• 26/03/2023 23:54

Ενεργειακή κρίση: Νέα πρόταση της Επιτροπής, «βόμβα» στα θεμέλια της ενεργειακής ολοκλήρωσης

ByGreeceit.gr

Οκτ 7, 2022
Ελάτε στο Viber

Καθώς ζητείται για άλλη μια φορά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μια άτυπη σύνοδος κορυφής που λήγει σήμερα στην Πράγα θα αποφασίσει εάν θα επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, όπως έχουν ζητήσει η Ελλάδα και άλλα 15 κράτη μέλη. Δεν σκοπεύω να πάρω απόφαση για

Η πρόεδρος της επιτροπής, Ursula von der Leyen, πιέζει για την εναλλακτική λύση της επιβολής ανώτατου ορίου μόνο στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα «τριπλό μέρος» της τελευταίας στιγμής στα σχέδια 15. Παρά το γεγονός ότι διακηρύσσει συνεχώς ενότητα και αλληλεγγύη στα δύσκολα φορές, η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης για άλλη μια φορά έκανε πίσω και σύμφωνα με πληροφορίες υπηρέτησε γερμανικά συμφέροντα.

Η πρόταση της Ελλάδας για γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζεται από τους «15», αλλά με τη λεγόμενη «Ιβηρική απαλλαγή», το ανώτατο όριο ισχύος μόνο που έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι εντελώς διαφορετικό. . Έχω κάνει αίτηση από το περασμένο καλοκαίρι.

Η τελική απόφαση έρχεται ίσως τον δεύτερο χρόνο από την επόμενη Τρίτη, όταν ένα νέο ad hoc συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί να συζητήσει τεχνικές προτάσεις από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Οι πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία των προτάσεών τους υπέρ του ανώτατου ορίου, κυρίως για να ξεπεράσουν την αντίθεση Γερμανών και Ολλανδών.

Αλλά η ατμόσφαιρα στο «27» είναι πολύ τεταμένη, με ένα τεράστιο πακέτο 200 δισ. ευρώ που ωθείται από τη Γερμανία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και πληροφορίες ότι η τελική απόφαση για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης καθυστερεί. Newsbomb. Γρ.

Η Γερμανία κατηγορήθηκε από τους εταίρους της ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές της δυνατότητες για να επιλέξει τη δική της εθνική πορεία. Η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και άλλοι έχουν στρέψει τα όπλα τους στο Βερολίνο, όπου οι Επίτροποι Οικονομικών και Εσωτερικής Αγοράς Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσαν πρόταση για έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Λίγο αργότερα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρουζ τόνισε ότι «η συσσώρευση μέτρων κρατικής ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Γερμανία, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισορροπία της ενιαίας αγοράς και να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά».

“Ιβηρικό μοντέλο”
Στην απελευθερωμένη αγορά της ΕΕ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από το ακριβότερο καύσιμο που απαιτείται για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το καύσιμο είναι αέριο. Καθώς ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, αυξάνονται και οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή που θα πρέπει να πληρώσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο για την προμήθεια φυσικού αερίου. Κατά κανόνα, εξαιρούνται τα αέρια που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως η βιομηχανική παραγωγή ή η θέρμανση του σπιτιού.

Αυτό το ανώτατο όριο είναι παρόμοιο με τους στόχους του «Ιβηρικού μοντέλου», ενός σχεδίου που υιοθετήθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό πρόγραμμα βοήθειας που αντισταθμίζει εν μέρει το υψηλό κόστος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα μέτρα που προτείνει η φον ντερ Λάιεν θα είναι κρατική ενίσχυση ή θα διατηρηθούν με άλλα μέσα.

Η δεξαμενή οικονομικής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες έχει προειδοποιήσει ενάντια σε αυτό το στοχευμένο όριο, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου και στη διάχυση της επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας εκτός των συνόρων της ΕΕ. Ευρωπαϊκή απόφαση.

Πηγή: magnesianews.gr