• 29/03/2023 03:51

Η έλλειψη ενέργειας «χτύπησε» την πόρτα του 85% των Ελλήνων – Το 40% δυσκολεύεται να επιβιώσει

ByGreeceit.gr

Οκτ 18, 2022
Ελάτε στο Viber

Η φετινή έκθεση για τη φτώχεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Τέλος της Φτώχειας παρουσίασε το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, με στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ και διενεργήθηκε από την EDKF σε συνεργασία με το δίκτυο Παρέχεται μέσω ερευνών. Οργανώσεις μελών και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Η ενεργειακή φτώχεια έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς το 84,6% των ερωτηθέντων (οργανωτικοί δικαιούχοι) δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα της EDKF. Επιπλέον, οι σημαντικότερες ανάγκες που αντιμετώπισε το 20% των ερωτηθέντων ήταν η έλλειψη οικονομικών/κατάλληλων πόρων, το 18,3% η εύρεση/πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, το 15% τα στεγαστικά θέματα και το 12,5% οι μορφές ενέργειας, η φτώχεια και άλλοι ανέφεραν 12,5%. % επισιτιστική ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, το 38,5% των ερωτηθέντων δυσκολεύεται πολύ να επιβιώσει, το 23,1% χειροτερεύει και το 19,2% αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης από το μέλος του ΔΣ του EDKF Σπύρο Ψύχα και την υπεύθυνη επικοινωνίας του δικτύου Μαντώ Μπαμπούλα, επισημάνθηκαν τρεις θεματικές ενότητες: ενεργειακή φτώχεια, υγεία και στέγαση. αναδείχτηκε ως σημαντική και είχε τα πιο διαδεδομένα προβλήματα.

Το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει η Πάνια Καρνάκη του Ινστιτούτου Prolepsis στη διατροφή απασχολεί την κοινωνία των πολιτών από πολλές απόψεις και προκαλεί συνεχή αγωνία στην πλειονότητα των ωφελούμενων παρέχοντας στέγη.αύξηση. Στέγαση και Δικαιώματα Κατοικίας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος και Λάζαρος Πετρομελίδης, επικεφαλής της FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ένωση Οργανώσεων που Εργάζονται με τους Αστέγους), δήλωσαν, «Εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, απέχουμε πολύ από τη λύση».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Ψύχας, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ποσοστά παιδικής φτώχειας είναι υψηλά, με το 32% των παιδιών να κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

«Η αξιοπρεπής ζωή είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκείνων που φιλοξενούνται», είπε η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.Επισήμανε μια Παναγιώτα Αλβάνη. Επιπλέον, η Αρβανίτη πρόσθεσε ότι η χρήση τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί να αυξάνει την ανισότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου είπε: «Ο τομέας πρόνοιας είναι ενάντια στην ανισότητα και απαιτεί πολύ γενναιόδωρα επιδόματα και πολύ υψηλό κόστος. Πρέπει να στοχεύσουμε». και νόμοι για να εξασφαλίσουν τα πρώτα τους σπίτια, αλλά οι ευάλωτοι Και για τη μεσαία τάξη, πρέπει να καταργήσουμε τους ισχύοντες νόμους περί πτώχευσης και να ελέγξουμε την Airbnb και τη στέγαση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε τη φτώχεια τριμερή» με τις πολιτικές της.

Η Μελίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης στον Δήμο Αθηναίων, σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης μιας πολιτικής ένταξης ή συνολικής. “Σε οριζόντιο επίπεδο, τα τρωτά σημεία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάφορες αλλαγές, πολιτικές ένταξης ή χωρίς αποκλεισμούς, όχι με οφέλη”, είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα και όχι οφέλη. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε το διαθέσιμο κτίριο στοκ. “Εκμεταλλευτείτε τα διαθέσιμα κτίρια, χρησιμοποιήστε την εμπειρία στέγασης από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήστε το ανθρώπινο δυναμικό που έχει μάθει να διαχειρίζεται θέματα στέγασης και αναζητήστε χρηματοδότηση από εθνικές, ευρωπαϊκές ή ανεξάρτητες πηγές. σχεδιάζουμε σημειακές παρεμβάσεις με τη λογική της στήριξης των ατόμων με ή χωρίς εισόδημα και βοηθούμε ευρύτερα τις γειτονιές και τις κοινότητές μας», επεσήμανε.

Πηγή: magnesianews.gr