Για άλλη μια φορά ο Λαρισαίος επιστήμονας Δημήτρης Καρούσης, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του, προειδοποιεί για εγκαταλελειμμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα που έχουν εγκαταλειφθεί παρόλο που πιθανώς χρησιμοποιούνται από τις αρχές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτή τη φορά αναφέρεται στην παλιά πόλη με το όνομα Θεσσαλικός της Λάρισας, η οποία συγχωνεύτηκε με τη Χαλαβή.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για παγίδες σε ελεύθερα προσβάσιμες περιοχές υψηλού κινδύνου, τονίζοντας: Επίσης δεν φαινόταν να δουλεύει για λόγους οδικής ασφάλειας.Και ποιος τους έδωσε άδεια;(αν τους την έδωσε μην την βρουν…). Αλλά στον σταθμό του Θεσσαλικού, στην περίφημη χαβούζα! Αυτά είναι μεγάλα συνθετικά, τα μαύρα που φαίνονται στις φωτογραφίες. Μάλλον, είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου με ελεύθερη είσοδο και έξοδο, επομένως οι εισαγγελείς πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση. “
Αναλυτικά ο Καλούσης στην ανάρτησή του:
«Θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους μου εδώ, φίλους από οπουδήποτε στην Ελλάδα, ότι η περίπτωση, ως παράδειγμα προς αποφυγή, είναι εκατοντάδες άλλα παραδείγματα ανικανότητας και παραθυράκια των κρατικών θεσμών που καταπιέζουν την καθημερινότητά μας. Η απάντηση είναι που ζω.
Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι ακόμη και όσοι μεγάλωσαν σε νησιά ή σε ηπειρωτικές περιοχές χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση (αν υπήρχε ποτέ, αλλά πιθανότατα όχι σήμερα), βίωσαν τρένα από πρώτο χέρι. Θα πρέπει να αφορά ανθρώπους… από τα μικρά τους όπως εμείς λένε.
Διευκρίνιση: Δεν είμαι τοπικιστής και δεν μου αρέσουν οι τοπικιστές. Αγαπώ όλα τα μέρη της χώρας μου εξίσου (φυσικά υπάρχουν πάντα μικρές αδυναμίες). Θέλω να μάθω τις ιστορίες των τόπων που έχω επισκεφτεί. Απολαύστε την ομορφιά των τεσσάρων εποχών όλο το χρόνο.
Τόσοι πολλοί άνθρωποι εδώ στην πόλη μας, ειδικά οι νέοι, δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται τα κτίρια ή από πού προέρχονται οι φωτογραφίες. Βρίσκεται εντός της αστικής δομής μόλις 260 μέτρα νοτιοανατολικά του σιδηροδρομικού σταθμού. Αναφέρεται στον σταθμό του πρώην Θεσσαλικού σιδηροδρόμου στη συνοικία «Θεσσαλικό» ενσωματωμένο στη «Χαλαυγή». Ναι, το Tessarico είναι η συνοικία όπου μεγάλωσα. Παίζαμε σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα όταν ήμασταν παιδιά. Υπάρχει ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος εκεί. Για χρόνια ήταν μερικώς περιφραγμένο από τον ΟΣΕ, εγκαταλελειμμένο και εντελώς εγκαταλελειμμένο, με εστία ρύπανσης και σκουπιδιών δίπλα στα σπίτια. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από ότι ήταν τη δεκαετία του ’80 και είναι τραγική.
(Πηγαίνω από το ένα θέμα στο άλλο, αλλά όλα συνδέονται).
Κάποιοι από τους δήμους που πέρασαν είχαν «όραμα» (χίλιες λέξεις και λέξεις «βάσανο» στην προεκλογική περίοδο) για την περιοχή τους. Μπορεί κάποιοι να είχαν σχέδια στο μυαλό τους, αλλά ο ΟΣΕ πάντα δημιουργούσε εμπόδια.
Τα κτίρια που απεικονίζονται στον χάρτη είναι χαρακτηριστικές περιπτωσιολογικές μελέτες αστικής ανάπλασης. Όχι μόνο χώροι πρασίνου, πάντα η «εύκολη» λύση, αλλά και πολιτισμός, αναψυχή, ίσως και πάρκινγκ, σε συνδυασμό με τον απεριόριστο χώρο του ΟΣΕ. Παρεμπιπτόντως, ο άμεσος γείτονας είναι επίσης καλυμμένος με ζιζάνια. Μιλάω για το βόρειο πάρκινγκ, που είναι απευθείας υπόγεια συνδεδεμένο με τον τρίτο σημαντικότερο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας (και ίσως τον δεύτερο από άποψη κίνησης). Λάρισας, καθώς και της γραμμής Βόλου προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και προαστιακά τρένα προς Βόρεια Ελλάδα).
