Η καθιέρωση από την κυβέρνηση των μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τον περασμένο Αύγουστο, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο ακόμη και αν δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους, διπλασίασε το ανεξόφλητο χρέος του παρόχου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αυτά τα 500 εκατομμύρια προστέθηκαν το 10μηνο από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς που έδωσε ο γενικός διευθυντής φυσικού αερίου Ιωάννης Μητρόπουλος σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, είναι ένα βάρος που αφήνει πίσω τον καταναλωτή. Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα εναλλαγής παρόχων.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο τιμολόγησης, οι προμηθευτές δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτούν διακοπές για πελάτες που αλλάζουν πάροχο χωρίς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας έτσι χρέος.
Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί από τη συνεχιζόμενη παρέμβαση της ΕΣΠΕΝ στο παρελθόν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, απαιτώντας να αποδεχτεί προτάσεις της ΡΑΕ για περιορισμό υπό όρους μετακίνησης καταναλωτών (π.χ. δύο απλήρωτοι λογαριασμοί). ). Το υπουργείο μπήκε στη διαδικασία επαναξιολόγησης των μέτρων μέσω θεσμικού διαλόγου με τους παρόχους, αλλά μεσολάβησε η προκήρυξη των εκλογών και η συζήτηση διεκόπη.
Σε αντίθεση με τον «ενεργειακό ταξιδιώτη», η εικόνα της αγοράς είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν για ηλεκτρική ενέργεια και όσοι δυσκολεύονται αναζητούν πληρωμή.
Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν τιμολόγια με σταθερές εκπτώσεις επειδή είναι φθηνότερα, με 7 στους 10 να είναι απολύτως συνεπείς. Ωστόσο, παρά τις υψηλές επιδοτήσεις, ορισμένοι καταναλωτές δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους, με αποτέλεσμα συνολικά στην αγορά ανεξόφλητα χρέη 500 εκατ. Σωρευμένα, οι εταιρείες διαχειρίζονται μέσω διακανονισμών, αλλά και εργαλείων «ψαλίδας».
Εκτός από το ανεξόφλητο χρέος του 1 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ «λείπουν» από τα ταμεία των παρόχων (σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, όπως είπε ο Μητρόπουλος). έως 35 KVA, αλλά δυσκολεύονται να εισπράξουν λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων δηλώσεων από πελάτες με βάση τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Σύμφωνα με τον Μητρόπουλο, μόνο το 20% των πελατών ανταποκρίνεται.
Πηγή: magnesianews.gr