• 01/12/2023 13:39

Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια τρομάζει τους Έλληνες

ByGreeceit.gr

Ιαν 12, 2023
Καλάθια νοικοκυριών: Καταγγελίες καταναλωτών, Κυβερνητική βεβαιότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που καλύπτουν την περίοδο του φθινοπώρου του 2022, η κύρια ανησυχία για τους Έλληνες είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής. Επίσης, ενώ η πλειονότητα των Ευρωπαίων (93%) ανησυχεί για την ακρίβεια, το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 100%, υποδηλώνοντας φόβους ότι τα νοικοκυριά θα καλύψουν τον λογαριασμό.

Η απειλή της φτώχειας και ο κοινωνικός αποκλεισμός (97% στην Ελλάδα και 82% στην ΕΕ) είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Η πρόσφατη κρίση ενίσχυσε την υποστήριξη του κοινού προς την ΕΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 72% πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και το 62% βλέπει θετικά την ΕΕ. Τα αντίστοιχα ποσοστά της Ελλάδας είναι πολύ κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους (65% και 43%).

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αναμένουν από τον Συνασπισμό να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιμακούμενης κρίσης.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, με τα χειρότερα στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και στις δύο χώρες). Αποτελέσματα. Οι αυξανόμενες τιμές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των τροφίμων, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες. Φύλο ή ηλικία, ή μορφωτικό υπόβαθρο και κοινωνικό επαγγελματικό προφίλ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για το 82% των Ευρωπαίων πολιτών είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με 97% στην Ελλάδα. Σε επίπεδο ΕΕ, η κλιματική αλλαγή και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες είναι η τρίτη πιο πιεστική ανησυχία (81%). Ωστόσο, η μετανάστευση απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες, καθώς είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο ζήτημα με 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84%.

Οι πολίτες αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσεων για τον μετριασμό των συνεργιστικών επιπτώσεων των κλιμακωτών κρίσεων που έπληξαν την ήπειρο. Η ισχυρή υποστήριξη προς την ΕΕ πηγάζει από την πρόσφατη εμπειρία που έχει δείξει την αξιοσημείωτη ικανότητα της ΕΕ να συνεργάζεται και να αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση. Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο αρνητικά, με μόνο έναν στους πέντε ερωτηθέντες να λέει ναι.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών, οι έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων γίνονται όλο και πιο αισθητές. Σχεδόν ο μισός (46%) του πληθυσμού της ΕΕ λέει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 66%. Ένα επιπλέον 39% (29% στην Ελλάδα) δεν έχει δει ακόμη το βιοτικό του επίπεδο να πέφτει, αλλά αναμένει πτώση του επόμενου έτους, καθιστώντας τις προοπτικές για το 2023 μάλλον ζοφερές. Από το φθινόπωρο του 2021 και μετά, σημειώνεται αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ. Η Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 14 μονάδες, φτάνοντας το 86%.

“Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Είναι καιρός να περιορίσουμε και να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας”, δήλωσε η Roberta Mezzola, Πρόεδρος του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι Ευρωπαίοι θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%).

Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση για την κλιματική αλλαγή (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα των ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως κορυφαία προτεραιότητά τους (58%), τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) δεύτερη και τη δημόσια υγεία (44%) τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ειρήνη» επανέρχεται στο μυαλό των πολιτών ως ένας από τους κύριους και θεμελιώδεις λόγους για την ίδρυση της Ε.Ε. Το 36% των Ευρωπαίων λέει ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι το κύριο πλεονέκτημα της ένταξης στην ΕΕ. Αύξηση 6 μονάδων από το φθινόπωρο του 2021.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην Ελλάδα και αγγίζει το 46%. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ προωθεί την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (35%) και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη (30%).

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2024, ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τη διαδικασία (54%), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 (2017 53% τον Οκτώβριο του 2012). Στην Ελλάδα ενδιαφέρεται το 56% των πολιτών, αύξηση 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ερώτηση αν θα ψήφιζαν εάν αυτές οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Έλληνες απάντησαν θετικά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (75%) από τα 27 Είναι 6 μονάδες ισχυρότερο σε σύγκριση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ. Οι ερωτηθέντες απάντησαν θετικά με 67%.

Πηγή: magnesianews.gr