• 21/03/2023 00:32

Φορολογική ανταγωνιστικότητα 2022: Η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση στον ΟΟΣΑ

ByGreeceit.gr

Οκτ 19, 2022
Φορολογική ανταγωνιστικότητα 2022: Η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση στον ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ στον φετινό Διεθνή Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, που δημοσίευσε σήμερα το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το Φορολογικό Ίδρυμα. Η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά στην 4η θέση, όπου πέρυσι ήταν 33η, σύμφωνα με λογιστικά στοιχεία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση, μαζί με την Τουρκία, μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Διεθνής Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας χρησιμοποιεί περισσότερες από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρο εισοδήματος εταιρειών, φόρο φυσικών προσώπων, φόρο κατανάλωσης, φόρο ακίνητης περιουσίας και διεθνείς φορολογικούς κανόνες για να καθορίσει πώς το φορολογικό σύστημα μιας χώρας προωθεί τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Μετρήστε πόσο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 59,2 στον δείκτη του 2022, έναντι 58,6 πέρυσι. Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες του δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση.του Θέση Εταιρικής Φορολογίας, 17του Θέση για τη φορολογία φυσικών προσώπων ηλικίας 30 ετώντου Θέση φόρου κατανάλωσης, ηλικίας 30 ετώντου θέση για τους φόρους ιδιοκτησίας και 25του Θέση για τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Οι φετινοί δείκτες αναδεικνύουν τις ακόλουθες αδυναμίες στο ελληνικό φορολογικό σύστημα:

  • Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά όρια στο ποσό της καθαρής απώλειας χρήσης που μπορεί να αντισταθμιστεί με μελλοντικά έσοδα. Δεν μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις απώλειές σας για να μειώσετε το προηγούμενο φορολογητέο εισόδημά σας.
  • Η Ελλάδα έχει σχετικά περιορισμένο ποσοστό φορολογικών συνθηκών (57 συνθήκες έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ 74).
  • Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) και μια από τις στενότερες φορολογικές βάσεις.

Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στα μερίσματα είναι 5%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).
  • Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 22%, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).
  • Οι κανονισμοί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών της Ελλάδας είναι ήπιοι και ισχύουν μόνο για το παθητικό εισόδημα.

9 συνεχόμενα χρόνια, Η Εσθονία αναδείχθηκε ως η χώρα με την πιο ανταγωνιστική φορολογική νομοθεσία, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση (38του) Η Γαλλία κατέλαβε. Η Ελλάδα κατετάγη μεταξύ της Πολωνίας (28η) φέτος.του) και το Μεξικό (30του θέση).

ο Ο πρόεδρος του ΚΕΦΗΜ Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε:: «Παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση φέτος στην κατάταξη του Διεθνούς Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μαζί με την Τουρκία. Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του φόρτου πρέπει να συνεχιστεί , ειδικά σε τομείς όπως ο φόρος κατανάλωσης και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, όπου τα δεδομένα δεικτών δείχνουν μεγάλο εύρος παρεμβάσεων. Έχει αποδειχθεί ότι φέρνει μεγαλύτερη ευημερία στις χώρες που υιοθετούν

ο αντιπρόεδρος φόρος θεμέλιο και πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δανιήλ βανεπεσήμανε: “Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά ορόσημο για την παγκόσμια φορολογία. Φέρνει μαζί της πολλές ευκαιρίες, αλλά και πολλές προκλήσεις. Για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να δούμε την κατάταξή μας.”

Κάντε κλικ εδώ για την ελληνική έκδοση του International Tax Competitiveness Index 2022.

Φορολογική ανταγωνιστικότητα 2022: Η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση στον ΟΟΣΑ

Πηγή: magnesianews.gr