Ένα κύμα ακρίβειας σάρωσε την Ελλάδα και η επανεκτίμηση των βασικών υλικών μειώνει τις τιμές των παραδοσιακών εδεσμάτων, οπότε όσοι θέλουν παραδοσιακή λαγάνα για το σαρακοστιανό τους τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα να βάλουν τα χέρια τους, αναμένεται να είναι 42% υψηλότερα φέτος στην Αττική.
Για την τιμή του Λαγανά είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Παναγιώτης Σαχινίδης. Φέτος αναμένεται να είναι μεταξύ 4 και 5 ευρώ.
“Πέρυσι η τιμή του Λαγανά ήταν μεταξύ €3 και €3,50. Φέτος, λόγω προηγούμενης επαναξιολόγησης των πρώτων υλών, αναμένουμε να αυξηθούν οι τιμές και να πουληθούν μεταξύ 4 και 5 την Καθαρά Δευτέρα”, είπε ο Σαχινίδης.
Και εξήγησε: “Ο μισθός ενός εργάτη για μια μέρα δεν είναι ένας την Καθαρά Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι παίρνουν δύο μεροκάματα, άρα όλα αυτά έχουν κόστος εργασίας. Δεδομένου του κόστους υλικών και ενέργειας, τα πέντε ευρώ που δίνονται στο Λαγανά Η αγορά είναι μικρή, αλλά δεν μπορούμε να αυξήσουμε πολύ την τιμή γιατί νοιαζόμαστε για τους πολίτες μας».
Athens Bakers Guild: «Οι αρτοποιοί δεύτερης και τρίτης γενιάς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση»
Στις 7 Φεβρουαρίου 2023 εστάλη ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό από το «Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών», όπου απαριθμούνται τα κύρια ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.
«Το Athens Bakers Guild, στο πλαίσιο της στενής παρακολούθησης της προόδου και εξεύρεσης λύσεων, έχει σαφώς κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και έχει απευθυνθεί ανάλογα σε κάθε αρμόδια αρχή. Ήταν να στείλει ένα υπόμνημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και καλάθια αγορών νοικοκυρών στον Διαγωνισμό. Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2022. Έγινε με την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ για την προστασία των καταναλωτών και τη διατήρηση μιας υγιούς και ελεύθερης αγοράς. Είναι σαφές ότι είναι», ανέφερε η επιστολή.
Ολόκληρο το κείμενο από τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών:
Τεχνίτες αρτοποιοί στην Ελλάδα Το επάγγελμα του αρτοποιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού έθνους.Είμαι εδώ. Μια εικόνα που ξυπνά όχι μόνο τις μνήμες ενός δύσκολου και σκληρού παρελθόντος, αλλά και τη μνήμη ενός ειλικρινούς επαγγέλματος που στήριξε και στήριξε την κοινωνία μας κάτω από όλες τις συνθήκες (κατοχή, πόλεμος, οικονομική κρίση, φυσική καταστροφή). Το Bakers Guild of Athens είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος σύλλογος, που εκπροσωπεί τουλάχιστον 1500 επιχειρήσεις εντός και γύρω από την Αθήνα από το 1877.
Σήμερα, όταν κοιτάμε πίσω τα τελευταία 15 χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι: Οι αρτοποιοί 2ης και 3ης γενιάς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, υφίστανται τις συνέπειες μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, ενώ απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζημίας. Να προστατεύσω την ελληνική μου οικογένεια. Το πρόβλημα προέκυψε με την οικονομική κατάρρευση των αρχών της δεκαετίας του 2010 και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19. Το κόστος της ενέργειας και της συσσώρευσης χρέους λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών των πρώτων υλών (ο πόλεμος στην Ουκρανία) οδήγησε σε πτώση των περιθωρίων κέρδους και επιβράδυνση των επιχειρήσεων. Κλειδωμένο.
Παρακάτω είναι μια επισκόπηση των κύριων ζητημάτων που μαστίζουν τους βιοτέχνες αρτοποιούς.
Η διετία 2020-2022 (στην ηλικία του COVID 19) ήταν η πιο δύσκολη δοκιμασία για την επιχείρησή μας. Η αγοραστική δύναμη έπεσε κατακόρυφα, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν πρωτοφανείς περιορισμούς και η κίνηση της αγοράς παρέμεινε σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα για σχεδόν 24 μήνες. Οι αρτοποιοί αναγκάστηκαν να χρεωθούν και παραιτήθηκαν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα και να επιβιώσουν. Ως αποτέλεσμα, σε αυτό το στάδιο είμαστε όλοι αφερέγγυοι και ανίκανοι να καλύψουμε τα πάγια και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής μας.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από περίπου ένα χρόνο, έχουμε γίνει μάρτυρες αμέτρητων περιπτώσεων αθέμιτων κερδών από πολλές εταιρείες. Η τιμή των πρώτων υλών ανεβαίνει άδικα και το τελικό προϊόν πωλείται σε εξωφρενικές τιμές. Οι φούρνοι της γειτονιάς απορρόφησαν όσο το δυνατόν περισσότερο κόστος, διατηρώντας την τιμή του ψωμιού όσο το δυνατόν χαμηλότερη ανάλογα με την εποχή και ταυτόχρονα μειώνοντας τις τιμές για να προστατεύσουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και των ελληνικών οικογενειών. Η ποσότητα των εισαγόμενων μαλακών σιτηρών έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη…και το χειρότερο, το καλάθι των νοικοκυραίων έχει γίνει ουσιαστικά χειραγώγηση των καταναλωτικών μαζών, μετατρέποντας τους καταναλωτές σε μεγάλες αλυσίδες. και σούπερ μάρκετ, κλείνοντας μια φορά τον δρόμο σε όλους τους «φούρνοι της γειτονιάς “”.
