Η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία έχουν συντάξει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» φυσικού αερίου της ΕΕ για τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού υπό έλεγχο.
Λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην ΕΕ ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, τρία κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία, πρότειναν τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για τα φυσικά προϊόντα. αέριο.
«Ο διάδρομος ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν περιορίζεται στις εισαγωγές από κάποια συγκεκριμένη περιοχή ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρει το προσχέδιο.
Συζήτηση ενεργειακών ανώτατων ορίων
Οι προτάσεις από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ιταλία προηγούνται των συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ήταν έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ θα συζητήσει αυτό το θέμα σε άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα το συντομότερο δυνατό.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα (10 Ιουνίου 2022) να «πείσει» άλλους Ευρωπαίους να το εφαρμόσουν, ξεπερνώντας μέρος της γερμανικής διαφωνίας.
«Είμαστε πολύ υπέρ αυτού», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε επιχειρηματική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από την Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, για να «πείσει άλλους Ευρωπαίους» από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «το αργότερο». . Θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα για το ανώτατο όριο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», ένα μοντέλο που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία εδώ και «μερικούς μήνες» και «δουλεύει πολύ καλά», σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου» τον Νοέμβριο. Η «τιμή» κυμαίνεται κατά πολύ πιο αποδεκτές ζώνες, παρόμοιες με «πιο λογικές» συμβάσεις προμήθειας αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: magnesianews.gr