• 25/09/2023 09:09

Κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς μέσω της Λάρισας

ByGreeceit.gr

Ιούν 1, 2023
Κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς μέσω της Λάρισας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε συνεργασίες με τα κατάλληλα άτομα. Επιπλέον, μια κινηματογραφική σύμπτωση μπορεί να φέρει απευθείας μπροστά σας κάποιον που μοιράζεται το όραμά σας. Ως αποτέλεσμα αυτών των συμπτώσεων, ο Αθηναίος Σταύρος Βάσος και ο Ρόδιος Δημήτρης Μπαλαύρος, που είχαν πρωτογνωριστεί στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητές, ξαναβρέθηκαν πολλά χρόνια αργότερα στη Λάρισα, όπου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια start-up. , άφησαν γρήγορα το στίγμα της. Ένας αυξανόμενος τομέας εμπειρίας πελατών και εργαζομένων. Μια δυναμική start-up από την κεντρική Ελλάδα στην αγορά των ΗΠΑ.

Λόγος για την Helvia. Η Nautenpoliki αφηγείται την ιστορία σήμερα σε σχέση με μια κοινή πρωτοβουλία με τον ΣΕΒ για την ανάδειξη του ελληνικού οικοσυστήματος startup. Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς μέσω της Λάρισας
Δημήτρης Μπαλαούρας (αριστερά) και Σταύρος Βάσος – συνιδρυτές της Helvia

Από τη φοιτητική έδρα στο εξωτερικό και πάλι πίσω

Οι δύο συνιδρυτές ήταν φοιτητές ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο ΑΠΘ, όπου συναντήθηκαν για ένα χρόνο. Από το δεύτερο έτος και μετά ο κ. Βάσος έμεινε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές και να αποκτήσει διδακτορικό. τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έτσι έγιναν τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Από την άλλη, ο κ. Μπαλουλάς ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της μηχανικής λογισμικού και του προγραμματισμού σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης από φοιτητής. Το πρώτο του μεγάλο επαγγελματικό βήμα ήταν να εργάζεται εξ αποστάσεως σε μια ολλανδική εταιρεία το 2005 ενώ ήταν ακόμη στον στρατό. Ο όρος δεν ήταν ακόμη γνωστός, αλλά ήταν μια start-up εταιρεία που αγοράστηκε από μια μεγαλύτερη εταιρεία, στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν ακόμη μεγαλύτερο όμιλο και στη συνέχεια αποχώρησε. Κάπως έτσι, την ίδια περίοδο που ο κ. Βάσος ήταν στη Ρώμη, βρέθηκε να εργάζεται στην Αγγλία.

Το ζευγάρι επέστρεψε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 σε «αντίθετα κλίμα». Εκείνη την εποχή, πολλοί νέοι με καλούς ακαδημαϊκούς, προοπτικές και όνειρα έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Για τον Δημήτρη, η οικογένεια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην επιστροφή του. «Ήθελα ένα καλύτερο περιβάλλον για να μεγαλώσω τα παιδιά μου», λέει. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης δημιουργικής του ζωής για 25-35 χρόνια στο εξωτερικό (6 χρόνια στον Καναδά και 4 χρόνια στην Ιταλία), ο Σταύρος ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στα αγαπημένα του πρόσωπα. Και οι δύο είπαν ότι η επιστροφή έγινε “χωρίς κίνδυνο”. Είχαν ακούσει και διάβαζαν καθημερινά για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση της κρίσης χρέους της, αλλά ποτέ δεν είχαν βιώσει από κοντά τις πιέσεις και τις δυσκολίες της. Ως εκ τούτου, παρέμειναν αισιόδοξοι για το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί εδώ.

Κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς μέσω της Λάρισας

Πώς ένωσε τη ζωή τους η Λάρισα

Πώς έφτασαν όμως στη Λάρισα; Για τον Δημήτρη, η επιλογή περιελάμβανε την αναζήτηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Οι γονείς της γυναίκας του έμεναν εκεί και βοηθούσαν στη φροντίδα των παιδιών. Για τον Σταύρο, ήταν το ατύχημα της μητέρας του, το δυσάρεστο γεγονός που τον έκανε εδώ στην πόλη. Η Λάρισα είχε ένα αξιοπρεπές κέντρο αποκατάστασης. Συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο της πόλης. «Μπαλαούρα, έλα εδώ και γράψε το τηλέφωνό μου», φώναξε ο Σταύρος από το αυτοκίνητο σε έναν παλιό φοιτητή που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του περπατώντας στο δρόμο. Κάνοντας τηλεφωνήματα και συναντήσεις την ίδια μέρα, γρήγορα έγινε φανερό ότι αν και βρισκόμασταν σε διαφορετικούς δρόμους, είχαμε παρόμοιες στάσεις απέναντι σε αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Ο συνδυασμός της ερευνητικής πλευράς της τεχνητής νοημοσύνης με τη μηχανική επιχειρηματικού λογισμικού έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων.

