Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικές καταθέσεις και είναι ευαίσθητες σε μη εξασφαλισμένες καταθέσεις, αναμένεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Οι τράπεζες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και αυτές της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι μεταξύ των τραπεζών με υψηλή εξάρτηση από προσωπικές καταθέσεις, οι οποίες αναμένεται να μετακυλίσουν τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων στις αποδόσεις των καταθέσεων.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνεται στην έκθεση DBRS Morningstar μετά από ανάλυση της δομής των καταθέσεων 63 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησής τους από ιδιωτικές καταθέσεις καθώς και της ευαισθησίας τους σε μη εξασφαλισμένες καταθέσεις. Όπως παρατηρεί η DBRS, «Οι τράπεζες με υψηλή εξάρτηση από μεμονωμένες καταθέσεις και χαμηλή βάση προθεσμιακών καταθέσεων (καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες από σύστημα εγγύησης καταθέσεων) θα δουν το κόστος χρηματοδότησης να πιέζεται τα επόμενα τρίμηνα. υψηλότερος κίνδυνος.
Οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται στις πιο ευαίσθητες αλλά λιγότερο πιεσμένες τράπεζες λόγω του υψηλού LCR (Liquidity Coverage Ratio) παρά την εξάρτησή τους από προσωπικές καταθέσεις της τάξης του 65%. Ποσό περιουσιακών στοιχείων υψηλής ρευστότητας που απαιτείται για την κάλυψη εκροών ενός μήνα.
Τα επιτόκια καταθέσεων πελατών στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί μόνο κατά 13% σε σχέση με τη μεταβολή των μέσων επιτοκίων 12 μηνών σε ευρώ από το τέλος του 2021, με την ανάλυση DBRS να δείχνει μια σειρά διαφορών μεταξύ 2% και 23% μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πλήρωσαν μόνο το 6% της αύξησης των επιτοκίων και μαζί με την Ισπανία (5%), την Πορτογαλία, την Ιρλανδία (4%) και την Κύπρο (μόνο 2%), χώρες που μετακύλισαν ένα μικρό μέρος της αύξησης των επιτοκίων. στην κατηγορία των Άνοδος του EuroBo στα επιτόκια καταθέσεων. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γαλλία (23%), ακολουθούμενη από την Αυστρία (17%), την Ολλανδία και τη Φινλανδία (16%) και τη Γερμανία (11%).
Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, η Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι είναι:
・Με επιτόκιο 1,22%, είναι η τέταρτη χαμηλότερη προθεσμιακή κατάθεση νοικοκυριών σταθερής διάρκειας με μέγιστη περίοδο ενός έτους.
• 1,89%, το τρίτο χαμηλότερο επιτόκιο για μια επιχειρηματική προθεσμιακή κατάθεση ορισμένου χρόνου.
Όπως παρατηρεί η DBRS, «οι καταθέτες ήδη ανταποκρίνονται, με αυξανόμενο ρυθμό μετακίνησης των υπολοίπων καταθέσεων σε προϊόντα εκτός ισολογισμού.
Αυτό ισχύει για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά είναι γενικά πιο έντονο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η μετακύλιση των επιτοκίων στους καταθέτες είναι πιο περιορισμένη. Αναμένουμε ότι οι τράπεζες της ΕΕ θα δεχτούν πίεση να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων τα επόμενα τρίμηνα για να ανακόψουν τις εκροές καταθέσεων καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να ζητούν προϊόντα υψηλότερης απόδοσης. Επιπλέον, μετά την αποπληρωμή μεγάλων υπολοίπων κεντρικής τράπεζας που σχετίζονται με τη διευκόλυνση TLTRO III (τα περισσότερα από τα οποία θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023), η κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ αναμένεται να επιδεινωθεί, αν και σε υψηλό επίπεδο. Ναι», σημειώνει η DBRS .
Στην ΕΕ, αναμένεται εκροή καταθέσεων τον Απρίλιο του 2023. Σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο, που έφτασε το -1,13%, το υψηλότερο ποσοστό απωλειών καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-3,85%), στην Ισπανία (-3,79%), στη Φινλανδία (-3,32%), στην Ολλανδία (-3,29%) και στην Ιταλία (- 3,19%) και ακολουθεί η Ελλάδα στο -1,69%.
Η DBRS Morningstar επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν τα διαφορετικά επιτόκια μετακύλισης στα επιτόκια καταθέσεων πελατών στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Βασικοί παράγοντες είναι ο τύπος κατάθεσης του πελάτη και η δομή χρηματοδότησης της τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, τα τραπεζικά συστήματα με μεγάλο ποσοστό «σταθερών» μεμονωμένων καταθέσεων και καταθέσεων που διατηρούνται ως αποθέματα ρευστότητας και κεφάλαιο κίνησης τείνουν να πιέζονται λιγότερο να μετακυλίσουν υψηλότερα επιτόκια στο κόστος καταθέσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ισπανίας «Euribor surge και κόστος τραπεζικών καταθέσεων: Μια μελέτη για το επιτόκιο μετακύλισης και την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου καταθέσεων» που αναφέρεται από την DBRS, οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν τη διαφορά στη μετακύλιση επιτοκίου είναι: Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων λόγω Eurobor έχει τη δυνατότητα: i) να αυξήσει την πλεονάζουσα θέση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος ή τη χρήση κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας· Είναι δυνατή η συγκέντρωση.
Πηγή: magnesianews.gr