Η ενεργειακή κρίση που ζούμε σήμερα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, ούτε θα καταλήξει σε πόλεμο. Το κεντρικό θέμα του Κύκλου των Ιδεών είναι η εθνική στρατηγική και μια διεθνής περιστροφή.
Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου απαγορεύτηκε στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν, η εξόρυξη άρχισε να μειώνεται και από εκεί ξεκίνησε η έλλειψη, αλλά η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοούσαν. Αντίθετα, ο «Πράσινος Σταυροφόρος» υπερέβαλε τους Πράσινους Στόχους, πρόσθεσε. Μετά υπήρξε μια πανδημία με πτώση της ζήτησης και μετά το τέλος της πανδημίας δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια γιατί η ζήτηση αυξήθηκε και δεν έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις. Φυσικά, η κορύφωση ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.
“Αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη και η Γερμανία προωθεί λύσεις για την προστασία των σπιτιών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Συσχετισμός μεταξύ των δύο χωρών”, είπε, προσθέτοντας ότι νιώθει τη μεγαλύτερη απογοήτευσή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δείξει σημαντικές καθυστερήσεις στην απόφασή της. , επεσήμανε ότι πολλά προβλήματα προέρχονται από τη Γερμανία γιατί η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Γιατί, παρά τα χρόνια που ήταν επικεφαλής η κυρία Μέρκελ και την ευημερία που γνώρισε η χώρα, δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας; Τα πήγαινε καλά και έπαιρνε φυσικό αέριο φτηνά, οπότε γιατί δεν εξασφάλιζε ασφάλεια εφοδιασμού ?” ρώτησε.
Οι προτάσεις για καπάκια φυσικού αερίου είναι γελοίες
Σχετικά με τη συζήτηση που ξεκίνησε με την επιβολή ανώτατου ορίου, ο Μυτιληναίος αστειεύτηκε για πρόταση περιορισμού μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Ρωσία θα σταματούσε τις εξαγωγές στην Ευρώπη.Θυμίζω τις δηλώσεις Πούτιν. «Η πρόταση για περιορισμό μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι βιώσιμη επειδή η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες», είπε.
“Σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει γενικό ανώτατο όριο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, είπε ότι αυτή ήταν μια θετική προσέγγιση και η δυσκολία ήταν να καθοριστούν ελκυστικές τιμές για τα νέα φορτία που θα έρθουν. Έγινε… ο χρόνος είναι χαμηλότερος από αυτό που πληρώνουμε τώρα , πρέπει να βρούμε έναν χρυσό αριθμό που να πληροί και τα δύο κριτήρια (ελκυστικό και χαμηλό).
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ζητήματα επάρκειας, με τις τιμές να αυξάνονται και ότι καθώς η Ευρώπη προσελκύει αμέτρητα πλοία, οι φτωχότερες χώρες θα επωμιστούν το κόστος.Έτσι υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που ψάχνουν λιμάνι να ξεφορτώσουν, αλλά δεν είναι χειμώνας, υπάρχει Δεν υπάρχει χρόνος για σταθερή προσφορά και ταυτόχρονα χαμηλές τιμές, το πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού, ελπίζουμε να λυθεί, αλλά το θέμα της τιμολόγησης θα πάρει περισσότερο χρόνο», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της Μυτιληναίος.
Τέλος, ο Μυτιληναίος προέβλεψε ότι το φυσικό αέριο θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο. «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τρεις μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η κρίση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή το φυσικό αέριο θα επανέλθει. Όχι, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεχάσουμε το πετρέλαιο και δυστυχώς τον άνθρακα, όχι την Ελλάδα ή την Ευρώπη. γιατί οι χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το LNG θα μετατραπούν πρώτα σε άνθρακα», τονίζοντας την πράσινη μετάβαση. Ο σχεδιασμός του έγινε αδέξια και απρογραμμάτιστα, τονίζοντας ότι το κόστος δεν μετρήθηκε και υπήρχε χρόνος, φιλοδοξία και προσδοκίες. Αυτό που δημιουργήθηκε δεν ήταν πραγματικό.
Πηγή: https://www.newmoney.gr/
Πηγή: magnesianews.gr