• 02/10/2023 14:36

Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για απρογραμμάτιστη δόμηση – χιλιάδες ακίνητα στον αέρα

ByGreeceit.gr

Ιούν 9, 2023
Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για απρογραμμάτιστη δόμηση - χιλιάδες ακίνητα στον αέρα

Νέο «βραχυκύκλωμα» για δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές δημιουργεί νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 992/2023). Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει προεδρικού διατάγματος του 1985, έβαλαν «φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών και την ανέγερση τοπικών κτιρίων ως περιοριστικό μέτρο. Ειδικότερα, έχει δεχτεί αίτημα ανάκλησης της απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το νομοσχέδιο επιτρέπει απόκλιση από τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς για τα υπαίθρια οικοδομικά σχέδια για την κατασκευή αγροτικών αποθηκών σε ανώμαλα χωράφια στη Νότια Εύβοια.

κρίθηκε

Η νέα απόφαση θα δημιουργήσει πρόσθετο δεδικασμένο στην απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή της Πάτμου. Έχει «πρόσωπο» ως γνωστόν.

Πράγματι, μια σύνοψη μιας πρόσφατης απόφασης που κυκλοφόρησε το SC αναφέρει: “Η υπόθεση αυτή διατηρεί τον σκοπό της όσον αφορά τη χορήγηση αποκλίσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από μία μόνο αναφορά, αλλά ενδέχεται να εφαρμοστούν στο μέλλον.” . Επίσης, οι αποκλίσεις από τους τοπικούς σταθερούς όρους δόμησης θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε κατηγορίες όπου σχετίζονται χωροταξικά και έχουν κανονιστικό χαρακτήρα, ακόμη και αν αναφέρονται σε συγκεκριμένα ακίνητα. Ορισμένες αρχές ισχύουν και για τις συνθήκες δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είναι ευνοϊκότερες από τις εντός σχεδίου συνθήκες, ούτε επιφέρουν αλλαγές στη φύση του σχεδίου. δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ασχεδιασμένη περιοχή.

προεδρικό διάταγμα

Όσον αφορά τις διατάξεις του ΠΔ της 24-31ης Μαΐου 1985 που διέπουν την έγκριση αποκλίσεων από τους τυπικούς όρους για μη προγραμματισμένα κτίρια, οι αποφάσεις γενικά «δεν παρείχαν νομική βάση για την έγκριση των αποκλίσεων». “. Ειδικότερα, οι δικαστές του Αρείου Πάγου δεν διευκρίνισαν τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί η ανάκληση και διευκρίνισαν τις υποκειμενικές και αντικειμενικές προϋποθέσεις έγκρισής της, ιδίως όσον αφορά τον ορισμό των δικαιούχων και τα ελάχιστα όρια έκτασης. ότι δεν ορίζεται. , επίπεδα και βάθος πεδίου, αλλά εάν καθοριστούν τα άνω ή τα κάτω όρια, το εύρος των αποκλίσεων γίνεται απαράδεκτα μεγάλο. Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για απρογραμμάτιστη δόμηση - χιλιάδες ακίνητα στον αέρα

αγροτεμάχιο

«Ως εκ τούτου, η κατασκευή μειονεκτικών εκτάσεων, η διαίρεση γεωργικών εκτάσεων και η πιθανή υποδιαίρεση τους σε διαμερίσματα είναι προτιμότερη. Οι περιοχές θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα», ανέφεραν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται και σε ένα φαινομενικά σημαντικό ζήτημα. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά αναπαράγει τις διατάξεις του προγενέστερου ΠΔ της 6ης-17ης Οκτωβρίου 1978, που θεσπίστηκαν πριν από τη μεταρρύθμιση του Νόμου περί Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Τεχνουργημάτων και οι οποίες δεν αναπροσαρμόστηκαν.

Το πλημμέλημα του ΑΣ του 1985 δεν θεραπεύεται στην αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, διότι «τα κριτήρια για την έγκριση της απόκλισης πρέπει να ορίζονται εκ των προτέρων από το νόμο και να μην τίθενται κατά τη στιγμή της αίτησης», αναφέρεται στην απόφαση. Ελλείψει σαφούς κανονιστικού πλαισίου και θεσμικών προτύπων, η έγκριση των αποκλίσεων, όπως υπογράμμισα, θα ήταν «στην ουσία, σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους δόμησης, παρά η εφαρμογή του νόμου με την έκδοση επιμέρους διοικητικών νόμων». Η απόφαση του γηπέδου από τον όργανο λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με μια «απαράδεκτα ευρεία άσκηση διακριτικής ευχέρειας».

Η νέα απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αντιστρέφει τα δεδομένα στην έκτακτη δόμηση αγροτικών κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει του ΑΣ του 1985. Άλλωστε η πάγια θέση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι: Η κατασκευή αυτή δεν αποτελεί απρογραμμάτιστη χρήση της περιοχής και εξυπηρετεί την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της δασοκομίας καθώς και αναψυχής.

σάλτσα: ΟΤ

Πηγή: magnesianews.gr