Το WWF Ελλάς πιστεύει ότι υπάρχουν μια σειρά από επιζήμιες διατάξεις στο τριπλό νομοσχέδιο που παρουσίασε στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το WWF Ελλάς, μαζί με άλλους οργανισμούς, καταδίκασε την πολύ σύντομη περίοδο διαβούλευσης των τριών χωριστών νομοσχεδίων, καταγγέλλοντας ειδικότερα ότι «η πρακτική της ενθάρρυνσης της οικοδόμησης πιο κοντά στο κύμα συνεχίζεται».
Όπως ανέφερε η οργάνωση σε επιστολή της προς τους βουλευτές, οι ΑΠΕ και το άρθρο 223 του Νομοσχεδίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος επιτρέπουν την κατασκευή τουριστικών κατοικιών σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από την ακτογραμμή.
Το WWE Hellas υπογραμμίζει ότι καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η δόμηση κοντά στα κύματα αποδυναμώνει τη φυσική προστασία των ακτών και κινδυνεύει να εξαφανίσει τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση 2009/89/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ορίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κατασκευή τουλάχιστον 100 μέτρα από την παραλία.
Η ΡΑΕ αναλαμβάνει και τα απόβλητα και το νερό
Επιπλέον, το WWF Ελλάς αντιτίθεται στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η οποία μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερού με άλλο νομοσχέδιο.
Η αλλαγή είναι χωρίς έγγραφα και δεν εγγυάται τη δημοσιότητα του νερού, σύμφωνα με την οργάνωση.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα επιτρέπει επ’ αόριστον παράταση των λειτουργιών και αναβαθμίσεις ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις που χειρίζονται στερεό άνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο και προϊόντα πετρελαίου.
Έτσι, η λειτουργία της εγκατάστασης «η οποία θα έπρεπε να είχε κλείσει γιατί εκπέμπει ατμοσφαιρικούς ρύπους (διοξείδιο του θείου, σκόνη, ή/και οξείδια του αζώτου) που υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για την περιοχή Natura 2000
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος έχουν δημιουργήσει επανειλημμένα νέες συνθήκες τα τελευταία τρία χρόνια που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη έργων για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΕΜ) και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων Σχέδιο διαχείρισης για όλο το Natura 2000 τοποθεσίες.
«Η ολοκλήρωση του έργου επιβάλλεται από την ΕΕ και την εσωτερική νομοθεσία, και η απόφαση να προχωρήσει το έργο ήρθε αφού το Δικαστήριο της ΕΕ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν όρισε τους απαραίτητους στόχους διατήρησης και δεν έλαβε επαρκή μέτρα διατήρησης στην περιοχή. Θυμηθείτε ότι η ολοκλήρωση έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική: η επιστολή υπογραμμίζει το Natura 2000, το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρεται να αφαιρεί περιοχές από το πεδίο εφαρμογής των περιβαλλοντικών ερευνών διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Επιπλέον, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες διατηρούνται εντός προστατευόμενων περιοχών χωρίς να αξιολογείται η καταλληλότητά τους για στόχους διατήρησης.
Πηγή: magnesianews.gr