Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία εξέδωσε ανακοίνωση προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι κάνει αιματηρή καριέρα σε προγράμματα στρατιωτικών όπλων καθώς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμά της συμμετέχει σε προγράμματα κατασκευής στρατιωτικών drone.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, «Το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους στρατιωτικής προετοιμασίας και πρόκλησης για πόλεμο. Δημιουργούνται δίκτυα (ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, εκκλησίες κ.λπ.), υλικό, οικονομικό και επιστημονικό κεφάλαιο: Μια δεκαετία κοινωνικού πολέμου της ελληνικής αστικής τάξης για όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα επιδιώκει την ολοκλήρωσή της σε μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό του λαού και να ενισχύσει τις νέες «μεγάλες ιδέες» του ελληνικού καπιταλισμού. Πρόκειται για συνεργασία που υπογράφηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2001 μεταξύ της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών) που αναφέρεται στο μνημόνιο. Από το δεύτερο, πιο πολύπλοκο drone. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα φέρονται να συμμετέχουν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής του, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Γ. Σταμούλης.
Το ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αρχύτας», που στοχεύει στην ανάπτυξη του UAV (μη επανδρωμένο drone) RX-3. Οι πόρτες για την πολεμική έρευνα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι από καιρό ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής επιτήρησης, της ταξινόμησης της μετανάστευσης και του πολέμου. Έρευνα του ΕΜΠ, όπως το πρόγραμμα Andromeda (επιτήρηση εδαφών και συνόρων σε θάλασσα και ξηρά), Prevision (τεχνικός εξοπλισμός δυνάμεων καταστολής κατά της τρομοκρατίας) και Ingenuity (δημιουργία εξοπλισμού εργαλείων για ομάδες για να επέμβουν πρώτα σε τρομοκρατικές ενέργειες). τεχνικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σάμου στους Frontex et al.
Μέρος της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους είναι η διεπαφή πανεπιστημίου-στρατού-ΝΑΤΟ. Ήδη το 2010 υπάρχει αντίστοιχη κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το 2014, το δόγμα των χερσαίων δυνάμεων διατύπωσε τους βραχυπρόθεσμους στόχους του. «… ειδικά η σύνδεση των πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ένοπλες δυνάμεις για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη…» Χαρακτηρίστε την κατεύθυνση της στρατιωτικής εμπλοκής σε πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, την περίοδο 2015-2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) υπογράφηκαν 16 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών και ΑΠΘ και είναι γνωστά τουλάχιστον δύο αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι οργασμοί αυτής της πολεμικής τέχνης και ο σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός του ελληνικού έθνους σκοτώνουν ήδη. Οι μετανάστες που πνίγονται στο Αιγαίο είναι τα πρώτα θύματα αυτών των πολεμικών όπλων. Χάνονται ζωές πριν χρησιμοποιηθεί ένα «έξυπνο» πρόγραμμα όπλων σε «κανονικές» συνθήκες μάχης. Έρευνα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στρέφεται συστηματικά και συστηματικά εναντίον «προϊόντων» άμυνας και ασφάλειας που δεν είναι μόνο άσχετα με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και εντελώς εχθρικά. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για τη διάδοση επιχειρηματικών κερδών όπως ο πόλεμος, στην καθημερινή ζωή της ακρίβειας και της μετατροπής της ενέργειας σε ένα είδος πολυτέλειας όταν οι άνθρωποι λιμοκτονούν.
Οι παραπάνω οδηγίες εξηγούν με άλλο τρόπο τη «χρήση» της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την εμμονή και συμμετοχή της πλειονότητας των επαγγελμάτων του εκπαιδευτικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς εντός του πανεπιστημίου. Οι μηχανισμοί ελέγχου δεν στοχεύουν στην καταστολή της υποτιθέμενης ενδοπανεπιστημιακής «ανομίας», αλλά μάλλον στην προστασία τέτοιων επιχειρήσεων και πολέμου και στην καταστολή των φοιτητών, της εξτρεμιστικής νεολαίας και των μαζικών κινημάτων. Αν θέλετε να μιλήσετε για εγκληματίες πανεπιστημίου, πρώτα απ ‘όλα, είναι οι εγκληματίες που εκμεταλλεύονται πολλούς φοιτητές και εργαζόμενους για να δημιουργήσουν μηχανές, συσκευές και λογισμικό που σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν ανθρώπους και συμβάλλουν στην καταστροφή τους. Ας μιλήσουμε για ανθρώπους που αιμορραγούν σε ολόκληρης της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η εμπλοκή του στη στρατιωτική έρευνα τείνει να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση. Βάσεις με τοπικούς φορείς (τοπικούς διοικητές, δήμαρχους, νομοθέτες κ.λπ.), επώνυμους καθηγητές με το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον και τη σφραγίδα της επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και αναζητά επέκταση και ασφάλεια. Η υπαγωγή των πάντων σε πολεμικές επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα ίδρυσης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (Lafarge, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος κ.λπ.).
Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και των πρακτορείων καλούν συνεχώς σε πόλεμο ενάντια σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που επιδιώκει να παρουσιάσει το τουρκικό κράτος ως επιτιθέμενο και το ελληνικό κράτος ως υπερασπιστή. Οι συγκρούσεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι άδικες, επιθετικές και στις περισσότερες περιπτώσεις εχθρικές προς τον λαό τους, είναι μόνο διεθνείς και λειτουργικές. Τα συμφέροντά μας δεν συμπίπτουν με την αντιμαχόμενη αστική τάξη, το ενεργειακό μονοπώλιο, τον «ιερό πόλεμο». Τα συμφέροντά μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με το κέρδος, ανεξάρτητα από το καπιταλιστικό λάβαρο.
Το μπλοκάρισμα της ελληνικής καπιταλιστικής πολεμικής μηχανής σημαίνει επίσης μπλοκάρισμα του πολεμικού προγράμματος που τρέχουν τα πανεπιστήμια, που είναι η μόνη απάντηση των εργαζομένων. Από την πλευρά μας, στεκόμαστε ενάντια σε ένα καθεστώς που αναγκάζει τους ακτιβιστές, τα φοιτητικά σωματεία και τα συνδικάτα των εργαζομένων του που λειτουργούν στην πανεπιστημιούπολη να μας προετοιμάσουν ιδεολογικά και σωματικά για να γίνουμε το κρέας του πολέμου. , καλεί να αγωνιστούμε για το σπάσιμο των πολεμικών συμβάσεων της ΤΥ . Οφέλη του Κεφαλαίου».
Πηγή: magnesianews.gr