• 27/03/2023 03:31

Κώστας Γκούμας: «Η Θεσσαλία θα πέσει σε ζώνη λειψυδρίας»

ByGreeceit.gr

Οκτ 20, 2022
Ελάτε στο Viber
Φωτογραφία Ιωάννης Κουτσέρης (@_k.t.s_photos_)

Η Θεσσαλία έχει βιώσει τις επιπτώσεις των πολύπλοκων υδάτινων προκλήσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας τόνισε ότι η Θεσσαλία σε ζώνη λειψυδρίας θα επιδεινώσει το πρόβλημα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων. Ο Γκούμας τόνισε την ανάγκη για δράση και την άμεση ανάγκη εμπλουτισμού των νερών της λίμνης Καρράς, που εξαρτάται τόσο από τον Πηνειό όσο και από τον Αχελώο.
«Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σύνθετες επιπτώσεις στο νερό τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα που σίγουρα θα επιδεινωθούν στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Η Θεσσαλία θα περιέλθει σε ζώνη λειψυδρίας εάν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων Βεβαίως, οι υδάτινοι πόροι και η διαχείρισή τους αφορούν το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τους νέους», ανέφερε η Επιτροπή Επίλυσης Προβλημάτων Υδάτων.Είπε ο κ. Γκέμας.
Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη καταστροφή στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι οι Θεσσαλοί όχι μόνο κινδυνεύουν από λειψυδρία και ξηρασία, αλλά και από μια πιο σοβαρή πλημμύρα, γίνεται ληστρική εκμετάλλευση όχι μόνο των υπόγειων πόρων, αλλά και της επιφάνειας. πόρους.Εμείς στη Λάρισα βλέπουμε συχνά τον Πηνειό ως βόθρο.Ένα ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, που συνδέεται με το ανανεωμένο και το νερό που χρησιμοποιούμε είναι έλλειμμα και επηρεάζει ολόκληρη τη σφαίρα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.” επέμεινε.

Η μοίρα του Kara’s Sabre κρίνεται
Από την επίλυση προβλημάτων νερού

Αναφερόμενος στον ταμιευτήρα Κάρλας, ο Γκούμας επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο για τη Θεσσαλία συνολικά και συνδέεται στενά με όλα τα επιμέρους συστήματα ύδρευσης, από τις λεκάνες του Φινιού και του Αχερού μέχρι τη μελλοντική τους μοίρα. Μεγάλο μέρος της κατάστασης της κλιματικής κρίσης εξαρτάται από το εάν θα επιλυθεί το πρόβλημα του νερού.
«Το Cala γεμίζει με νερό 70% από τον Πηνειό και 30% από υπολεκάνες όπως Μαρμαργιάννη, Αγία κ.λπ. Άρα το αν έχει νερό ο Πηνειός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. «Νεκρός» Πηνειός σημαίνει «νεκρή» Κάρλα», είπε ένας έμπειρος. αγρονόμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία λύση είναι η Κάρλα να εμπλουτιστεί με νερό από τον Αχελώο. «Το γεγονός ότι ο Πηνειός λειτουργεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα οφείλεται στην υποστήριξη του υδροηλεκτρικού έργου Ταυρωπού, χάρη στο οποίο η περιοχή της Καρδίτσας αρδεύτηκε, υδροδοτήθηκε και αναπτύχθηκε ο τουρισμός. », τόνισε.
Η Κάρλα πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί το περιβάλλον και να εμπλουτιστούν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες που κινδυνεύουν από διείσδυση αλμυρού νερού από τη θάλασσα, ώστε το δίκτυο να μπορεί να ποτίζει τα περίπου 92.000 στρέμματα.

Τα έργα του Αχελώου μας έκαναν
πρόσθετη υδροηλεκτρική

Όπως τόνισε ο κ. Γκούμας, η χώρα μας έχει νερό που είναι σημαντικό στρατηγικό κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιοχές αυτό το κεφάλαιο δεν αξιοποιείται.
«Αυτά τα ημιτελή έργα στον Αχελώο θα παράγουν επίσης πρόσθετη υδροηλεκτρική ενέργεια. Η άντληση νερού από τις 30.000 έως τις 33.000 γεωτρήσεις της Θεσσαλίας απαιτεί περίπου 700 γιγαβατώρες. Η Μεσοχώρα ολοκληρώθηκε το 1920 και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα 20 χρόνια μετά, δηλαδή χρειαζόταν δύο υδροηλεκτρικές μονάδες Υδροηλεκτρική Μεσοχώρα, χαμένος χρόνος στα 30-35 εκ., σε προπολεμικές τιμές. Σήμερα, με το αυξημένο κόστος των κιλοβατώρων, χάνουμε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι αυτό το έργο θα μπορούσε να είχε αποσβεστεί, γιατί υπήρχε κάποια ιδεολογία και κάποιοι το πολέμησαν, οπότε δυστυχώς είμαστε σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Γκούμας.
Τόνισε επίσης ότι το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του 2017 επιβεβαιώνει ότι το ίδιο το κράτος έχει «κλέψει» 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας. «Αν είχαμε νερό Αχελούς και δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου για άρδευση, αυτό θα ήταν τεράστιο όφελος», είπε ο Γκούμας.

Η Κάρλα συνδέεται με τον Πηνειό και τον Αχελώο.

Το Ταμιευτήριο της Carla, το οποίο ξεκίνησε το 2018, δεν είναι χωρίς τις αδυναμίες του, είπε ο Guma, και αυτά δεν πρέπει να επιλυθούν.
“Πρώτα από όλα, η ασφάλεια των υδάτων. Η ποιότητα του νερού είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Για να βεβαιωθούμε ότι το νερό είναι καθαρό και κατάλληλο για ευτροφισμό και τα πτώματα ψαριών να εμφανίζονται στους σταθμούς μέτρησης κατά μήκος του Πηνειού ποταμού. , πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια .Είναι σημαντικό να λυθεί και το διαχειριστικό πρόβλημα. Όλο το έργο βασίζεται σε μια ομάδα διαχείρισης πέντε ατόμων. Το σύστημα άρδευσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχει προορισμός. , δεν έχουμε καν ΤΟΕΒ», τόνισε.
Ανέφερε επίσης ότι τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που γεμίζει η Κάρλα αντλούνται από τον Πηνειό, που σημαίνει ρεύμα και άρα κοστίζει. Οι κλειδαριές Girtony μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου το νερό έρχεται από τη βαρύτητα, αλλά μπορεί να έρθει πολύ πιο γρήγορα και δεν χρειάζεται να στρίβετε σε κανάλια για να μαζέψετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων. Χωρίς κόστος.
«Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εάν αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο θέλει να λειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί», καταλήγει ο Γκούμας, αναφερόμενος στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας.

Πηγή: magnesianews.gr