• 03/10/2023 03:36

Η στέγαση γονατίζει τους Έλληνες – οι περισσότεροι πληρώνουν το 40% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο

ByGreeceit.gr

Απρ 2, 2023
Η στέγαση γονατίζει τους Έλληνες – οι περισσότεροι πληρώνουν το 40% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο

Η DiaNEOsis παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική στέγαση και το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι πολίτες. Τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει σχετική μελέτη, τα νοικοκυριά που δεν έχουν δικό τους σπίτι πληρώνουν το υψηλότερο ποσοστό εισοδήματος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μελέτη του διαΝΕΩΣΙΣ, ενός οξέος, έχει τεκμηριώσει προβλήματα στέγασης και στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι το σχετικό κόστος έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν έχουν τα σπίτια τους πληρώνουν περίπου το 37% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο, το μεγαλύτερο μερίδιο εισοδήματος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι περίπου ένα στα τρία αστικά νοικοκυριά πληρώνει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για στέγαση, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, τρεις στους τέσσερις ενοικιαστές μεταξύ 18 και 44 ετών λένε ότι η πληρωμή ενοικίου είναι πηγή άγχους. Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, εμπειρικές καταγραφές επιδρομών σε σπίτια στην Αθήνα, συνήθως γραμμένες σε τόνο απελπισίας, συμπληρώνουν την ίδια κατάσταση.

Διαδρομές τιμών και πώς να φτάσετε στο πρόβλημα
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις των τιμών, μεταξύ άλλων, η αύξηση του Δείκτη Τιμών Διαμερισμάτων το 2021 σε σύγκριση με το 2020 είναι 7,5% και η αύξηση του Δείκτη Τιμών Διαμερισμάτων το 2022 σε σχέση με το 2021 είναι 770.000 κενές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. ήταν

Μία εξήγηση εκτιμάται ότι είναι η σημαντική μείωση του εισοδήματος, σύμφωνα με την έρευνα ΔΙΑΝΕΣΙΣ. Μεταξύ 2009 και 2014, οι Έλληνες έχασαν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Παράλληλα, αυξανόταν και ο τουρισμός σε πόλεις και νησιά. Οι ιδιοκτήτες έχουν βρει νέες επιλογές για τη διαχείριση των ακινήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές και τα ενοίκια. Πριν όμως συμβούν τα παραπάνω, η Ελλάδα ήταν ήδη μια χώρα χωρίς καλή στεγαστική πολιτική.Ο ΟΕΚ, ο εθνικός φορέας που διεξήγαγε το εκτεταμένο πρόγραμμα στέγασης, καταργήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί.Σε αυτό το σημείο της έρευνας, γίνεται ειδική μνεία στο ιστορικό πορεία του ΟΕΚ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι τον Απρίλιο του 2013 ο ΟΕΚ απορροφήθηκε επίσημα στον τότε ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ).

Αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, κάθε νέα δραστηριότητα έχει σταματήσει. Σταμάτησε την έκδοση νέων δανείων, την επιδότηση επιτοκίων στεγαστικών δανείων και την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου. Σταμάτησε επίσης να σχεδιάζει νέους οικισμούς και να χτίζει σπίτια. Από τότε μέχρι σήμερα, η λειτουργία του είναι συνδεδεμένη με ό,τι είχε προγραμματιστεί ή είχε παραμείνει «ανοιχτό» πριν από το 2012. Δηλαδή, παρακολουθήστε τα ήδη εκδοθέντα δάνεια και ολοκληρώστε τα ήδη ξεκινημένα έργα.

Η έρευνα δείχνει μια πρόσφατη αναζωπύρωση της συζήτησης για την στεγαστική πολιτική. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και τις εκτεταμένες συνέπειές του. στο δημογραφικό προφίλ της χώρας. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει προτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

πιθανή λύση
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των πρωταρχικών συνεπειών του, αλλά επειδή συνδέεται στενά με την ανισότητα και τα πληθυσμιακά προβλήματα. Οι πιθανές λύσεις, σύμφωνα με έρευνες, εστιάζονται σε τέσσερις άξονες:

Συνέχιση της στεγαστικής πολιτικής.
Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν κενά κτίρια.
Περαιτέρω ρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αλλαγή σε “Golden Visa”.
Πιο συγκεκριμένα, επειδή αποδεικνύεται ότι αν και η κρίση είναι τόσο σοβαρή που δεν φαίνεται ότι θα λυθεί εύκολα, υπάρχει λύση. Η προφανής κατεύθυνση είναι ένα άδειο κτίριο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το 2011 το 35% του συνόλου των σπιτιών στην Ελλάδα, ή 2,2 εκατομμύρια, ήταν κενές, εκ των οποίων οι 600.000 στην Αττική. Χωρίς τις βίλες και τις βίλες, υπάρχουν 900.000 κατοικίες και 314.000 στην Αττική.

Πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προερχόμενα από την ΑΑΔΕ, προβάλλουν ανάλογο αριθμό 770.000 κενών κατοικιών (όπως δήλωσε η Ε2) σε όλη την Ελλάδα. Μια καλύτερη, πιο συστηματική απογραφή αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για τις προοπτικές χρήσης τους: σε ποια κατάσταση βρίσκονται; πού ακριβώς βρίσκονται; Ποιες είναι οι ανάγκες στην περιοχή τους;

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «η αξιοποίηση των κενών κατοικιών είναι το κλειδί για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος». “Ωστόσο, δεδομένων των περιορισμών που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή σε σχεδόν ολόκληρα κτίρια, αυτή είναι επίσης η καλύτερη πρακτική. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό κατοικιών ανά κάτοικο από οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ. Η συγκράτηση των τιμών θα προέλθει επίσης από την αναζωογόνηση της προσφοράς.”

