• 30/11/2023 21:33

«Εγκαίνια» θεσσαλικής επιχείρησης ξύλου και επίπλου μετά από δύσκολα χρόνια λόγω κορωνοϊού

ByGreeceit.gr

Μάι 28, 2023
«Εγκαίνια» θεσσαλικής επιχείρησης ξύλου και επίπλου μετά από δύσκολα χρόνια λόγω κορωνοϊού

Τα στοιχεία από τη Θεσσαλία δείχνουν εταιρείες του κλάδου της ξυλείας και των επίπλων της χώρας μας να κάνουν άλματα στη μετά τον κορωνοϊό εποχή…

«Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες στον τομέα του ξύλου και των επίπλων μας βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά ως αποτέλεσμα του αυξημένου τουρισμού και της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά την περίοδο 2021/2020, η εποχή μετά τον κορωνοϊό θα παρουσιάσει ειδικές προκλήσεις. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση, αλλά και η ανάπτυξη της Ελλάδας στο σύνολό της. Πρόκειται για Κοσμήτορα της Σχολής Δασολογίας, Επιστήμης και Σχεδιασμού Ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Καθηγητή Μάρκετινγκ και Οικονομίας στην Επιχείρηση Ξύλου Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη του Ιωάννη Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές εταιρείες στον τομέα του ξύλου και των επίπλων είναι εξέχουσες και έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις ξύλου και επίπλου (π.χ. Milano Salone 2023, Intersm 2023, Ligna 2023 κ.λπ.). Ανέφερε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί κ.λπ.), με ιδιαίτερη έμφαση σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, νέες και καινοτόμες σχεδιαστικές προτάσεις, νέες τεχνολογίες, «πράσινη» επεξεργασία φυσικών πόρων στο πλαίσιο της βιοοικονομίας, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση υπολειμμάτων στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, οι πλατφόρμες IoT και η ψηφιοποίηση σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μια άλλη βασική πρόκληση είναι η αγορά πιστοποιημένων προϊόντων ξύλου. Σχετική έρευνα (Λιασκοπουλουέταλ 2021) από το Ινστιτούτο Δασικής Οικονομίας, Μάρκετινγκ, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διαπίστωσε ότι το 54,7% των Ελλήνων καταναλωτών γνώριζε την ύπαρξη πιστοποιημένων προϊόντων ξύλου. Ένα υψηλό ποσοστό 87,9% είχε πρόθεση να αγοράσει και διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς πρόσθεσαν 6 έως 20% στην τιμή των μη πιστοποιημένων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάιος 2023), ο Παπαδόπουλος είπε ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον κλάδο ξυλείας το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά ότι το 2022/2021 αυξήθηκε σε σχέση με την περίοδο. (+12,93%). Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου των επίπλων ήταν 5,7%, αλλά και πάλι μειώθηκε σε σύγκριση με το 2022/2021 (+36,8%). Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δείκτης για ολόκληρο το έτος 2022 ήταν 111,6 στον τομέα της ξυλείας και 147,01 στον τομέα των επίπλων (έτος βάσης 2015). Με άλλα λόγια, το 2022 παρουσίασε αύξηση 11,6% και 47,01% σε σχέση με το 2015. .

Τέλος, ο αριθμός των αδειών για οικοδομικές δραστηριότητες από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο το 2022 και το 2021 αυξήθηκε κατά 5,0% σε εθνικό επίπεδο, αλλά μειώθηκε κατά 8,9% σε επίπεδο επιφάνειας. Την αντίστοιχη περίοδο 2021/2020, η αύξηση των αδειών αυξήθηκε κατά 18,2%.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε: «Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστήμης και Σχεδιασμού Ξύλου (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παίζει ρόλο υποστηρικτή και συμβούλου ελληνικών και κυπριακών εταιρειών στον κλάδο επίπλων και ξύλου. όλων των ηλικιών.Έγινε» τόνισε. κρίση και ανάπτυξη.

Η σχεδόν καθημερινή επικοινωνία των καθηγητών του τμήματος με αρκετές συνεταιριστικές εταιρείες δείχνει ότι μέχρι στιγμής υπήρξε έντονη παραγωγική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Όπως λένε, «η περσινή χρονιά ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά για τον κλάδο τα τελευταία 20 χρόνια», ειδικά στην Κύπρο. Αρκετά έργα μεγάλης κλίμακας υπάρχουν σε τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και σε ιδιωτικές κατοικίες σε περιοχές όπως η Αττική, τα Τρίκαλα. Φυσικά, οι απροσδόκητες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις δραστηριότητες αυτών των καταστημάτων, αλλά γενικά υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας για το μέλλον.

Οι εταιρείες αυτές έχουν επενδύσει στον τελευταίο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά το κύριο «πρόβλημά» τους φαίνεται να είναι η διαθεσιμότητα στελεχών και επαγγελματικού προσωπικού, που στηρίζονται στα τμήματα της ΔΕΞΥΣ για την πρόσληψη πτυχιούχων. Παράλληλα, μέσω της ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε ένα διετές πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης για νέους τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων στον κλάδο του ξύλου και του επίπλου για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των εταιρειών αυτών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει συνεργασία μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αφενός, πραγματοποιείται συνεργασία για τη διαμόρφωση μιας πρότυπης στρατηγικής για την ανάκαμψη της ανάπτυξης της ελληνικής βιοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης της ξυλουργικής. Πρόκειται για ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ξυλουργική και σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ολοκληρώνω επισημαίνοντας τον κ. Παπαδόπουλο.

“Υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον για τις εταιρείες ξύλου και επίπλων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η “επένδυση” στη μάθηση και την έρευνα αγοράς θα ενισχυθεί περαιτέρω για να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και να διαμορφωθούν βιώσιμα και αδιάβροχα αναπτυξιακές στρατηγικές. Το Τμήμα Δασοπονίας, Επιστήμης και Σχεδιασμού Ξυλείας υποστηρίζει εταιρείες σε αυτόν τον τομέα και τις συγχαίρει ειλικρινά για την πρόοδο και την επιτυχία τους. “

Πηγή: magnesianews.gr