Την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζιδάκις θα κάνει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση του κατώτατου μισθού. που θα πάει;
Στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία σχεδιάζει να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, με την αύξηση να γίνεται από την 1η Απριλίου μετά την απόφαση.
«Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις την Τρίτη.» είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «δίκαιη απόφαση που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση».
«Αυτό είναι φυσικό για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς λόγους: δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά ή τη μείωση των ασφαλίστρων, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων θα αυξηθούν. Μέχρι στιγμής , η άνοδος ξεπέρασε τον πληθωρισμό».
Σταϊκούρας: μια τολμηρή και ρεαλιστική αύξηση
Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «γενναία και ρεαλιστική αύξηση». “Είμαι ο επίσημος συνομιλητής σας. Ο Υπουργός Εργασίας θα συστηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει. Αυτό είναι”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όταν ρωτήθηκε τι θεωρεί ρεαλιστικό, απάντησε: «Η κυβέρνηση θα εγκατασταθεί σε λίγες μέρες».
Σενάριο ανάπτυξης
Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το πρώτο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 8-9% στα 770-780 ευρώ.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα να τον βγάλουν 800 ευρώ.
Πρόταση ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, κάνοντας επίσημη πρόταση που απέστειλε το Ινστιτούτο Εργασίας στον Μηχανισμό Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας.
Είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρει συγκεκριμένο αίτημα για αύξηση του βασικού μισθού και για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αύξηση ορίζεται στο 60% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με την προϋπόθεση της άμεσης συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων. παίρνω χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του.
Υποστήριξε επίσης την αποκατάσταση των προστατευτικών διατάξεων του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου (την καθολική ισχύ των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πλήρη αναδρομικότητά τους, τη «σύνδεσή» τους και την αρχή της παράτασης ισχύος τους) και πρότεινε την άμεση αναβίωση περιόδων τριών ετών.
Προτάσεις από άλλους φορείς
Τράπεζα της Ελλάδος: Άνοδος κάτω από τον πληθωρισμό. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση έως και 780 ευρώ.
ΚΕΠΕ: αύξηση τιμής από 760 σε 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και κάνει τις τελικές συστάσεις στο Υπουργείο, άρα οι προτάσεις είναι πιο σημαντικές. Μάλιστα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι χρεώσεις άνω των 780 ευρώ χάνουν την ποσόστωση φοροαπαλλαγής, με αποτέλεσμα την απώλεια ακαθάριστου εισοδήματος.
ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, ή 770-784 ευρώ.
ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% – 763 ευρώ.
ΣΕΤΕ: αύξηση τιμής στα 753 ευρώ
Η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ δέχονται αυξήσεις κατώτατου μισθού, αλλά ταυτόχρονα ζητούν μειώσεις στο μη ασφαλιστικό κόστος και φόρους και προτείνουν την κατάργηση των καμουφλαρισμένων τελών.
Όπως προαναφέρθηκε, το ΚΕΠΕ θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα υποβάλει τελική πρόταση στον Υπουργό Εργασίας.
Πηγή: magnesianews.gr