Ο πραγματικός αριθμός της πανδημίας είναι πιθανώς άγνωστος, αλλά και οι τρεις τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Covid-19 είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως το 2021, ξεπερνώντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, 5,94 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πανδημία του κορωνοϊού από το 2020 έως το 2021. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφούν όλα τα θύματα ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια μελέτη από ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature εκτιμά το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας εξετάζοντας την «υπερβολική θνησιμότητα» ή τον αριθμό των θανάτων σε κάθε χώρα που υπερβαίνει τις προσδοκίες.
Η ανάλυση δείχνει ότι μεταξύ 13,2 και 16,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία τη διετία 2020-2021. Αυτό περιλαμβάνει θανάτους όχι μόνο ασθενών με Covid, αλλά και ασθενών με άλλες ασθένειες που έχουν χάσει την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες λόγω έκτακτων περιστατικών. συνθήκες.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο αριθμό.
Μόνο το 2021, η μελέτη διαπίστωσε ότι το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας έφτασε μεταξύ 9 και 12 εκατομμυρίων.
Συγκριτικά, οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο, την κύρια αιτία θανάτου τα προηγούμενα χρόνια, υπολογίστηκαν σε 8,9 εκατομμύρια το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet τον Μάρτιο υπολόγισε ακόμη μεγαλύτερη υπερβολική θνησιμότητα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εκτιμούν ότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2021, 17,1 έως 19,6 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν.
Μια τρίτη εκτίμηση του The Economist, που βασίζεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώνεται συνεχώς, ανεβάζει άλλα 16 εκατομμύρια νεκρούς.
Όπως σχολιάζει ο ιστότοπος Nature, τα στοιχεία στις τρεις μελέτες είναι μόνο εκτιμήσεις, αλλά υπογραμμίζουν την ανάγκη καλύτερης τεκμηρίωσης της κλίμακας της κρίσης και καλύτερης καταγραφής των θανάτων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου οι μισοί από τους θανάτους παγκοσμίως δεν εμφανίζονται σε επίσημα στοιχεία.
Πηγή: magnesianews.gr