Η αρχική ιδέα δεν ήταν η κατασκευή ενός προϊόντος, αλλά η κατασκευή ενός ανεξάρτητου νέου εργαλείου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από άλλες εταιρείες καθώς και να βοηθήσει στην παροχή λύσεων σε εταιρείες. Τα δύο πρώτα χρόνια εργάστηκαν ως σύμβουλοι. Το εγχείρημά τους απέκτησε εταιρική δομή το 2018. Ο Σταύρος αξιοποίησε την εμπειρία του στην έρευνα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με τεχνητή νοημοσύνη (γλωσσική τεχνητή νοημοσύνη) και ο Δημήτρης την εμπειρία του στη δημιουργία προϊόντων λογισμικού. Αυτή ήταν μια τεχνολογία που άρχισε να αποκτά έδαφος στην αγορά και άρχισαν να ψάχνουν τρόπους να βρουν καλύτερες εφαρμογές για αυτήν. Ένα από τα πρώτα τους εγχειρήματα ήταν η δημιουργία ψηφιακών βοηθών στη βιομηχανία λιανικής. Ο πρώτος πελάτης είναι η startup Safesize.

Εμπειρίες πελατών και εργαζομένων και λύσεις για μεγάλους πελάτες στις ΗΠΑ

Συνέχισαν να αναπτύσσουν λύσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την επικοινωνία με τους πελάτες τους καθώς και με τους υπαλλήλους τους. Η εμπειρία των πελατών και των εργαζομένων είναι τομείς που αναπτύχθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των lockdown και της δημιουργίας απομακρυσμένης εργασίας. Ήταν πιο απαραίτητο για μεγάλους οργανισμούς. Όμως το 2018, πριν μας χτυπήσει ο COVID-19 την πόρτα, βρήκαν τον πρώτο τους μεγάλο πελάτη εκτός Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ήταν η Kelly Services, μια κορυφαία εταιρεία στελέχωσης και στελέχωσης. «Βεβαιώθηκε ότι υπήρχε ανταπόκριση σε αυτό που κάναμε και πώς το κάναμε. Για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις, προτίμησαν να μεγαλώσουν την ομάδα τους με έναν πιο ευέλικτο κύκλο συνεργατών παρά με ένα μόνιμο προσωπικό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές δεξιότητες.

Κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς μέσω της Λάρισας

Προκλήσεις, Εμπόδια, Ευκαιρίες

Αλλά πόσο δύσκολο θα ήταν να συνεργαστείς με τον αμερικανικό κολοσσό και να βρεις άλλους πελάτες στην τεράστια και απαιτητική αμερικανική αγορά από πόλεις της ελληνικής περιφέρειας;Το γεγονός ότι δεν ήμασταν στο επίκεντρο της ανάπτυξης της πόλης έκανε πιο δύσκολο δικτύου και ασφαλίστε σημαντικές επαφές. “Σε μια τέτοια πόλη, οι σχέσεις που χτίζεις είναι διαφορετικές. Όταν είσαι στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να γνωρίσεις κόσμο”, είπε ο Δημήτρης και πρόσθεσε ο Σταύρος: “Στο Λονδίνο και την Καλιφόρνια, μπορείτε να βρείτε πρώιμους χρήστες που είναι έτοιμοι να αναπτύξουν νέες λύσεις. Οι ίδιοι σας αναζητούν στο εξωτερικό.”

Η Λάρισα όμως τους βοήθησε με άλλο τρόπο. Δεν υπήρχαν μεγάλες εταιρείες στην πόλη και δεν υπήρχαν σχέσεις αγοράς με πανεπιστήμια, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω μια συνάντηση και να χαιρετήσω για την υψηλή τεχνολογία, τον προγραμματισμό και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα. Αυτά τους επέτρεψαν να φτάσουν πολύ βαθιά στους ανθρώπους που βρίσκονταν στην κεντρική Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους, αλλά εξακολουθούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως για τη Silicon Valley.

