• 21/03/2023 01:46

Η καρδιά της αγροτικής έρευνας χτυπά στη Θεσσαλία

ByGreeceit.gr

Νοέ 2, 2022
Ελάτε στο Viber

Η καρδιά της αγροτικής έρευνας θα χτυπήσει στη Θεσσαλία από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προστασίας Φυτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Επιμελητήριο Γεωτεχνικών Μηχανικών και το Εντομολογικό Κοινωνία της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. , Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, Ελληνική Φυτοιατρική Εταιρεία, Ελληνική Φυτοιατρική Εταιρεία, Μπενάκειο Ινστιτούτο Φυτοπαθολογίας, Ελληνική Εταιρεία Φυτοπροστασίας, Παράρτημα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, Αγροτική Εταιρεία Λάρισας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αγροτικών Εταιρειών.

Σε συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών είπαν:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Η Θεσσαλία και οι αγροτικές της υπηρεσίες ήταν πάντα στην ύπαιθρο και υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τους καλλιεργητές, σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιών για την απαραίτητη παρέμβαση. και οι αρμόδιες αρχές να διοργανώσουν Πανελλήνιο Συνέδριο Φυτοπροστασίας, το οποίο θα επιστρέψει στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 2023 μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν επιφανείς επιστήμονες και εκατοντάδες εκπρόσωποι και η παρουσία του παρέχει γνώση και εφόδια στους καλλιεργητές και τονώνει την τοπική οικονομία.Είμαστε δεσμευμένοι στα φυτοφάρμακα και δραστηριοποιούμαστε Αναμένουμε τις εργασίες της Διάσκεψης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προγραμματικής περιόδου που προμηνύει σημαντικούς περιορισμούς σε ουσίες, εξελίξεις που θα επηρεάσουν τους παραγωγούς και τις ποσότητες.Το Συμβούλιο Προστασίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και για τη θεσσαλική γη, όπου δυναμικά προϊόντα όπως τα κάστανα, τα μήλα και άλλα αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορες φυτοπαθολογικές ασθένειες.Η περιοχή της Θεσσαλίας συνεχίζει να επαγρυπνεί, παρεμβαίνοντας όπως χρειάζεται μέσω των πληθυσμών των αρουραίων και συνεχίζει να εργάζεται με αρμόδιες αρχές, όπως στην περίπτωση των κάστανων και των ακτινιδίων.. ηγείται του προγράμματος ΤΥΤΟ και «τρέχει» ένα εκτενές πρόγραμμα που συλλέγει άδειες συσκευασίες.

Αννούλα Μαυρίδου, Διευθύντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε: «Η Θεσσαλία έχει επιτυχία, συγκεντρώνει έρευνα, διοίκηση, εργαζόμενους και καλλιεργητές για ένα μεγάλο συνέδριο φυτοπροστασίας στη Λάρισα κάθε δύο χρόνια. Έτσι μπορούν να συμμετέχουν και οι παραγωγοί. Θα συμμετάσχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, θα γίνουν παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια και Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και ερωτήσεις. Επί του παρόντος, υπάλληλοι, σύμβουλοι και εταιρείες Προσφέρουμε φυτοπροστατευτικές λύσεις και εξηγούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν για όλες τις καλλιέργειες που αντιπροσωπεύουν οι Θεσσαλοί καλλιεργητές.

Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας: «Έχω την τιμή να είμαι μέρος του Συνεδρίου για την Προστασία των Φυτών από το πρώτο που πραγματοποιήθηκε το 1995. Αυτά τα συνέδρια ήταν πάντα

Είχε μια ιδιαιτερότητα γιατί ήταν ανοιχτό στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους αγρότες, αλλά και σε γεωπόνους πρώτης γραμμής, με στόχο να τεθούν και να συζητηθούν θέματα πρακτικού και άμεσου ενδιαφέροντος. Γίνονται προσπάθειες να στραφεί η συζήτηση σε νέα και πολύ σημαντικά δεδομένα για τη φυτοπροστασία. Για παράδειγμα, η Πράσινη Συμφωνία και η νέα ΚΓΠ, η οποία όχι μόνο θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια με χρονικό πλαίσιο έως το 2030, αλλά θα ζητηθεί και χρηματοδότηση. Όλες αυτές οι σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει η Πράσινη Συμφωνία. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα γιατί πρέπει να βρούμε φυτοπροστατευτικές λύσεις ώστε οι καλλιέργειες και το γεωργικό εισόδημα να παραμείνουν προστατευμένα. ”

Ο Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Φυτοπροστασίας, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε στους καλλιεργητές προμήθειες και γνώσεις. Υποβάλλονται προτάσεις από επιστήμονες, εντομολόγους, ειδικούς ζιζανίων κ.λπ. σε γεωπόνους εφαρμογών ανάλογα. Έχουμε τη μεγαλύτερη εμβέλεια από όλα τα συνέδρια και εκατοντάδες ενδιαφερόμενους φορείς. Ταυτόχρονα καιρό, το θέμα της φυτοπροστασίας αναπτύσσεται σε νέες αλλαγές με μειώσεις των δραστικών ουσιών στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας έως το 2030, αναπτύσσονται άλλες εναλλακτικές λύσεις και οι παραγωγοί μας θα μπορούν να το συνηθίσουν και να είναι έτοιμοι για τις αλλαγές που έρχονται».

Πηγή: magnesianews.gr