Με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προτείνει αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 για ένα έτος «πάγωμα» των επιτοκίων που επιβάλλονται στο χρέος προς το ασφαλιστικό ταμείο. κανονισμός λειτουργίας.
Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η τήρηση των αντίστοιχων ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια για διευθετήσεις με την εφορία και η ελάφρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο και θέλουν να τις ρυθμίσουν.
Δεδομένου ότι αφενός το επιτόκιο που χρεώνεται από το σχέδιο διακανονισμού καθορίζεται τη στιγμή της αίτησης πληρωμής, αφετέρου ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και οι δανειολήπτες που επιθυμούν να διακανονίσουν θα Ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια θα αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ.
Ως εκ τούτου, το επιτόκιο θα «παγώσει» και θα διατηρηθεί στα επίπεδα που καθορίστηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου για ένα έτος, ώστε η μελλοντική εξυγίανση του χρέους να μην επιβαρύνει υπερβολικά και να μην αποτελέσει εμπόδιο στην εξυγίανση του χρέους της χώρας. , 2022. Σημειώστε ότι τα επιτόκια για ήδη ενεργές συμφωνίες (αυτές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο) παρέμειναν σταθερά και ανεπηρέαστα από τις ενέργειες της ΕΚΤ ή την τρέχουσα συμφωνία.
Με την ίδια διόρθωση:
– Η ελάχιστη σύνταξη θανάτου θεωρείται ότι ανανεώνεται ετησίως λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ανάπτυξης με τον ίδιο τρόπο που ορίζει ο νόμος 4387/2016 για τις λοιπές συντάξεις. Διορθώνεται με αυτόν τον τρόπο μια ακόμη παράλειψη του «Νόμου Κατούλγαρος» που δεν περιλάμβανε τη σύνταξη χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Η προτεινόμενη ρήτρα θα αυξήσει επίσης αυτές τις συντάξεις κατά 7,75% από την 1η Ιανουαρίου 2023.
– Επίσης, ορίζεται ότι χορηγείται οικονομική ενίσχυση για βαριά αναπηρία σε άτομα που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση κάτω των 313 ευρώ από φορείς εκτός του ΟΠΕΚΑ. Το ανώτατο αυτό όριο αυξάνεται ετησίως με τον ρυθμό αύξησης των συντάξεων, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016. -Χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών από ευάλωτες οικογένειες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να τα απασχολήσουν δημιουργικά. Η συμμετοχή των κοριτσιών θα πρέπει να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στους δικαιούχους θα δοθεί κουπόνι συμμετοχής. Το διάταγμα εξουσιοδοτεί τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σχετικά με τη ρύθμιση των λεπτομερειών και τεχνικών θεμάτων του προγράμματος με απόφαση, και φορείς υλοποίησης του είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοορίζεται να – Κυβέρνηση.
– Η αστική ευθύνη προσώπου που διορίζεται με διοικητική πράξη στην προσωρινή διαχείριση ενός οργανισμού πρόνοιας περιορίζεται σε πράξεις ή παραλείψεις που διαπράττονται από δόλο ή βαριά αμέλεια, αλλά από κοινού και εις ολόκληρον με τον οργανισμό πρόνοιας για χρέη προς το Δημόσιο ή την Ε.Ε. δεν θα φέρει ευθύνη. Δημιουργήθηκε πριν αναλάβει τον προσωρινό έλεγχο του φορέα του FKA. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης προστατεύονται από καταχρηστικές αγωγές.
– Τέλος, ορίζεται ότι οι προνοιακές οργανώσεις που καλύπτονται από το σχέδιο εξυγίανσης μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον e-ΕΦΚΑ. Με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ισχύει για το κρατικό χρέος, ενδέχεται να καταργήσουμε τις προσαυξήσεις και τις προσαυξήσεις εάν τηρείται πλήρως ο κανόνας. Ελλείψει αυτής της δυνατότητας, τα ιδρύματα πρόνοιας που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στη διαδικασία επίλυσης, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος και τον κίνδυνο πώλησης της περιουσίας τους μέσω αναγκαστικών διαδικασιών εκτέλεσης.
Πηγή: magnesianews.gr