Εν μέσω της πανδημίας, γεννήθηκε ένας δεύτερος μεγάλος σταθμός. Η iSolve με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία απασχολεί πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ζήτησε να ενσωματώσει την τεχνολογία της Helvia στα προϊόντα που προσφέρουν στους πελάτες της. Η ομάδα αυξήθηκε σε 30 άτομα.

ανθρώπινο δυναμικό

Όπως μας είπαν οι δύο συνιδρυτές, η Ελλάδα μπορεί να βρει τους καλύτερους μηχανικούς και προγραμματιστές (για αυτόν τον ισχυρισμό υπάρχει ακόμη σκληρός ανταγωνισμός από ξένους κολοσσούς και τα πράγματα αλλάζουν σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας). δείχνει πόσο έχει εξελιχθεί). . Από την άλλη, το πιο δύσκολο είναι να βρεις τη δυνατότητα ενός διοικητικού/εμπορικού τμήματος (πωλήσεις, πωλήσεις, διαχειριστής λογαριασμού) να βοηθήσει στην οργάνωση και ανάπτυξη της startup. Άρα αυτό το κομμάτι στηρίζεται κυρίως σε αυτούς. Αυτό που θέλουν αυτοί και οι υπόλοιποι διευθυντές της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν μια προστατευτική «φούσκα» για μηχανικούς και προγραμματιστές ώστε να μπορούν να εργάζονται αδιάκοπα χωρίς ανησυχία ή άγχος. Ό,τι πρόβλημα προκύψει, το «απορροφούν» μόνοι τους. Η εταιρεία προσφέρει στους εργαζομένους της ένα ευέλικτο περιβάλλον χωρίς αυστηρή οκτάωρη εργάσιμη ημέρα. Έχει εβδομαδιαίους στόχους και μπορείτε να ορίσετε το δικό σας πρόγραμμα. Όλα είναι πολύ οργανωμένα ως προς το τι κάνει ο καθένας, αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν το δικό τους. Κάπως έτσι, κάτι νέο δημιουργείται κάθε δύο εβδομάδες.

“Θέλαμε και οι δύο να έχουμε μια ωραία “οικογένεια” που κάνει κάτι παραγωγικό. , πρέπει να το πεις στους άλλους. Ας ξέρουν όλοι ότι δεν είσαι το αφεντικό. Έχουμε διαφορετικούς ρόλους, αλλά είμαστε όλοι μια ομάδα με κοινό σκοπό εξηγεί Σταύρος.

Generative AI και ο επόμενος στόχος της εταιρείας

Ο πρώτος και άμεσος στόχος της Helvia είναι να συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη της γλωσσικής τεχνητής νοημοσύνης, να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της και να σχεδιάζει νέες λύσεις. chatbot, ChatGPT, κ.λπ. Σύμφωνα με τους συνιδρυτές, η τεχνολογία ήταν πολύ καλή στο να επικοινωνεί τι έχουν να πουν πελάτες και χρήστες. Τώρα η τεχνολογία έχει δώσει την απάντηση. Το Generative AI που δίνει απαντήσεις συνδυάζεται με όλα τα άλλα στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρει νέες και καινοτόμες λύσεις.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Helvia παρακολουθεί στενά την αγορά των ΗΠΑ με τους κύριους πελάτες της. “Θέλουμε να είμαστε σε καλύτερη θέση με περισσότερα πράγματα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε τον εαυτό μας σε καλύτερη θέση”, τονίζουν. Αυτό το επιδιώκουν μέσω νέων δομών που περιλαμβάνουν πιο στρατηγικές συνεργασίες (συνεργασίες) με άλλες εταιρείες που είτε μεταπωλούν τα προϊόντα της Helvia είτε ενσωματώνουν την τεχνολογία τους στα προϊόντα τους.

Λοιπόν, έχετε σκεφτεί να μεταφέρετε την έδρα σας στο εξωτερικό; Αυτή τη στιγμή, χάρη στη στρατηγική μας συνεργασία, αυτό δεν φαίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, η ιδέα να αφήσουν το τεχνικό κομμάτι εδώ στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν το επιχειρηματικό κέντρο στο εξωτερικό είναι στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η εταιρεία venture αναπτύσσεται σταθερά.

Natasha Stashinow

σάλτσα: naftemporiki.gr

Πηγή: magnesianews.gr