• 07/06/2023 12:20

Επένδυση 9 δισ. ευρώ «αλλάζει τον χάρτη» για την ενέργεια – 114 εκατ. ευρώ για το δίκτυο φυσικού αερίου της Θεσσαλίας

ByGreeceit.gr

Φεβ 19, 2023
«Δυναμικός διάδρομος τιμών» για το φυσικό αέριο που προτείνουν στην ΕΕ η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία

Μεγάλες επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και αργότερα υδρογόνο) προβλέπουν τα αναπτυξιακά προγράμματα των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και διανομής την επόμενη δεκαετία.

Το σχέδιο του διαχειριστή τέθηκε σε διαβούλευση για να τεθεί σε εφαρμογή αφού λάβει το πράσινο φως από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την προτεινόμενη επένδυση, βάσει εκτίμησης κόστους-οφέλους.

διαφήμιση

«Η ΡΑΕ, ως πρόεδρος της Αρχής, Δίκτυο Καθηγητής Αθ. και κατ’ επέκταση, η διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η δημιουργία δημόσιου συμφέροντος αφενός και η προστασία των συμφερόντων του τελικού καταναλωτή αφετέρου και η μείωση των τιμολογίων, ιδίως με Η διαφάνειά μας διασφαλίζει ότι δεν επηρεαζόμαστε από το επίπεδο των σχετικών τελών που χρεώνονται.»

Οι προτάσεις του manager αφορούν επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Επιταχύνει την πράσινη μετάβαση καθώς δημιουργεί τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο για την είσοδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μονάδες αποθήκευσης

-Αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού καθώς αναβαθμίζονται οι διασυνδέσεις ενώ το ενεργειακό σύστημα προστατεύεται από βλάβες μεμονωμένων εξαρτημάτων

– Βελτιώνει τη γεωπολιτική θέση της χώρας ως οδού εφοδιασμού ενέργειας για χώρες της ευρύτερης περιοχής

-Θα μειωθεί το κόστος των καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με την κλοπή ρεύματος, η οποία επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με τη μείωση του κόστους εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και την ηλεκτροδότηση των νησιών που διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο.

– Αποκτήστε πρόσβαση σε φυσικό αέριο (και αργότερα υδρογόνο) και αποκτήστε νέες περιοχές της επικράτειάς σας.

Ειδικότερα, τα επενδυτικά προγράμματα εκμετάλλευσης μεταφοράς και δικτύου περιλαμβάνουν:

-ADMIE: Έργο 4,7 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2024-2033. Επισημάνθηκε η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Ιταλία και την Αλβανία, με έργα ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς, κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, που θα βελτιώσουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος. Επίσης, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

-DEDDIE: Προβλέπονται επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων, τη μείωση των απωλειών, την αύξηση της χωρητικότητας, τις νέες συνδέσεις και τους έξυπνους μετρητές. Μέχρι το 2026 αναμένεται να δαπανηθεί 1 εκατομμύριο δολάρια. Το έργο θα συμβάλει στη μείωση της κλοπής ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει ακριβή τιμολόγηση καταναλωτή με βάση την πραγματική κατανάλωση (όχι «έναντι») και την εφαρμογή πολυμερών τιμολογίων, άρα αναμένεται να τους ανταμείψει. Αυτοί που μετατοπίζουν την κατανάλωσή τους σε φθηνότερες δασμολογικές ζώνες.

-ΔΕΣΦΑ: Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2032 περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,27 δισ. ευρώ, παρέχοντας αδιάλειπτη χωρητικότητα σε όλους τους χρήστες του συστήματος και ευρύτερα από την Ελλάδα. Εξυπηρετεί τον σκοπό της αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, πρόκειται για την ένταξη της χώρας μας στις πύλες παροχής φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Την περίοδο αυτή έγιναν έργα όπως ο αγωγός προς τη Βόρεια Μακεδονία, του οποίου ξεκίνησε η κατασκευή, ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία, ο αγωγός προς Πάτρα, Κομοτηνή, Νέα Μεσημβρία, ο σταθμός συμπίεσης της Αμπέλου. Επίσης, νέα προβλήτα για μικρούς μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μια σειρά μικρότερων εγκαταστάσεων ΥΦΑ για την τροφοδοσία των περιοχών Άσπρου, Νάουσας και Καλαμάτας.

-Δίκτυο φυσικού αερίου: Η εταιρεία διανομής σχεδιάζει να επενδύσει €788 εκατ. την περίοδο 2023-2027. Τα έργα στην περιφέρεια Αττικής ανήλθαν σε 160 εκατομμύρια, 136 εκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη, 114 εκατομμύρια στη Θεσσαλία, 378 εκατομμύρια στην υπόλοιπη Ελλάδα (περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας ) από τη ΔΕΔΑ. Επίσης, εξετάζεται η κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων στις τέσσερις επαρχίες της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου και της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΕΒ

Πηγή: magnesianews.gr