Στον αστικό ιστό διασχίζει σιδηροδρομική γραμμή συνολικού μήκους 9,3 km (φωτογραφικός χάρτης). Μια σειρά από άλλες παράλληλες γραμμές, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την κίνηση βαγονιών, κυρίως φορτηγών και ψυγείων (Interfrigo), βρίσκονται σε δύο σημεία εκατέρωθεν του SS. Η Λάρισα βρίσκεται αφενός μεταξύ των συνοικιών Αντούπολης, Νεράιδας και Νεαπολιτείας και Θεσσαλικού, Σταθμού και Αγού. Ο Γιώργος από την άλλη.
Μέρος του Χαραφούγκι και όλη η Θεσσαλία συνθέτουν το «Ανατολικό Βερολίνο» της πόλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. (Η εικόνα «τοίχου» που φαίνεται εδώ είναι χαρακτηριστική!).
Φορτηγά διεθνών μεταφορών στην οδό Falsalon (δείτε φωτογραφία) σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές πόλεις δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ποδηλάτες και πεζούς χάρη στο Sustainable Urban Mobility Planning (SUP), τρεις περιοχές με τιμολόγια παράλληλα με την Antoupol Εισέλθετε στην πόλη και ακολουθήστε την πορεία. Περάστε από τα στενά δρομάκια του Θεσσαλικού προς την έξοδο! Πόσο ειρωνικό! (η κατάσταση “τρολ” όπως λέμε σήμερα) Ήδη τη δεκαετία του ’80 υπήρχε μεγάλο τελωνείο στην περιοχή Ομορφοχωρίου με συγχρηματοδότηση από την ΕΟΚ τότε (υπήρχαν πολλά “ECU” αλίκη.. ..) . Το σχέδιο όριζε ότι από εδώ θα περνούσε ο άξονας ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι). Το «νέο» κτίριο του τελωνείου, 1200 μέτρα σε ευθεία από το ΠΑΘ, είναι σήμερα στάβλος! (πτώμα στη φωτογραφία).
Θα επανέλθω: πώς «κάναμε» έτσι στον σιδηρόδρομο; Το βλέπεις σε όλη την πολιτεία. Σταθμοί ορόσημα, ζωντανά μνημεία του σιδηροδρόμου που εξυπηρετούσαν πολλές κοινότητες κατά μήκος της γραμμής, κάποτε πολυσύχναστοι σταθμοί, ακόμα και σήμερα κτίρια απαράμιλλης ομορφιάς περιτριγυρισμένα από αειθαλή και κωνοφόρα, σε ερείπια Χτίστηκε παλιά και έχει ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου. Και οι καιρικές συνθήκες να τρώνε ό,τι έχει απομείνει αντί να μετατραπούν κάποια σε μικρά μουσεία…
Και κάτι ακόμα, τι λέει «δεν ήθελε ο ΟΣΕ»; Αλλά αν μας νοιάζει, έχουμε τη δύναμη! Αλλά το σπαταλάμε σε μικροκομματισμούς, ίντριγκες και ενέργειες παιδιών φυτευτών σε κάθε πάρτι. Και σε αυτά κάνουμε μπάνιο…
Κάποιος θα αντιταχθεί: “μια ρομαντική άποψη για όσους δεν ξέρουν πώς λειτουργεί το σύστημα”. Το να προσπαθείς να συνδυάσεις αυτά τα δύο αντί να συγκλίνεις και να επιλέξεις μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή να επιχειρήσεις μια ρεαλιστική εικόνα με αυτό το είδος ρομαντισμού δεν απαγορεύεται από κανέναν, ούτε καν το ίδιο το «σύστημα». Διαφορετικά, όλα θα μείνουν στάσιμα.
Χιγκ. Επειδή το υλικό που έχουν τοποθετήσει οι εργολάβοι στις σιδηροδρομικές διαβάσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο για να αποφευχθεί η καταπόνηση της ανάρτησης του οχήματος όσο και για λόγους οδικής ασφάλειας, είτε δεν εκτελούσε την προβλεπόμενη λειτουργία του είτε φαινόταν να φθείρεται γρήγορα. , ένα άλλο άκαμπτο υλικό ήταν επισυνάπτεται. Πού πιστεύετε ότι πήγαν τα φώτα αφού αφαιρέθηκαν; Και ποιος τους έδωσε την άδεια; (Αν τους έδωσε ένα, μην τους αφήσετε να το βρουν…) . Αλλά στον σταθμό του Θεσσαλικού, στην περίφημη χαβούζα! Αυτά είναι μεγάλα συνθετικά, τα μαύρα που φαίνονται στις φωτογραφίες. Μάλλον, είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου με ελεύθερη είσοδο και έξοδο, επομένως οι εισαγγελείς πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση. “
δες παρακάτω:
Πηγή: magnesianews.gr