Η Κρατική Λυρική Σκηνή επισκέφθηκε το Βόλο και υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διάλογος Όπερα στο Σχολείο» στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών της δράσεων. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 23, 24, 25 και 26 Μαΐου και θα περιλαμβάνει Πρότυπο Λύκειο 2, Λύκειο Νέας Ιωνίας 2, Λύκειο Βόλου 1 και Λύκειο 8. ενταχθούν.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την παράσταση της παράστασης «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» και τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία που συμμετέχουν. Τα δύο πρώτα θα γίνουν στις 24 Μαΐου και τα δύο επόμενα στις 26 Μαΐου. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Προτύπου Λυκείου Βόλου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Κρατική Όπερα θα παρουσιάσει μια ζωντανή νέα όπερα του Κορνήλιου Θεραμσή, Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καραμπριανού.
Το νέο έργο του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Θεραμσή, που ερμηνεύεται ως μέρος του προγράμματος, βασίζεται στη δημοφιλή οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ, Η Ωραία Ελένη, αλλά είναι μια νέα όπερα. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, πρόκειται για «μια συγχώνευση δύο μουσικών περιπετειών: από τη μια την πολυαγαπημένη κωμωδία οπερέτα του Offenbach και από την άλλη μια νέα όπερα, ή ίσως ένα κομμάτι του παρελθόντος σε αυτήν». Είναι ένα έργο του κλειστό μουσικό δράμα». Βασισμένο σε πρωτότυπο των Henri Meyak και Lindvik Hélévy, το σενάριο γράφτηκε από την Alexandra K* και σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Σκηνικά, κοστούμια και video animation επιμελήθηκε ο Πέτρος Τουρούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Με τη μουσική διεύθυνση του Στάθη Σουρή και της Κυριακής Κουντολή, συναντάμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες σολίστ και μουσικούς στα συγκροτήματα διανομής και μουσικής μας.
Βασισμένο στην ελληνική μυθολογία, το έργο διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και εισάγει τον μύθο της Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική οπτική που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. «Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των εφήβων εκείνη την εποχή όσο πιο ειλικρινά γινόταν», είπε ο σκηνοθέτης.
Πηγή: magnesianews.gr