• 22/09/2023 04:23

Ένα κουδούνι που έφτιαξαν επιστήμονες για μπάνιο σε παγωμένο νερό

ByGreeceit.gr

Φεβ 3, 2023
Ένα κουδούνι που έφτιαξαν επιστήμονες για μπάνιο σε παγωμένο νερό

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προειδοποιεί ότι το μπάνιο με πάγο το χειμώνα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι ασφαλής.

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το μούσκεμα σε κρύο νερό το χειμώνα είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί πιστεύουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Ο Zinger και ο ηθοποιός Chris Hemsworth) έχουν αρχίσει να διαφημίζουν την παγοθεραπεία ως ελιξίριο νεότητας και καλής φυσικής κατάστασης.

Ωστόσο, η American Heart Association (AHA) προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν αυτές τις απόψεις. Επιπλέον, το σοκ στο σώμα όταν εκτίθεται σε κρύο νερό μπορεί να είναι καταστροφικό για πολλούς, ακόμα κι αν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν.

Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο για την Ασφάλεια του Ψυχρού Νερού (NCCCWS) προειδοποιεί ότι ένα λεπτό μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

«Το κρύο σοκ στο σώμα είναι επικίνδυνο», εξηγεί ο Δρ. είπε ο Jorge Plutzky, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν οφέλη για την υγεία και δεν είναι καλά τεκμηριωμένα».

πώς αντιδρά το σώμα;
Όταν ένα ανθρώπινο σώμα πέφτει σε παγωμένο νερό, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνονται απότομα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται επίσης, προκαλώντας τη λεγόμενη «αντίδραση ψυχρού σοκ».

Με αυτήν την αντίδραση, μπορείτε να πνιγείτε μέσα σε δευτερόλεπτα, αν προσπαθήσετε να αναπνεύσετε χωρίς μυαλό με το κεφάλι σας κάτω από το νερό. Το ψυχρό σοκ σημαίνει επίσης περισσότερη δουλειά στην καρδιά, η οποία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει ζεστό αίμα σε όλο το σώμα.

Μετά από λίγα λεπτά, η απώλεια θερμότητας αρχίζει να προκαλεί άλλο πρόβλημα. Το αίμα εκτρέπεται από τα άκρα και συσσωρεύεται στο σώμα, προσπαθώντας να διατηρήσει ζωτικά όργανα. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα πόδια είναι κακή, με αποτέλεσμα:

τη δύναμή τους
συντονισμός των κινήσεών τους
Η ταχεία απώλεια θερμότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποθερμία. Καθώς αυτό εξελίσσεται, οι ασθενείς δυσκολεύονται να σκεφτούν καθαρά και να κινηθούν καλά.

Σημειώστε επίσης ότι η υποθερμία εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα όταν το σώμα βυθίζεται σε παγωμένο νερό από ό,τι όταν εκτίθεται απλά στον κρύο αέρα.Αυτό συμβαίνει επειδή απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα πολύ γρήγορα.

Τι δείχνει η έρευνα
Το AHA αναφέρει ότι αρκετές μελέτες δείχνουν μειωμένη φλεγμονή και χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα που έχουν συνηθίσει να εκτίθενται σε παγωμένο νερό. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε χειμερινούς αγώνες κολύμβησης έχουν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης.

Η τροπονίνη είναι ένα σύμπλεγμα τριών πρωτεϊνών που υπάρχουν στα καρδιομυοκύτταρα. Τα αυξημένα επίπεδα υποδηλώνουν βλάβη στον καρδιακό μυ. Επομένως, το κολύμπι σε παγωμένο νερό μπορεί να οδηγήσει σε αυτού του είδους τη ζημιά.

«Θα αποθάρρυνα άτομα με ιστορικό καρδιακών παθήσεων να πηδήξουν σε παγωμένο νερό», τονίζει. Πλούτσκι. “Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ιδιαίτερα, λαμβάνουν συχνά φάρμακα όπως β-αναστολείς που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο κρύο.”

Απαραίτητα προστατευτικά μέτρα
Η «αντίδραση ψυχρού σοκ» μπορεί να μετριαστεί προσαρμόζοντας σταδιακά το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου. Όπως εξηγεί ο Lee Hill, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, όσοι συνηθίζουν να κολυμπούν σε παγωμένο νερό ακολουθούν μια σειρά από προφυλάξεις ασφαλείας.

«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, συνιστώ να ξεκινούν αργά», λέει. Καλό είναι να κολυμπάς στην ύπαιθρο το καλοκαίρι και ασταμάτητα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Εάν το κολύμπι στην ύπαιθρο δεν είναι δίπλα, συνιστά σταδιακή βύθιση στο κρύο νερό στο σπίτι. Επίσης, θα πρέπει να ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους.

«Εκθέστε τους πνεύμονές σας σε δροσερό αέρα», συνιστά. “Βρέξε το λαιμό σου με δροσερό νερό. Προετοιμάστε το νευρικό σας σύστημα για κρύο σοκ.”

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πότε η κατάδυση είναι πιο επικίνδυνη. Όπως εξηγεί ο Hill, τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό είναι τα πιο επικίνδυνα. Μετά από αυτό, όσοι είναι συνηθισμένοι να κολυμπούν σε κρύο νερό μπορεί να διαρκέσουν έως και μία ώρα αρκεί να μείνουν ακίνητοι. Αλλά ένα άλλο άτομο που δεν είναι κοινό βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Οχι μόνος
Ακόμη και μετά την έξοδο από το νερό, ο κίνδυνος υποθερμίας συνεχίζεται. «Πρέπει να βγείτε αμέσως από το κρύο νερό, να φορέσετε βρεγμένα ρούχα/μαγιό, να ντυθείτε ζεστά και επίσης να καθίσετε δίπλα στη θερμάστρα και να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα», επισημαίνει ο Hill.

Τέλος, δεν πρέπει να πηδάτε σε παγωμένο νερό αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση.

Σε επαγγελματίες υγείας
με απαραίτητα εφόδια που επιτρέπουν την άμεση θέρμανση του σώματος
“Ποτέ μην πηγαίνετε να κολυμπήσετε μόνοι σας σε παγωμένο νερό. Αυτή είναι μια σίγουρη συνταγή για καταστροφή”, τονίζει.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: magnesianews.gr