“Η ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπός της, ειδικά στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Θα διαμορφώσουμε τα μέτρα που έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την ανερχόμενη παλίρροια”.
περισσότερο από επείγον
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της εισήγησής του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εργασίας στην Πράγα (13-14 Οκτωβρίου). Παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, τόνισε ότι ορισμένες από τις ιδέες που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. , είναι κάτι παραπάνω από επείγον να αναληφθούν πανευρωπαϊκή δράση», είπε.
Βασικό όπλο
Στη συνέχεια, ο Χαϊδάκης περιέγραψε μια σειρά μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να μετριάσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως τόνισε, «θα μειώσουμε το κόστος των οικιακών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με επίκεντρο τις πιο ευάλωτες και σε κάποιο βαθμό τις μικρές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας πόρους που προέρχονται κυρίως από την αποκατάσταση των «εκρηκτικών κερδών» της ενέργειας. Αυτές οι ομάδες αναδιανέμονται για την κοινωνία και αποτελούν σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, αυξάνουμε τα επιδόματα θέρμανσης στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που στοχεύουν στους πιο ευάλωτους. ”
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και πώς συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, εστιάζοντας εκ νέου στους πιο ευάλωτους.
ειδική αναφορά
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για περαιτέρω προώθηση της πράσινης ενέργειας, δεδομένου ότι η ενέργεια από ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι φθηνοί εθνικοί πόροι (με τη διάδοση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα Μάλιστα, όπως τόνισε, «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής δεν είναι ανταγωνιστικοί στόχοι, αλλά συνεργάζονται χέρι-χέρι για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Το συμβούλιο συζήτησε επίσης τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη για την ένταξη προσφύγων από την Ουκρανία, ιδίως γυναικών, στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο κ. Χατζιδάκις παρουσίασε τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τους πρόσφυγες ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις, να πληρούν τις προϋποθέσεις για προγράμματα προσωρινής προστασίας και να έχουν πρόσβαση στην εργασία. Αγορές και συναφείς υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (PYPA), πρόσβαση στην προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά της Ουκρανίας, μέτρα για τη διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας για τις μητέρες.
Πηγή: magnesianews.gr