Στο εργαστήριο, θα αναλύσουμε περαιτέρω τις μεθόδους που παρουσιάστηκαν στη διάλεξη της προηγούμενης ημέρας, προκειμένου να επιλέξουμε την καλύτερη μέθοδο για την αντιμετώπιση της υγρασίας του εδάφους. Παρέχει προϋποθέσεις για την ασφαλή διάγνωση της αιτίας του προβλήματος και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του. Επισημαίνει επίσης κοινά λάθη και λάθη που κάνουν μια κατάσταση χειρότερη παρά καλύτερη. Διάγνωση και προτάσεις ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων της περιοχής μέσω επιτόπιων συναντήσεων.

Η εγγραφή είναι προαιρετική.

Τετάρτη-Παρασκευή 19-21 Ιουλίου

“Ανοιχτό ξύλινο κτίριο – Piazza Hatzini”

Δημήτρης ΨυχογυόςΕπίκουρος Καθηγητής, Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

σε συνεργασία με Κώστας Φραγκογιάννηςξυλουργός

και υποστηρίζεται από:

Δημήτρης Γεωργαράσου

Γιάννης Δεληγάνης

Μιχάλης Ελευσεράκης

3ήμερο εργαστήριο ξύλινης αρχιτεκτονικής στην πλατεία Χατζίνη στον Άγιο Λαυρέντιο. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις, πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια ξυλουργικής και εφαρμογή στην Piazza Hatzini υπό την καθοδήγηση ειδικών κατασκευών. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενσωμάτωσης της κυκλικότητας στην αρχιτεκτονική, οι υπάρχοντες ξύλινοι φράχτες έχουν ανακατασκευαστεί και βελτιστοποιηθεί για να χρησιμεύσουν ως οδηγοί ορθής πρακτικής για παρόμοιες παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους ιστορικών οικισμών και θα επαναδημιουργηθούν οι χώροι καθιστικού.

Το βασικό ενδιαφέρον αυτής της δραστηριότητας είναι η συμβολή των ανοιχτών κατασκευών και τεχνικών δόμησης στη βιωσιμότητα και την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το άνοιγμα χαρακτηρίζεται από την πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία, τη διαφάνεια των δράσεων, τη διείσδυση των οργανωτικών δομών και θεσμών, τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή. Με βάση τα παραπάνω, επαγγελματίες του χωριού, μαθητές και εθελοντές θα συμμετάσχουν σε συλλογικές προσπάθειες μάθησης και παράδοσης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης κοινότητας, φοιτητές και επαγγελματίες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολιτιστικής διαχείρισης, της αρχαιολογίας, της ανθρωπολογίας και ερευνητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες με ενδιαφέρον για την ξύλινη αρχιτεκτονική γενικότερα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος: 30 Ιουνίου 2023

Πηγή: magnesianews.gr