Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στα εισοδήματα των νοικοκυριών φαίνεται να ήταν ανεπαρκή. Οι προσδοκίες για το μέλλον είναι αρνητικές, με περισσότερα από ένα στα δύο νοικοκυριά (51,9%) να προβλέπουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το 2023, σύμφωνα με την έρευνα. Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2018.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εκτός από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιούργησε η πληθωριστική κρίση, υπάρχουν δύο βασικές αρνητικές επιπτώσεις της ανατίμησης στα νοικοκυριά.
Το πρώτο είναι το διευρυνόμενο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και των νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσαν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε το 2022, το 11% δήλωσε ότι είχε αυξηθεί και το 58,9% δήλωσε ότι είναι σταθερό. Αντίθετα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσαν ότι το εισόδημά τους αυξήθηκε, το 16,7% είπε ότι το εισόδημά τους μειώθηκε και το 60,6% είπε ότι το εισόδημά τους ήταν σταθερό.
Δεδομένου ότι αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε και στην αντίστοιχη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που διενεργήθηκε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, η συνέχιση αυτής της τάσης αρχίζει να λαμβάνει δομική διάσταση. Μάλιστα, σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά (57,3%) δήλωσαν ότι έπρεπε να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, και στις δύο έρευνες το 2021 (42,3%), και το 2020 (57,3%). 47,9%) και το 2019 (48,7%) έρευνα. Επιπλέον, το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρείται ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας παραμένει σταθερά υψηλό (11,9%).
Ένας δεύτερος σημαντικός αντίκτυπος σχετίζεται με την επιδείνωση των ευρημάτων σχετικά με τη μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) είχαν επαρκές μηνιαίο εισόδημα για 18 ημέρες (κατά μέσο όρο) και συσχετίστηκαν με υψηλότερες τιμές τόσο για το ρεύμα όσο και για τα τρόφιμα, αποτελώντας σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά. Αυτό που επηρεάζει περισσότερο το εισόδημά τους.
Τέλος, περισσότερα από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το καλάθι των νοικοκυριών τους δεν συνέβαλε στην πτώση των τιμών και το 51,1% των νοικοκυριών είπε ότι η αύξηση μισθών και συντάξεων ήταν το καταλληλότερο μέσο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών. 28, μείωση 6% στους φόρους καυσίμων και αμοιβές.
Πηγή: magnesianews.gr