Πιθανή νέα παρέμβαση για τις ατομικές διαφορές στις συντάξεις ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Στο θέμα του «ξεπαγώματος» των αυξήσεων των συντάξεων μετά από 12 χρόνια και στις ατομικές διαφορές αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Είναι γνωστό ότι οι προσωπικές διαφορές θεσμοθετήθηκαν μετά τη συμφωνία του νόμου Qatrgarh μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Τρόικας το 2016. Μετά από αυτό, ο νόμος Vurzi, όπως εγκρίθηκε από την ΕΕ, επέτρεψε να διορθωθεί η μαζική απάτη του νόμου Quatrgarh στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Βιωσιμότητας και Σταθεροποίησης των Συνταξιούχων με προσωπικές διαφορές είτε βλέπουν την πραγματική αύξηση είτε απλώς «τσιμπολογούν» την προσωπική διαφορά για να τοποθετηθούν καλύτερα στο επόμενο στάδιο αύξησης», είπε ο Χατζιδάκις.
Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη, «σε σύνολο περίπου 2.600.000 συνταξιούχων, οι 910.000 δεν επηρεάζονται από τον περιορισμό των επιμέρους διαφορών, όπως επισημαίνουμε εδώ και μήνες και φυσικά είπαν ότι «τσίμπησαν». , αλλά έχουν ωφεληθεί είτε από το επίδομα 250 ευρώ που δόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε από την κατάργηση του προσωρινού φόρου αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, οι 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας επωφελούνται από επίδομα 250 ευρώ που δίνεται τα Χριστούγεννα και ανάλογο αριθμό από το αντίστοιχο επίδομα που δόθηκε το Πάσχα του 2022. Επιπλέον, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας υπόκεινται σε ειδικό φόρο αλληλεγγύης».
Ανοίγει δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις
Για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για ατομικές διαφορές, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, «το 17% των μεμονωμένων συνταξιούχων ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάστηκε από αυτές τις συνδυασμένες αυξήσεις. Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη κανονίσει την περασμένη Δευτέρα για το έκδοση πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών θεμάτων και απάτης, αλλά σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πρόσθετου διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Φεβρουαρίου. Εξετάστε πρόσθετες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της απάτης των ανόμοιων συνταξιούχων που δεν καλύπτονται επαρκώς από τις αυξήσεις των συντάξεων το 2020. Τελικά, οι πιέσεις που δημιουργούνται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό θα δικαιολογούσαν πλήρως μια τέτοια παρέμβαση, ει δυνατόν, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Ο υπουργός είπε επίσης, «σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι μετά από 12 χρόνια δίνεται και πάλι αύξηση στους συνταξιούχους και στην πραγματικότητα ένας στους δύο συνταξιούχους είναι στους τέσσερις. θα δει επιπρόσθετες συντάξεις τουλάχιστον σε ετήσια βάση και τα επιθετικά μέτρα της σημερινής κυβέρνησης για τους συνταξιούχους (π.χ. Β. Βρούτσης αύξηση των συντάξεων, μείωση παρακράτησης φόρου στους εργαζόμενους συνταξιούχους από 60% σε 30%, κατάργηση του επιπρόσθετου ανώτατου ορίου συντάξεων των 1.300 ευρώ. και φυσικά μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% κ.λπ.) Ταυτόχρονα έχει δεχθεί κριτική από εκείνους που όταν κυβερνούσε από το 2015 έως το 2019 έπαιρναν μόνο αρνητικά μέτρα κατά των συνταξιούχων κυρίως. τον κανονισμό του νόμου Qatrgarh.
Πηγή: magnesianews.gr