Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από έτος σε έτος τον Απρίλιο, αλλά τα τρόφιμα και τα ποτά αυξήθηκαν κατά 11,4% κατά μέσο όρο.
Συγκρίνοντας τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο του 2023 με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, σημειώθηκε αύξηση 3,0%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. 2022 και 2021.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση 2,1% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη σύγκριση σε ετήσια βάση.
Σύγκριση του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή για τους 12 μήνες από Μάιο 2022 έως Απρίλιο 2023 με τον αντίστοιχο δείκτη για τους 12 μήνες από Μάιο 2021 έως Απρίλιο 2022 παρουσίασε αύξηση 8,6% Συγκρίνοντας το 12μηνο από Μάιο 2021 έως Απρίλιο 2022 με το 12μηνο από Μάιο 2020 έως Απρίλιο 2021, σημειώθηκε αύξηση 4,4%.
Αύξηση πληθωρισμού 3%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις ακόλουθες κατηγορίες τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Απρίλιο του 2022:
- 11,4% στην ομάδα δίαιτων/μη αλκοολούχων ποτών. Κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών: ψωμί και δημητριακά, κρέας (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, λίπη και λάδια, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτα, παγωτό, άλλα τρόφιμα, καφές, κακάο, τσάι, Μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων.
- 10,9% του Ομίλου Διαρκή Αγαθά – Οικιακά Είδη και Υπηρεσίες. Η άνοδος των τιμών οδήγησε κυρίως σε έπιπλα και διακοσμητικά, οικιακές συσκευές και επισκευές, γυάλινα σκεύη – επιτραπέζια και οικιακά είδη, είδη οικιακής χρήσης άμεσης κατανάλωσης και υπηρεσίες καθαριότητας.
- 8,5% για τον όμιλο ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, καντίνες, ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία.
- 6,5% στον Όμιλο Υγείας, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και έκτακτες υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 6,4% στην ομάδα άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές για κομμωτήρια, καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, ασφάλιση υγείας και ασφάλιση οχημάτων.
- Στην ομάδα ένδυσης/υπόδησης, 5,6% λόγω της αύξησης της τιμής της ένδυσης/υπόδησης.
- Ενδοομιλικά 4,0% Αλκοολούχα ποτά και καπνός, κυρίως λόγω αυξήσεων τιμών στα αλκοολούχα ποτά (δεν παρέχονται).
- Το 3,7% του Ομίλου Αναψυχής & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις τιμών σε: Αναψυχή και Πολιτιστικά Διαρκή, Μικρά Είδη Αναψυχής – Λουλούδια – Κατοικίδια, Κινηματογράφος – Θέατρα, Υλικά γραφικής ύλης και σχεδιασμού, Πακέτο Διακοπών.
- 2,2% στην ομάδα εκπαίδευσης, κυρίως λόγω της αύξησης στα δίδακτρα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 1,4% της ομάδας μεταφορών. Κυρίως λόγω αυξήσεων τιμών για καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα, μοτοσυκλέτες μοτοποδηλάτων, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, συντήρηση και επισκευή ατομικού εξοπλισμού μεταφοράς, εισιτηρίων ταξί, αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων και των λιπαντικών.
Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τις μεγαλύτερες αλλαγές τιμών τον Απρίλιο ανά προϊόν.

Πηγή: magnesianews.gr