• 05/12/2023 01:32

«Καμπανάκι» στο κλείσιμο της παλιάς επιχείρησης – «χαμένη γνώση»

ByGreeceit.gr

Μάι 20, 2023
Ελάτε στο Viber

Το πλήρες κλείσιμο μιας παλιάς επιχείρησης χωρίς προβλέψεις για διαδοχή ή μεταβίβαση σε νέα γενιά επιχειρηματιών έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια τεχνογνωσίας.

Αυτό υπογράμμισε και η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Επιχειρηματικά κίνητρα και ΜΜΕ», όπου οι διαδοχικές κρίσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προστίθεται ότι είναι απαραίτητα τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση με αυτό το θέμα. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη σταθερή κατεύθυνση της χώρας, ώστε να προωθούνται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και να αναπτυχθούν κατάλληλα πλαίσια διαδοχής και μεταβίβασης επιχειρήσεων.Θεωρείται σημαντική η διατήρηση της σεξουαλικότητας. Πράγματι, τονίζει την ανάγκη εστίασης στην υποστήριξη παραδοσιακών περιοχών όπως η χειροτεχνία και οι τέχνες και χειροτεχνίες. Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους σε τοπικό επίπεδο, αυτοί οι τομείς δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για θέματα διαδοχής και μεταβίβασης επιχειρήσεων.

«Το μόνιμο κλείσιμο παλαιών επιχειρήσεων χωρίς προβλέψεις για διαδοχή ή μεταβίβαση σε νέες γενιές επιχειρηματιών θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικής τεχνογνωσίας. Σε τομείς όπου οι διαδικασίες παραγωγής βασίζονται σε βιοτεχνική τεχνογνωσία που συνδέεται με ιστορικές παραδόσεις. Παρατηρήθηκε, αλλά και σχετίζεται με ιδιαίτερες συνθήκες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στον τομέα της χειροτεχνίας και των τεχνών, όπου σχεδόν οι μισές εγκαταστάσεις είναι οικογενειακές.Από την άλλη πλευρά, 9 στις 10 εταιρείες απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους και το 76% έχει κύκλος εργασιών κάτω των 30.000 € (Υπουργείο Εξωτερικών) Οικονομικών, 2022β).

Ενδοοικογενειακές και εξωοικογενειακές λοιμώξεις

Η διαδικασία διαδοχής είναι συχνά ένα σημαντικό ζήτημα στον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης και είναι σχετικό όταν ένας ιδιοκτήτης αποσύρεται από την ενεργό δράση και μεταβιβάζει την επιχείρηση σε άλλο άτομο/επιχειρηματία. Η διαδοχή επιχείρησης περιλαμβάνει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε νέο ιδιοκτήτη και συνήθως νέα διοίκηση, η οποία συμβαίνει συχνά όταν ο αρχικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης πλησιάζει στη συνταξιοδότηση (Centre of Strategy and Evaluation Services, 2013). Οι μεταβιβάσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή είτε μετοχών είτε περιουσιακών στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τη μεταβίβαση επιχείρησης ως «μεταβίβαση της κυριότητας μιας επιχείρησης σε άλλο πρόσωπο ή επιχείρηση που διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης και της εμπορικής δραστηριότητας του εκδοχέα». Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια που ελέγχει μια επιχείρηση μέσω αγοράς της επιχείρησης από τον ιδιοκτήτη (πώληση σε μη συγγενή ιδιοκτήτη ή υπάλληλο της επιχείρησης) ή πώληση σε τρίτο μέρος ή υπάρχουσα επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων εξαγορών και συγχωνεύσεων. Είναι πιθανό να είναι. Επιτροπή, 2012).

Η διαδοχή και η μεταβίβαση απασχολούν ιδιαίτερα τις οικογενειακές επιχειρήσεις ως μια διαδικασία συμφιλίωσης ρόλων μεταξύ του ιδιοκτήτη και της επόμενης γενιάς που θα αναλάβει την επιχείρηση ως ενδοοικογενειακή μεταβίβαση ή μεταβίβαση εκτός της οικογένειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από το 30% των οικογενειακών επιχειρήσεων που επιβιώνουν από τη μετάβαση στη δεύτερη γενιά, ενώ μόνο το 10% αυτών μεταβιβάζεται στην τρίτη γενιά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου η διαχείριση και οι επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες και τα μέλη της οικογένειας που απασχολούνται στην επιχείρηση. Ιστορικά, αυτό οφείλεται στην επικράτηση της μικροιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κατάστασης που διαμόρφωσε τη χώρα πριν από έναν αιώνα, ειδικά μετά το 1922. Επιπλέον, ευνοήθηκε και η ανάπτυξη μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Μια επιλογή από μοντέλα ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1950. Αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των μητροπολιτικών κέντρων της χώρας και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μικρή επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο του GEM, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαδοχή της οικογενειακής επιχείρησης είναι ένα από τα κύρια κίνητρα για επιχειρηματική συμπεριφορά. Όσον αφορά το φύλο, οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό διαδοχής οικογενειακής επιχείρησης από τις γυναίκες (ΙΟΒΕ, 2022).

