• 04/10/2023 19:07

Η μεταποιητική κατάσταση της Ελλάδας ανακάμπτει μέτρια

ByGreeceit.gr

Μάι 2, 2023
Ελάτε στο Viber

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® της S&P Global, τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν μια μέτρια ανάκαμψη στην υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Οι περαιτέρω αυξήσεις στον όγκο παραγωγής και οι νέες παραγγελίες στήριξαν τη συνολική ανάπτυξη καθώς οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Η αύξηση της παραγωγής οδήγησε σε ισχυρότερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς οι κατασκευαστές είναι σίγουροι για τις προοπτικές παραγωγής τους για το επόμενο έτος. Αυξημένη.

Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώθηκαν καθώς η απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, παρά τη σταθερή άνοδο των αγορών εισροών. Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν. Η αύξηση του κόστους ήταν η πιο αργή από τον Ιούλιο του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μέτρια αύξηση στις τιμές πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI®) της S&P Global για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα έκλεισε τον Απρίλιο στις 52,4 μονάδες, λίγο κάτω από τις 52,8 μονάδες του Μαρτίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ελαφρά βελτίωση των εργασιών για τους Έλληνες παραγωγούς εμπορευμάτων, τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν ένα χρόνο.

Η ισχυρότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Απρίλιο συνέβαλε στη συνολική ανάκαμψη. Η αυξημένη ζήτηση από υπάρχοντες πελάτες και ο αυξημένος ανταγωνισμός υποστήριξαν σύμφωνα με πληροφορίες την αύξηση των νέων πωλήσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν γενικά ισχυρός και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2022.

Η αύξηση των συνολικών πωλήσεων υποστηρίχθηκε από τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αμελητέος και
Αντιστοιχεί σε αυτό που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες οδήγησε σε νέα μηνιαία αύξηση της παραγωγής του Έλληνα κατασκευαστή τον Απρίλιο. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ήταν η δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις στο κόστος μειώθηκαν τον Απρίλιο, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί βασικών εμπορευμάτων σημείωσαν την πιο αδύναμη άνοδο από τον Ιούλιο του 2020. Η ανάπτυξη ήταν γενικά σταθερή παρά τις αναφορές για περαιτέρω αύξηση του κόστους υλικών και των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες αναφέρουν χαμηλότερες τιμές για ορισμένα ανταλλακτικά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Οι προμήθειες εξερχόμενων συνέχισαν να αυξάνονται, αν και ελαφρά, στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί για να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες, αλλά ορισμένες εταιρείες είπαν ότι η πιο αργή άνοδος των τιμών παραγωγής που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2021 δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση του κόστους έχει αποδυναμωθεί.

Ο αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο λόγω των υψηλότερων νέων παραγγελιών. Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα απασχόλησης το περασμένο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση παραγωγής.

Καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μειώθηκε περαιτέρω, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέτρεψε στις εταιρείες να κλείσουν το ανεκτέλεστο κατά τον μήνα Απρίλιο. Η απότομη πτώση ήταν ταχύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού που προμηθεύουν τον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρουσίασαν μικρότερη αναστάτωση τον Απρίλιο, καθώς η απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε περισσότερα από 13 χρόνια. Οι εταιρείες διαπίστωσαν ότι καθώς οι χρόνοι παράδοσης έχουν μειωθεί και τα υλικά έχουν γίνει πιο εύκολα διαθέσιμα, η ανάγκη διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας έχει μειωθεί.

Οι αγορές εισροών αυξήθηκαν καθώς οι εισροές νέων παραγγελιών αυξήθηκαν παρά τη συρρίκνωση των αποθεμάτων τόσο της προσφοράς όσο και των τελικών προϊόντων.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των Ελλήνων κατασκευαστών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης των πελατών και τις επενδύσεις σε καμπάνιες μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα, ο οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Siân Jones, δήλωσε:

«Η ελληνική μεταποίηση συνέχισε να βελτιώνεται καθώς σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Απρίλιο. Η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που είχε καταγραφεί σε ένα χρόνο.

Το κόστος και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν περαιτέρω, αλλά ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο όριο καθώς η ζήτηση για εισροές μειώθηκε και η απόδοση των προμηθευτών έφτασε σε υψηλό επίπεδο σε περισσότερα από 13 χρόνια.

Οι προσδοκίες για την παραγωγή αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, παρά την αποδυνάμωση της διεθνούς ζήτησης. Ωστόσο, η S&P Global Market Intelligence προβλέπει τώρα μια μέτρια συρρίκνωση 0,5% στη βιομηχανική παραγωγή το 2023. αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση. ”

Πηγή: magnesianews.gr