• 25/09/2023 09:57

χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο ενός εμβρύου στη μήτρα της μητέρας του

ByGreeceit.gr

Μάι 6, 2023
18χρονη κατάπιε κινητό μετά από καυγά με τον αδερφό της - χειρουργήθηκε

Η ζωή του εμβρύου σώθηκε από τους γιατρούς της Βοστώνης. Έκαναν την πρώτη χειρουργική επέμβαση στον κόσμο στον εγκέφαλο ενός εμβρύου 34 εβδομάδων.

Ένα έμβρυο σχεδόν εννέα μηνών στη μήτρα μιας γυναίκας από τη Βοστώνη υπέφερε από μια θανατηφόρα αναπτυξιακή διαταραχή που παραμόρφωσε τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Η διαταραχή είναι σπάνια, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 στα 60.000 νεογνά.

Εμφανίζεται όταν η αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στον εγκέφαλο (υπό υψηλή ροή και πίεση) συνδέεται λανθασμένα με μια από τις κύριες φλέβες βαθιά στη βάση του εγκεφάλου.

Οι αρτηρίες συνήθως συνδέονται με τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον εγκέφαλο. Αυτό είναι απαραίτητο για την επιβράδυνση της ροής του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφαλικού ιστού.

Οι λανθασμένες συνδέσεις έχουν ως αποτέλεσμα αλλοιωμένη αγγειακή φυσιολογία και οι εγκεφαλικές φλέβες λαμβάνουν οξυγονωμένο αίμα υπό υψηλή πίεση. Το γεγονός αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα όπως πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που οδηγεί σε νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές.

Αυτή η δυσπλασία έχει επίσης υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι το 36% των παιδιών είχαν πεθάνει μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

εμβολισμός
Η δυσπλασία της γαληνικής φλέβας παρατηρείται συχνά κατά το υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται σε μαγνητική τομογραφία που γίνεται στο τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι παραμορφώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με εμβολισμό μετά τη γέννηση. Ο εμβολισμός είναι μια επεμβατική διαδικασία που συνήθως χρησιμοποιεί ειδικά υλικά για να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται για να κλείσει η άμεση σύνδεση αρτηριών και φλεβών.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η υπερβολική ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο εμβολισμός εγκυμονεί κινδύνους και δεν βελτιώνει πάντα την καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, μέχρι να εκτελεστεί, το μωρό μπορεί να έχει ήδη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση του μωρού μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα μετά τη γέννηση, γιατί θα χαθεί.

Έτσι, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διερευνούν εάν οι δυσπλασίες μπορούν να διορθωθούν πριν από τη γέννηση.

“Καταπληκτική εξέλιξη”

Όπως εξηγούν, εμβολίασαν το έμβρυο στη μήτρα. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που γινόταν αυτή η θεραπεία σε έμβρυο και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Το έμβρυο ήταν 34 εβδομάδων και 2 ημερών τη στιγμή της επέμβασης (ολοκληρώθηκε στις 40 εβδομάδες). Ο εμβολισμός έγινε με τη βοήθεια υπερήχων, που τους κατεύθυνε προς τις δυσπλασίες.

Το μωρό γεννήθηκε δύο μέρες αργότερα γιατί η επέμβαση προκάλεσε πρόωρη ρήξη του βλεννογόνου της μήτρας. Ωστόσο, από τις πρώτες στιγμές της γέννησής του, το καρδιαγγειακό του σύστημα φάνηκε να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, παρέμεινε στην εντατική νεογνών για αρκετές εβδομάδες.

«Ήμουν ενθουσιασμένος που δεν είδα τη συνηθισμένη σοβαρή επιδείνωση μετά τον τοκετό», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ντάρεν Μπ. Όρμπαχ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι το 6 εβδομάδων μωρό μας τα πηγαίνει απίστευτα καλά».

Μάλιστα, σταμάτησε τα φάρμακά του, έτρωγε κανονικά, πήρε βάρος και τώρα είναι σπίτι.

Αυτό το μωρό χειρουργήθηκε πρώτα επειδή οι γιατροί ξεκίνησαν μια κλινική μελέτη για να καθορίσουν πόσο αποτελεσματική ήταν η εφαρμογή εμβολισμού στον εγκέφαλο πριν αναπτυχθούν επιπλοκές της δυσπλασίας των φλεβών του Galen.

Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: magnesianews.gr