Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να μην παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν πέρυσι για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έχουν βοηθήσει στην εξισορρόπηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Στα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα κράτη μέλη να παρέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για την αντιμετώπισή της.
Λεπτομέρειες της έκθεσης της Επιτροπής
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν προτείνει την παράταση αυτών των μέτρων”, ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν κίνητρα για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατα όρια εσόδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κανόνες λιανικής τιμολόγησης. Θυμήθηκα ότι περιέχει
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να παρατείνουν τον εθελοντικό στόχο τους για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για τους επόμενους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2024.
πτώση των τιμών
Η Επιτροπή είπε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 ευρώ ανά MWh, οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο έχουν μειωθεί αλλά έχουν σταθεροποιηθεί και ότι η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκε όλο το 2022 «θα μπορούσε να συμβεί αυτόν τον χειμώνα». αυτός πρόσθεσε. “.
«Οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι σε γενικές γραμμές σέβονται τον δεσμευτικό στόχο της μείωσης της μέγιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των πιέσεων στις τιμές».
Η Επιτροπή είπε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης συμπεριλήφθηκαν σε προτάσεις για μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προσαρμογές στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στην αύξηση της χρήσης συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής, στην προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών και στην επιτάχυνση της μετάβασης στην ανανεώσιμη ενέργεια.
μείωση της ζήτησης
Όσον αφορά τα μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης και στοχευμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν σε γενικές γραμμές ότι σέβονται τον δεσμευτικό στόχο της μείωσης της μέγιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, ένα σημαντικό βήμα για την άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές. Τα μέτρα ανταπόκρισης στη ζήτηση που εφαρμόζονται από ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πρόταση σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας.
Η Επιτροπή τόνισε επίσης ότι 12 από τις 25 χώρες της ΕΕ έχουν διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης των τιμών λιανικής κατά τη διάρκεια της κρίσης των ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα εφαρμογής ρύθμισης κάτω του κόστους υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα, εκτός από τις δημόσιες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των νοικοκυριών που υπήρχαν ήδη πριν από την κρίση σε 11 χώρες της ΕΕ, άλλες επτά εισήγαγαν ελέγχους των τιμών των νοικοκυριών και τέσσερις έχουν θεσπίσει κανονισμούς για τις ΜΜΕ και δύο χώρες αναφέρθηκαν σε συστήματα αποζημίωσης για τις ΜΜΕ. Αρκετές χώρες της ΕΕ ανέφεραν συστήματα που βασίζονται σε ανώτατα όρια κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων καθορισμού τιμών και συστημάτων άμεσης ή έμμεσης αποζημίωσης στους τελικούς καταναλωτές.
Πηγή: in.gr
Πηγή: magnesianews.gr