Το κόστος της ενέργειας είναι ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και το μέλλον της βιομηχανίας χειροποίητης αρτοποιίας. Δεν νομίζω ότι μπορείς να εξοφλήσεις τιμολόγιο 5,8,10,000 € το μήνα (χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τα υπόλοιπα πάγια κ.λπ.). Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που δίνονται αυτή τη στιγμή στα αρτοποιεία κόβουν την ανάσα και πρέπει να συνεχιστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδοτηθούν ακόμη περισσότερο.
Κατόπιν των παραπάνω δυσκολιών, ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2022, διαβάσαμε με έκπληξη το Φύλλο Νο 204 του ΦΕΚ, που νομιμοποιεί τη χρήση υπόγειου χώρου για την παραγωγή ψωμιού. γ. β) Το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 3526/2007. Ουσιαστικά είναι η νομιμοποίηση της παρανομίας και η επιστροφή σε περασμένες δεκαετίες και παρωχημένες πρακτικές. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν καταλάβαμε τον σκοπό μιας τέτοιας τροπολογίας και δυστυχώς είδαμε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος να συμφωνεί με αυτήν.Το Συμβούλιο συμφώνησε «ελαφρά» γιατί δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του άρθρου 88.
Όταν πρόκειται για επιβαρύνσεις ασφαλίστρων και επικείμενες αυξήσεις, δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί το προφανές, με την έννοια ότι μια μεγαλύτερη υποχρέωση αποτελεί εγγύηση μη πληρωμής. Δυστυχώς, μαθηματικά μιλώντας, οι αυστηρότεροι φόροι δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερα δημόσια έσοδα για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει.
Στο πλαίσιο της στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και εξεύρεσης λύσεων, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών κινήθηκε σαφώς προς ορισμένες κατευθύνσεις και απευθύνθηκε ανάλογα σε κάθε αρμόδια αρχή, αποστέλλοντας στην Επιτροπή υπόμνημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και καροτσάκια αγορών νοικοκυρών. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα με την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ για την προστασία των καταναλωτών και τη διατήρηση μιας υγιούς και ελεύθερης αγοράς.
Τεχνίτες-Αρτοποιοί Σε ό,τι αφορά το παρατηρούμενο υπερχρέος μεταξύ των αρτοποιών, η Συντεχνία προτείνει «μείωση» 50% του κεφαλαίου του χρέους και τη δημιουργία πλαισίου άτοκης αποπληρωμής της οφειλής (έως 240 τόκους). Η πληρωμή σε δόσεις είναι δωρεάν), επομένως είναι δυνατή η εξόφληση του τρεχούμενου λογαριασμού.
Ένα συνδικάτο αρτοποιίας εκτός Αθήνας έχει γυρίσει την πλάτη του στο σοβαρό πρόβλημα της προμήθειας σιταριού και με την επάρκεια μαλακών σιτηρών, την εξάρτηση των εισαγωγών από Ρωσία και Ουκρανία και αυξανόμενο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσπαθεί να συνεργάζομαι με Στο πλαίσιο της συμβολαιογραφικής γεωργίας. Έχει ήδη υποβληθεί πλήρης πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας, όπου σε ρόλο εποπτείας βρίσκονται προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα «αγρότης-παραγωγός-αρτοποιός» για την παραγωγή και διευκόλυνση της καλλιέργειας μαλακού σιταριού στην Ελλάδα και της παραγωγής ψωμιού στην Ελλάδα. αρχή, το σήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ο απογαλακτισμός από το εισαγόμενο μαλακό σιτάρι, μαζί με την ανακούφιση από την πίεση από το συσσωρευμένο χρέος, είναι μια λύση για την αποφυγή νέων lockdown στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί και θα υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι βιομηχανικοί τομείς.
Μια μεγάλη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδιακό Σύλλογο Επαρχίας Αττικής) έχει ήδη ξεκινήσει. Με στόχο την Green Attica και την Circular Bakery, υπογράφηκε τριμερές μνημόνιο συνεργασίας!, πρακτικών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Τέλος, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της, η Αθηναϊκή Συμμαχία ζητά την κατάργηση του άρθρου 88.
Εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ελπίζουμε να εισακουστούν τα αιτήματά μας για να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των τεχνιτών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Για το λόγο αυτό, έχω την τιμή να σας προσκαλέσω σε μια ανοιχτή συζήτηση στο γραφείο μας οποιαδήποτε βολική μέρα για μια ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ανταλλαγές και λύσεις στα ζητήματα του ψωμιού μας. …και του ψωμιού μας!!!».
Πηγή: magnesianews.gr