Ένα άλλο βασικό στοιχείο, σύμφωνα με τη μελέτη, σχετίζεται με εισαγόμενη ζήτηση και πλατφόρμες όπως η Airbnb. Το 2019, η Airbnb ξεπέρασε τα 125.000 εγγεγραμμένα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Η υποχρέωση δήλωσης εσόδων από πλατφόρμες ισχύει από το 2017 και σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζει τον αριθμό των ημερών που μπορεί κάποιος να πουλήσει το ακίνητό του στην πλατφόρμα, αλλά η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα. Δείχνει τι μπορείτε να κάνετε.

«Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση είναι πολύ βαθιά ενσωματωμένη στην ελληνική πραγματικότητα», λέει ο Θωμάς Μαλούτας. «Μειώνει την προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών και μειώνοντας την προσφορά συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων. Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, υπάρχει μεγάλος χώρος παρέμβασης. Φυσικά, έπαιξε και θετικό ρόλο. Για Για παράδειγμα, πολλά κτίρια έχουν αναβαθμιστεί με αυτόν τον τρόπο».

Αντίστοιχα όρια για τις «χρυσές βίζες», όπως ο πρόσφατος διπλασιασμός των ορίων από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές, θα μπορούσαν να μειώσουν κάπως τη ζήτηση από το εξωτερικό και να επηρεάσουν τις τιμές. Αλλά και εδώ, άλλες χώρες κάνουν πολύ πιο δραστικά βήματα. Η Πορτογαλία πρόσφατα κατάργησε εντελώς τη χρυσή βίζα.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πακέτο στέγασης 1,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι 137.000 δικαιούχοι θα ωφεληθούν, σύμφωνα με μελέτη. Αυτό περιλαμβάνει επιδοτήσεις επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια για νέους, επιδοτήσεις για κενές κατοικίες και ανακαινίσεις νέων και ενεργειακές αναβαθμίσεις, αυξημένα επιδόματα στέγασης φοιτητών, ακόμη και την άδεια της κυβέρνησης να μετατραπούν άδεια κτίρια σε κατοικίες προς ενοικίαση. Περιλαμβάνει προγράμματα «κοινωνικών παροχών». Με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλά, ίσως τα περισσότερα, από αυτά τα προγράμματα και μέτρα είναι πέρα ​​από τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, επομένως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή και τον αντίκτυπό τους θα προκύψουν σε εύθετο χρόνο. Άλλα κόμματα έχουν επίσης υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, εστιάζοντας τόσο στους περιορισμούς της πλατφόρμας όσο και στην επαναλειτουργία του συστήματος κοινωνικής στέγασης.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι έχει ξαναρχίσει ο διάλογος για την ελληνική στεγαστική πολιτική. “Οι προηγούμενες εμπειρίες και οι εμπειρίες άλλων χωρών προσφέρουν φυσικά πολύτιμα μαθήματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα μοντέλα αυτοχρηματοδοτούμενων πολιτικών βιώσιμης στέγασης που δεν εξαρτώνται από την κατανομή των αναπτυξιακών πόρων ή τον ετήσιο δημοσιονομικό χώρο. Πώς δημιουργούμε από την αρχή; Πώς ενσωματώνουμε τις νέες προκλήσεις που δημιουργούν οι πιο σύγχρονοι τρόποι χρήσης της ακίνητης περιουσίας; Σταματήστε την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων πριν «ξεφύγει η ανισότητα» Πώς θα μετριαστεί τελικά η ανισότητα χωρίς την ανισότητα; Αυτά τα ερωτήματα θα μας απασχολούν συχνά στο εγγύς μέλλον.” εκτιμά η μελέτη διαΝΕΩΣΙΣ.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
Το ευρωπαϊκό παράδειγμα που παρουσιάζεται στη μελέτη είναι επίσης ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, μία στις πέντε αυστριακές κατοικίες νοικιάζει δημόσιες κατοικίες, σύμφωνα με πηγές δημοσιογραφικής έρευνας. Η Αυστρία είναι μία από τις έξι χώρες του ΟΟΣΑ με αύξηση στο ποσοστό τέτοιων κατοικιών στο σύνολο μεταξύ 2010 και 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των αυστριακών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ενοικιαζόμενες δημόσιες κατοικίες.

Ταυτόχρονα, το 14% του συνόλου των γαλλικών κατοικιών ενοικιάζεται σε δημόσιες κατοικίες, με 5 εκατομμύρια δημόσιες κατοικίες να λειτουργούν στη χώρα, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια έχουν προστεθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Περισσότερο από το μέγεθος για τη χρηματοδότηση δημόσιας ενοικίασης κατοικιών στη Γαλλία. Δημοσιογραφική έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά νοικοκυριά που ζουν με ενοίκιο στη Γαλλία δικαιούνται σημαντικά επιδόματα ενοικίου, ακόμη και σε δημόσιες κατοικίες.

Στην Ισπανία, 20.000 ενεργειακά αποδοτικές κοινωνικές κατοικίες θα αποκατασταθούν και θα διατεθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Sareb, μιας κρατικής τράπεζας (“Bad Bank”) με χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία που δημοπρατήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: magnesianews.gr