Στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, ένα αφιέρωμα στον ποιητή και καλλιτέχνη της Volriot Michael Mitra θα παραταθεί έως τις 12 Μαΐου. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει έκθεση έργων και αρχειακού υλικού, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2019, για να τιμήσει την τέταρτη επέτειο από τον θάνατό του, αλλά και για να τιμήσει τη δωρεά του έργου του στη Δημοτική Συλλογή Βόλου. που πραγματοποιήθηκε. Μετά το κλείσιμο της έκθεσης από τα αδέρφια του Κωνσταντίνου Ρωμανού, του εμπιστεύτηκαν όλα τα έργα του.
Το αφιέρωμα διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε στο Βόλο το 1944 και έζησε εκεί μέχρι το 1960 όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Καβάλα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Μιχαήλ Μήτρα είναι Πρωτότυπες ιδέες για τη γιορτή της 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία, Ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ήταν αυτός που το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στον Σύνδεσμο Συγγραφέων να υιοθετήσει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, ένα φεστιβάλ ποίησης και να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Την πρότασή του υιοθέτησαν ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λυδία Στεφάνου. Το 1998, ο Έλληνας Πρέσβης στην UNESCO και φίλος του Μ. Μήτρα, συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, υπέβαλε την ελληνική πρόταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΗΕ και από το 1999 στη Γενική Συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι, στις 21 Μαρτίου, ανακηρύχθηκε παγκόσμιο ποίημα. . Ημέρα.
Ο Μιχαήλ Μήτρας είχε ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της γέννησής του και τεράστιο ενδιαφέρον για το καλλιτεχνικό υλικό του Βόλου. Από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα έως οκτώ χρόνια από το 1990 έως το 1998, τόσο ως μέλος της Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ανεπίσημα, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία ενός θεσμού για τους μεγάλους ζωγράφους Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τον αδελφό του Ανδρέα, υποστήριξε με ενθουσιασμό. [Αλμπέρτο Σαβίνιο]Επίσης τονίζει και προωθεί την πνευματική δημιουργία του Βολίου.
Ο Μιχαήλ Μήτρας ήταν ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και παραγωγός talk show για την 3η και την 1η εκπομπή της ΕΡΤ από το 1983 έως το 2003.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία ραδιοφώνου στο City Literary Institute του Λονδίνου. Εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC.
Εκτός από τα βιβλία και τις δημοσιεύσεις του σε λογοτεχνικά περιοδικά, είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Οπτική Ποίηση» και έχει εκθέσει την «εικαστική ποίηση» του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο του βρίσκεται στη Δημοτική Συλλογή Βόλου και έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρας 2006». Ιδιωτική γκαλερί τέχνης.
Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην ιστορική γκαλερί «Χώρα» στην Αθήνα. Συνεργάστηκε στην επιμέλεια του ετήσιου Chronico (εκδ. Aura Publishing) και των περιοδικών Shima και Revmata.
Από το 2001 έως το 2003 υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συγγραφέων και ήταν μέλος του Κύκλου των Ποιητών. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γαλλικά. Δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές: The Alibi of Description, Private Edition, 1976, Unsettled Field, Capricorn, 1984, The Last Image of the World, Capricorn, 1987, The Paradoxical Intimacy of the Unknown, Dolphin, 1997, Discreet Changes, Attem, 2004, Attem, έχει δημοσιεύσει επίσης πεζογραφία: Fantasy Novella, Private Edition, 1972, Urban Landscape, Capricornus, 1982, Vague Details, Attempt, 1990, Search Engine, Neferi, 2008. Το έργο του έχει περάσει στη σφαίρα της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Η αφιέρωση ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο αποτελεί δέσμευση από την ημέρα της αποφοίτησης, με την ιδέα να υποστηρίξει ο κοινός φίλος και αείμνηστος τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης. Από το περασμένο φθινόπωρο άρχισε να δίνει πληροφορίες σε φίλο συνεργάτη του Μ. Μήτρα για τον σκοπό αυτό. Ο φίλος του εικαστικός και ποιητής Κωστής Τριανταφύρου συνέβαλε θετικά στη σκηνοθεσία της μεγάλης έκθεσης με το έργο που έπεσε στον αείμνηστο αδελφό του, που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.βυθός.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του αφιερώματος. Εκδοτικός Συντονισμός Αφιερώματος: Χρύσα Δραντάκη, Διευθύντρια Πολιτιστικών Θεμάτων.
Πηγή: magnesianews.gr