Τρία προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για κατοικίες, επιχειρήσεις και δήμους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 460 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, δρομολογείται άλλη μία για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Βασίλης Κορχίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, στην εισήγησή του, περιέγραψε τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για τρία προγράμματα ηλιακής ενέργειας σε στέγες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών στέγης, το οποίο θα καλύψει περίπου 80.000 ηλιακά συστήματα με ή χωρίς συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας. αρκετά χρήματα για
Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 kwh το μήνα, θα ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση ενός πίνακα ισχύος 3 Kw, με το τρέχον κόστος εγκατάστασης να υπολογίζεται σε περίπου 5.000 €. .
Εάν υπάρχει ζήτηση, ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος μπορεί να τροποποιηθεί. Σύμφωνα με αυτήν, το 50% του προϋπολογισμού θα επιδοτηθεί για οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, 35% για μικρές επιχειρήσεις και 15% για αγροτικά ακίνητα.
Σύμφωνα με την «RePower EU», από το 2026 όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με επιφάνεια δαπέδου άνω των 250 m2 θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, από το 2027 και μετά τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια και από το 2029 είναι υποχρεωτικό. να το εγκαταστήσετε σε νέες κατοικίες από το 2019.
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο, όλα τα νέα εξειδικευμένα κτίρια και εκείνα των οποίων η κύρια χρήση δεν είναι οικιστική για περισσότερο από το 50% της επιφάνειας του κτιρίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά πόδια, βάσει της εθνικής νομοθεσίας για το κλίμα. Εξαιρούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις και οι ναοί που καλύπτονται. μ. πρέπει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ή φωτοβολταϊκά συστήματα σε ποσοστό 30% της κάλυψης.
οδηγός δράσης
Ο σχετικός οδηγός για το σχέδιο ηλιακής στέγης βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και έχει προγραμματιστεί για προδημοσίευση στα τέλη Νοεμβρίου. Όσον αφορά την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα αναλάβει η ΔΕΔΔΗΕ. Οι αρχικές προσομοιώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών έδειξαν ότι η απλή ηλιακή ενέργεια μπορεί να επιδοτηθεί έως και 30%, και τα ηλιακά συστήματα με μπαταρίες έως και 60%.
Σκοπός του είναι να υποστηρίξει περισσότερα συστήματα που διαθέτουν και συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης σε ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Από το καλοκαίρι, τα περιθώρια ισχύος έχουν παραμεριστεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μικρών αυτοπαραγόμενων ενεργειακών συστημάτων σε υποσταθμούς δικτύων διανομής με εκτιμώμενο σύνολο περίπου 2,5 GW νέου χώρου ισχύος.
Κριτήρια συμμετοχής
Το νέο πρόγραμμα καλύπτει μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για το μέσο σπίτι, περίπου 3,5 κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας θεωρούνται επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες του, ενώ τα μεγάλα σπίτια χρειάζονται περίπου 6,5 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο χρόνος απόσβεσης για ένα μικρό ηλιακό πάνελ κατοικιών 3 kwp που εγκαθίσταται χωρίς επιδοτήσεις έχει πλέον φτάσει τα 8 χρόνια. Αντίθετα, η επιδότηση 30% μειώνει την περίοδο αποπληρωμής σε τέσσερα χρόνια.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις πρόσληψης για το νέο σύστημα, είναι αδιευκρίνιστο αν θα καθοριστεί εισοδηματικό επίπεδο ή θα υποβληθεί αίτηση για χρονική προτεραιότητα. Με προβληματίζει η αξιολόγηση με βάση το εισόδημα, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που τελικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο με δικά τους κεφάλαια, όπως «ανακύκλωση και αλλαγή μοντέλου». Ωστόσο, στο προηγούμενο «Exkoonamo», όπου έπαψε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, υπήρχαν και προβλήματα με την ενσωμάτωση με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων.
Εσωτερική παραγωγή και αποθήκευση
Εκτός από το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο, θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα. Ο αρχικός προϋπολογισμός θα είναι 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην επιχείρηση, με φορέα υλοποίησης το ΤΑΪΠΕΔ. Ετοιμάζεται άλλο με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους της χώρας, ώστε αφενός να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος και αφετέρου να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές. την περιοχή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι προσωρινοί Κανονισμοί της ΕΕ που εκδόθηκαν πρόσφατα προβλέπουν μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Συνεπώς, τα φωτοβολταϊκά στέγης πρέπει να εγκριθούν εντός ενός μηνός, αλλά για μικρά συστήματα ιδιοκατανάλωσης έως 50 kW, εάν η αρμόδια αρχή δεν ανταποκριθεί εντός ενός μηνός από την αίτηση, θα χορηγηθεί έγκριση.
Πηγή: magnesianews.gr