• 03/10/2023 03:50

Η πλατφόρμα υποστήριξης ευάλωτων δανειοληπτών ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου 2023 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

ByGreeceit.gr

Ιαν 31, 2023
Συμφωνίες δανείου: Πίεση για «φυγή» από το δικαστήριο

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα (σύνδεσμος https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete ). Για να δικαιούστε σχετική στήριξη, το πρώτο βήμα είναι οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς).

Το σχέδιο προβλέπει επιδότηση 50% της αύξησης του επιτοκίου (ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης είναι η 30 Ιουνίου 2022) για περίοδο 12 μηνών, αλλά το αντίστοιχο ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους Απριλίου. Το σύνολο των δαπανών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών καλύπτεται στο πλαίσιο των επιμέρους δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και συνεισφέρεται ισόποσα από τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει έναν εξωδικαστικό προσωπικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, μέσω μιας σειράς διμερών ρυθμίσεων για να βοηθήσει τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. προχωρώντας στην ενδιάμεση πληρωμή.

Όσον αφορά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά την ανοχή των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ποσοστό έγκρισης σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα έχει φτάσει πλέον το 55%, το οποίο είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας μια αυξητική τάση στα ποσοστά έγκρισης. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εγκριθεί από συστηματικές τράπεζες περίπου 2.800 αιτήσεις δανειοληπτών για συνολικό χρέος άνω των 116 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, με βάση τις πολιτικές της κάθε τράπεζας σε αυτό το θέμα, οι τράπεζες έχουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, διασφαλίζοντας την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους και κυρίως παρέχοντας βιώσιμες λύσεις στους πελάτες τους. Μόνο το 2022, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι συστημικές τράπεζες της χώρας υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες για περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δάνεια με 86.350 δανειολήπτες. Από αυτά, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια με ακίνητη περιουσία. .

επιτόκια και τραπεζικά έξοδα
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τα ζητήματα εμπορικής πολιτικής, οι τράπεζες προσαρμόζουν τακτικά τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων σύμφωνα με αποφάσεις της ΕΚΤ και επανεξετάζουν ή μειώνουν τις προμήθειες σε τακτική βάση, με βάση τις αντίστοιχες πολιτικές τους και αυξάνονται ανεξάρτητα. Παρέχουμε τραπεζικές υπηρεσίες σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού της αγοράς.

Ήδη προσφέρεται στους Έλληνες καταθέτες μια σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια με μεγάλες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων 6 μηνών και άνω παρουσίασαν ανοδική τάση τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις των 12μηνων ή πιο μακροπρόθεσμων καταθέσεων να φτάνουν σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το προθεσμιακό ποσό. Είμαι εδώ. κατάθεση.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες συμμορφώνονται με τους κανόνες MiFID για να προσφέρουν στο κοινό ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ομόλογα σημαντικά υψηλότερης απόδοσης που ενσωματώνει τις εξελίξεις των επιτοκίων της διεθνούς αγοράς.

Ταυτόχρονα, παρά το σχετικά υψηλό κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό κράτος, το ελληνικό κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι στην ευρωζώνη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατέγραψε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2022, ανατρέποντας την τάση στην Ευρωζώνη.

Τραπεζική και προμήθεια προϊόντων
Τέλος, όσον αφορά τις τραπεζικές εργασίες και τις προμήθειες προϊόντων, κάθε τράπεζα θα πρέπει, μεμονωμένα και σύμφωνα με τις εμπορικές της πολιτικές, με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας και τον περιορισμό του χρόνου και της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. σε τακτική βάση. Στη χώρα μας οι ιδιώτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν δωρεάν μεταφορές έως και 500€ την ημέρα μέσω κινητών τηλεφώνων και της υπηρεσίας IRIS.

Ταυτόχρονα, κάθε τράπεζα έχει μειώσει ορισμένες πρόσθετες τραπεζικές χρεώσεις ανεξάρτητα και αυτόνομα από άλλες τράπεζες. Οι προσαρμογές αυτές θα διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, ανάλογα με τις εμπορικές πολιτικές της κάθε τράπεζας, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αφορούν αγορές τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, αξιολόγηση υποθηκών, πληρωμές λογαριασμών, εξαγορές πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Πηγή: magnesianews.gr