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δείξει έρευνα, η διαδοχή των επιχειρήσεων, ειδικά εκείνων που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη, είναι μια σημαντική επιλογή σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής για τη διατήρηση των μικρών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα δραστηριότητάς τους, οι οικογενειακές επιχειρήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και ταυτόχρονα στη διάδοση του επιχειρηματικού ταλέντου μεταξύ των διαφορετικών γενεών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα της διαδοχής επιχειρήσεων αναδεικνύεται από το 1994 με τη σχετική Σύσταση 94/1069/ΕΚ. «Παρόλα αυτά, τα ζητήματα που διακυβεύονται στην Ελλάδα είναι αυτά που τιμωρούν την επιχειρηματικότητα και την περαιτέρω συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, πρωτίστως μέσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που δίνει έμφαση στη φορολογική μεταχείριση. Αντιμετωπίζεται υπό προϋποθέσεις που

Startup vs οικογενειακή επιχείρηση

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην έρευνα, στην τρέχουσα κατάσταση όπου η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη επηρεάζει τις συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, η διαδοχή των επιχειρήσεων τείνει να κινείται όλο και περισσότερο προς την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων). Και αυτό συμβαίνει γιατί πολύ μικρές εταιρείες είναι δύσκολο να μεταβιβαστούν λόγω υψηλού κόστους και γραφειοκρατίας. Το γεγονός αυτό συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στις ίδιες ή παρόμοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συχνά στον ίδιο τομέα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2020). Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με την επίλυση φορολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων αποτελούν συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για την εισαγωγή της διαδοχής επιχειρήσεων και των μεταβιβάσεων επιχειρήσεων.

Στο σημείο αυτό, είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι το οριστικό κλείσιμο παλαιών επιχειρήσεων χωρίς προβλέψεις για διαδοχή ή μεταβίβαση σε νέες γενιές επιχειρηματιών συμβάλλει στην απώλεια σημαντικής τεχνογνωσίας. Είναι κάτι που παρατηρούμε σε τομείς όπου η παραγωγική διαδικασία βασίζεται στην τεχνογνωσία των τεχνιτών που συνδέονται με τις ιστορικές παραδόσεις, αλλά και με τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες στη βιοτεχνία, τις τέχνες και τη βιοτεχνία, την κλωστοϋφαντουργία κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, αντί να υπάρξει ουσιαστική μετεγκατάσταση, η παλιά επιχείρηση θα κλείσει οριστικά και η νέα θα δημιουργηθεί υπέρ. Επιπλέον, το κλείσιμο επιχειρήσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στα κρατικά φορολογικά έσοδα, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και την κοινοτική συνοχή. Για τους παραπάνω λόγους, η διαδοχή και μεταβίβαση παλαιών επιχειρήσεων θα πρέπει να προσεγγιστεί στο πλαίσιο της κατάλληλης δημόσιας πολιτικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

Αυτή η κατεύθυνση απαιτεί έναν πιο συνεκτικό σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για τη διαδοχή και τη μεταβίβαση επιχειρήσεων.

11η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Οικογενειακών Επιχειρήσεων της PwC

Η 11η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Οικογενειακών Επιχειρήσεων της PwC, που αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, αντικατοπτρίζει τις αναδυόμενες τάσεις στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των οικογενειακών επιχειρήσεων και των μετόχων τους, με πολλές επιχειρήσεις που δεν είναι εξοικειωμένες με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Αυτή η έρευνα εστιάζει στο πώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις ορίζουν προτεραιότητες όπως: Η δέσμευσή μας για την ESG, τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, και η στάση μας σε κοινωνικά ζητήματα είναι εξίσου σημαντικές με την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι οικογενειακές επιχειρήσεις όχι μόνο χρειάζεται να μεταμορφωθούν για να χτίσουν την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων, αλλά πρέπει επίσης να κοινοποιήσουν αυτή τη δέσμευση εμφανώς και ξεκάθαρα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τονίζει επίσης ότι η διαδοχή της οικογενειακής επιχείρησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Έλληνα επιχειρηματία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: magnesianews.gr