Για αρκετές ημέρες έως την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, μια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Lazarus Coccaris βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης Giorgio de Chirico. Έχει τον τίτλο ’21 ’22 Ωδές και Ελεγείες’ και είναι μια συνεργασία του ‘Μαγνήτου Κιβωτού’ και του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πόλη Βόλου.
Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Ιεράς Πόλεως Δημητρίου και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση των πολιτιστικών αποθεμάτων» θα συμμετάσχει στον εορτασμό της προηγούμενης χρονιάς το 2021 και στο Μικρασιατικό Μνημείο. το 1922. Θα πραγματοποιηθεί το 2022 για τον εορτασμό της 100ης επετείου του μουσείου.
Πολύ σημαντικά αποτελέσματα προέκυψαν τόσο στα «παραδοτέα» όσο και στις νέες συνεργασίες με προοπτική νέων δράσεων και εκδηλώσεων.
Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Lazarus Coccaris στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης Giorgio de Chirico είναι μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου το κοινό μπορεί να δει τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της γιορτής. Ο τίτλος είναι «’21’22 Ωδές και Ελεγείες».
Στα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, ο καλλιτέχνης ανέπτυξε το σκεπτικό και την έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της σειράς έργων που εκτίθεται, επικαλούμενος το ακόλουθο σκεπτικό – έμπνευση.
«Βλέποντας το έργο από την αρχή, έγινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οπότε δεν ήθελα ούτε δόξα ούτε νίκη. Ένιωσα την ανάγκη να δείξω τη στάση των ανθρώπων που βρέθηκαν εκείνη την ιστορική στιγμή μέσα.
Αυτή η εικονογραφία δεν έχει καμία σχέση με τη διατήρηση πολυτελούς στυλ ή νοσταλγίας. Αντίθετα, ειδοποιεί και αφυπνίζει όχι μόνο τι συνέβη, αλλά όλα όσα μπορούμε ή πρέπει να γνωρίζουμε. Όλοι λειτουργούν ως «προφητείες αμαρτίας». Είναι ψέμα και στις δύο περιπτώσεις. Το πραγματικό πράγμα είναι να χαίρεσαι να βρίσκεις φωτεινά παραδείγματα αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Αυτή η αφοσίωση, πιστεύω, ανήκει στην ηθική και την αξιοπρέπεια. Προσπάθησα να αντλήσω αυτά τα χαρακτηριστικά από τη φιγούρα του μαχητή το 1821 και από τους αυτόπτες μάρτυρες του 1922, όπως ο Βενέτης και ο Αμέρε Ταμπόρος, του Τάγματος Εργασίας στο οποίο βασανίστηκε βαθιά στη Μικρά Ασία. Ο Κόντογλου, ο Στρατής Μυριβήλης και ο Παπαλουκάς ήταν ανταποκριτές και σχεδιογράφοι, αλλά δυστυχώς καταστράφηκαν όλοι μετά την έκρηξη του τρένου στο οποίο επέβαινε ενώ έφευγε από την πρώτη γραμμή. Ή ο καπετάνιος του Tokei Maru, του ιαπωνικού πλοίου που έσωσε εκατοντάδες πρόσφυγες στην προκυμαία της Σμύρνης ενώ οι σύμμαχοί του τους πέταξαν στη θάλασσα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μένει. Τα ανάβουμε όλο και περισσότερο για τις επετείους που θαυμάζουμε να γιορτάζουμε και τις εκδηλώσεις που πρέπει να αγγίξουμε με περισσότερη προσοχή; Σαφώς περίπλοκα συναισθήματα. Τα λόγια του Μυριβήλη της Ζωής εν τάφο στοιχειώνουν το μυαλό μου. Άλλοι σκοτώθηκαν για αντιπατριωτικά ιδανικά. Θα αυτοκτονήσουν ξανά με τον ζήλο τους για νέα ιδανικά. Θα είναι πάλι ο ίδιος άσχημος, πολύ παλιός πόλεμος κάτω από ένα ολοκαίνουργιο πανό. Ίσως κόβουν την κοιλιά τους με άγιο θυμό και λένε: «Σκοτώνουμε τον πόλεμο». Και για αυτούς, οι άλλοι αργότερα θα γελάσουν με το ίδιο κέφι. ”
Ο Λάζαρος Κόκκαλης γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο Μακρινίτσας. Είμαι πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Επιστημών από τη Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σπούδασε επίσης στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της πόλης του Βόλου από το 1990 έως το 1993, αποφοιτώντας στη γραφιστική και ειδικεύτηκε στον τομέα της γλυπτικής με δάσκαλο τον Γ. Γουρζή, καθηγητή στο καλλιτεχνικό σχολείο. Από το 2007 έως το 2008 φοίτησε επίσης στην Αγιογραφική Σχολή «Διακύρος» στην Ιερά Πόλη του Δημητρίου.
Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις εικονογράφησης, χειροποίητων βιβλίων, χαρακτικών και ζωγραφικής. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε λιθογραφία, τυπογραφεία και βιομηχανικές εκτυπωτικές μονάδες (μετάξι, φλεξογραφία, βαθυτυπία και ψηφιακή εκτύπωση όφσετ). Συμμετέχει σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και είναι μέλος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Θάσος».
Ανάθεση ομάδας
Έκθεση Μεταπτυχιακών Σπουδών 1993 SET Πόλη Βόλου – Ειδική Συμμετοχή,
Ζωγραφική με κερί σε ύφασμα – ενυδρείο, βόλος.
1994 Ομαδική Έκθεση Τέχνης, Αίθουσα Νέων Διάρου, Βόλος.
1998 Έκθεση «Decade School of Applied Arts», Κέντρο Τέχνης Gioggio de Chirico, Βόλος.
2000 Παρουσίαση Χειροποίητου Βιβλίου, Ετήσια Έκθεση Βιβλίου, Παραλία Βόλου.
2006 Σύγχρονη Τέχνη BelleArteLAmia, Καλλιτεχνική Συνάντηση Λαμίας.
2008-2009 Νέοι Χαρακτήρες – Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσος» είναι μια ετήσια περιοδεύουσα έκθεση γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
2011 Η Τέχνη στην πόλη – (Ομαδική έκθεση εικαστικών στην εμπορική αγορά Βόλου).
2012 Ομάδα Καλλιτεχνών – (Χριστούγεννα 2012) Κέντρο Τέχνης Gioggio de Chirico – Βόλος.
ατομική έκθεση
2011 Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Αίθουσα Τέχνης «Αχίλλειο», Βόλος.
2014 Έκθεση Γλυπτικής – Χειροποίητα Βιβλία, Έκθεση Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, Βόλος.
2014 «Μερικά μισοόρατα πρόσωπα και γραμμές», έκθεση γλυπτών και ζωγραφικής στο Μουσείο Ατανασάκη Βόλου, αφιερωμένη στον Καβάφη.
Πηγή: magnesianews.gr