«Οι τιμές των τροφίμων ήταν οι χειρότερες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορές Εργασίας», απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακρίβειά τους. Αρχίζει η αποκλιμάκωση.
Τα στελέχη της αγοράς δεν φαίνεται να συμφωνούν πλήρως με αυτήν την εκτίμηση, λέγοντας στο OT ότι οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των τροφίμων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το απόθεμα των προϊόντων που κατασκευάζονται με ακριβές πρώτες ύλες δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στα καταστήματα λιανικής. Και η αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική κρίση συνεχίζεται αμείωτη, χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας και των επιδοτήσεων.
«Οι τιμές καταναλωτή για τα προϊόντα θα παραμείνουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες, ακόμη κι αν οι τιμές των πρώτων υλών αρχίσουν να παρουσιάζουν διόρθωση», σημειώνουν.
Οι νέες καλλιέργειες μετά το καλοκαίρι μπορεί να κάνουν τη διαφορά, λένε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι, πολλές βιομηχανίες βασικών καταναλωτικών προϊόντων απέφυγαν να περάσουν το 100% του αυξημένου λειτουργικού τους κόστους από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, πρώτων υλών, συσκευασίας και μεταφοράς για να αποφευχθεί η ζημία στη δυναμική του όγκου. Οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να συμβεί αυτό φέτος.
Μάλιστα, τόνισαν ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενδέχεται να αυξηθούν και φέτος καθώς τίθενται σε ισχύ νέες συμβάσεις μεταξύ σούπερ μάρκετ και προμηθευτών και θα μειωθούν επίσης οι τιμές για επώνυμα προϊόντα.
ο πληθωρισμός των τροφίμων καίει
Ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι «διατηρείται» σε υψηλότερο ρυθμό από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν +15,5% και ο ΔΤΚ ήταν 7,2%, ή υπερδιπλασιάστηκε). Οι ευάλωτοι και μεσαίο εισόδημα περιμένουν τη βοήθεια του Market Pass (κάρτα αγορών) για να ελαφρύνει το δυσβάσταχτο βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνας ανοδικής τάσης αυτής της ομάδας, καθώς ήταν 15% τον Νοέμβριο του 2022 και 14,8% τον Οκτώβριο του 2022.
Οι τιμές για τα πάντα, από γάλα, αυγά, κρέας και ψωμί μέχρι χαρτικά και προϊόντα καθαρισμού είναι διψήφιες.
Αύξηση 25,6% κατέγραψε το Γραφείο Στατιστικής στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα λάδια, 18,1% στο ψωμί και στα δημητριακά και 17,8% στο κρέας. Τα λαχανικά ήταν 13,1% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα οικιακά έτοιμα προς κατανάλωση είδη σημείωσαν αύξηση 18,1%.
Φυσικά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπου οι αγορές τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 34,8% των συνολικών δαπανών και οι κυβερνήσεις προωθούν τα «καλάθια των νοικοκυριών» ως μέσο περιορισμού της ακρίβειας.
Διψήφια αύξηση των τιμών εισαγωγής
Ταυτόχρονα, παρόλο που οι τιμές εισαγωγής βιομηχανικών αγαθών παρουσιάζουν επιβράδυνση, θα αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό από έτος σε έτος τον Νοέμβριο του 2022, προμηνύοντας συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, ο τίτλος των τιμών εισαγωγής στον κλάδο σημείωσε άνοδο 15,7% τον περασμένο Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 2021-2020.
Νέο κύμα επαναξιολόγησης
Και παρόλο που η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη και ούτε το «καλάθι των νοικοκυριών» ούτε οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων μπορούν να χαρακτηριστούν «προπύργιο», θα υπάρξει νέα αύξηση των τιμών μέσα σε λίγες μέρες.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι κατά μέσο όρο 10-11% και αφορούν 400 βασικά προϊόντα, αλλά δεν εντάσσονται όλοι οι προμηθευτές στο νέο κύμα αυξήσεων των τιμών. Οι νέες αυξήσεις τιμών εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα ψυγεία τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά και τα προϊόντα που πωλούνται σε αρτοποιεία και κρεοπωλεία «Αρχίζει να καταβροχθίζει.
Όμως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν εκπτωτικούς τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Όχι μόνο ακύρωσαν την αύξηση τιμής που ανακοίνωσαν, αλλά και την έκοψαν».
Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των τιμών και της αύξησης των τουριστικών ροών, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας πτώση 0,6%.
σάλτσα: ΟΤ
Πηγή: magnesianews.gr