Η συμμετοχή του οφειλέτη στην εφορία ή τον ΕΦΚΑ έχει επιλέξει να υποβάλει αίτηση επαναφοράς στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων, αλλά δεν καταγράφεται σημαντική επίδοση.
Ο αριθμός των αιτήσεων είναι ακόμη μικρός, αλλά πρόσφατα φαίνεται να υπάρχει μια μικρή αύξηση στο ενδιαφέρον. Για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, το πρώτο 15ήμερο, τα επιτόκια έφτασαν γύρω στο 0,5% με 0,8% για όλους τους οφειλέτες που σχετίζονται με νέες ευνοϊκές προβλέψεις, ενώ γύρω στο 5 για τους οφειλέτες που έχουν πλέον χάσει κάποια ρύθμιση.Δηλώνει ότι το % έχει ήδη εφαρμοστεί. για την ανάστασή του.
Αναλυτικά, στον ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί συνολικά 3.909 αιτήσεις, έχουν αποκατασταθεί οι ρυθμίσεις 120 και 72 δόσεων (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων COVID) και οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται χειροκίνητα, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 2.614 ρυθμίσεις. Εξετάστηκαν άλλες 5.998 αιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης υπηρεσίας, οπότε ήταν γρήγορη. Αυτή είναι η περίοδος που απειλούσε η ενεργειακή κρίση (Σεπτέμβριος 2021 έως Δεκέμβριος 2022).
Συνολικά βέβαια έχουν χαθεί περισσότερες από 195.000 ρυθμίσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο το 5% των οφειλετών έχει υποβάλει αιτήσεις για να επανενταχθεί σε αυτή την προσοδοφόρα διαδικασία, δημιουργώντας μεγάλο πονοκέφαλο στον ΕΦΚΑ και στις σωστές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Φυσικά, το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τις εκλογές, αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους οφειλέτες για επανένταξή τους στη ρύθμιση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος χάριτος για την απόκτηση ασφαλιστικής ενημερότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μέχρι το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις επαναφοράς της ρύθμισης είναι η 31η Ιουλίου και οι ενδιαφερόμενοι εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί ξανά κοντά στη λήξη της προθεσμίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.Να σημειωθεί ότι υπάρχει
Αλλά πρόσεχε. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι έχουν προηγούμενες οφειλές που περιλαμβάνονται σε ρευστοποίηση χρέους έως και 120 φορές το μήνα ή ρευστοποίηση χρέους έως 72 φορές το μήνα, κυρίως για οφειλές που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, η επαναφορά αφορά χαμένες δόσεις έως τις 2 Ιανουαρίου 2023, με το ποσό να αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης που καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που υποβλήθηκε η αίτηση. Αυτό επιτυγχάνεται με την πληρωμή έως Το ποσό αυτό θα καλύψει τις παλιές δόσεις της χαμένης ρύθμισης. Μάλιστα, για νέα οφειλή θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί σε μόνιμη ρύθμιση έως τις 31 Ιουλίου 2023. Αυτό πρέπει να τηρηθεί και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η παλιά ρύθμιση.
Διατήρηση Συνέπειας για Άλλες Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις Αναφορικά με τη ρύθμιση μερικώς συνεπών ασφαλιστικών υποχρεώσεων οφειλετών, από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εξαιρουμένου του Ταμείου Ασφάλισης Επιπρόσθετης Κεφαλαιοποίησης (ΤΕΚΑ).Δυνατότητες δίνονται μόνο για οφειλές με διάρκεια έως 3 μήνες. Επίσης, εκτός από τις υποχρεώσεις 9.21-12.22 μπορούν να ενταχθούν όσοι είχαν προηγούμενες υποχρεώσεις που ήταν σε ρύθμιση έως τις 11 Ιανουαρίου 2021, καθώς και όσοι έχουν επαναφέρει τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων δεν διαφέρουν από αυτά που καταγράφονται στον ΕΦΚΑ. Οι τόκοι οφειλετών είναι εξαιρετικά ασήμαντοι και πολλοί που χάνουν τον κανονισμό 72 πληρωμών (ρύθμιση χρέους πανδημίας) ή τον κανονισμό 120 πληρωμών ενδέχεται να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν φτάσει τις 190.000 και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής, ενώ περίπου 10.000 είναι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση της πανδημίας.Προσφέρονται 100 εκατ. ευρώ σε 120 δόσεις, ενώ ο Ειδικός Διακανονισμός για το Πανδημικό Χρέος ανεβάζει το ενεργό ποσό στο 1 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι οφειλέτες που χρωστούν χρέη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ιδίως μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και 1ης Φεβρουαρίου 2023, φαίνεται να μην βιάζονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Έχετε προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να υποβάλετε αίτηση, ώστε να μπορείτε να κάνετε αίτηση μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, 3.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα συμμετείχαν στον νέο κανόνα των 36 έως 72 δόσεων του χρέους που προέκυψαν κατά την ενεργειακή κρίση. Το ποσό διακανονισμού είναι 104,96 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 5.710 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει εγκεκριμένες αιτήσεις για επαναφορά ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επανεγγράψουν 200.000 οφειλέτες, με το ρυθμιστικό ποσό των 10.648 να φτάνει τα εκατ. ευρώ.
Πηγή: magnesianews.gr