Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλά σε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών στο πλαίσιο πολιτικού συνεδρίου που φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη Λισαβόνα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διοχετεύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που επικεντρώθηκε στον μετριασμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
6 σχέδια για να απογαλακτιστείτε από τα ρωσικά καύσιμα
ο Κώστας Σκουλέκας Ανακοινώθηκαν τα έξι στρατηγικά σχέδια της χώρας για το deaddiction ορυκτά καύσιμα στη Ρωσία:
- Έχουμε εφαρμόσει έναν μηχανισμό ανάκτησης πλεονασματικών εσόδων από παραγωγούς που καλύπτουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Μέχρι σήμερα, έχει αποφέρει έσοδα άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες και επιχειρήσεις.
- Επενδύει σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όπως ο αγωγός IGB και οι FSRU Αλεξανδρούπολης και Κορίνθου.
- Αναβαθμισμένο πρατήριο υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας με σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα αποθήκευσης.
- Η δυναμικότητα παραγωγής LNG της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
- Επιτυγχάνει μείωση έως και 13% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα.
- Η εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση και 34% τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με πέρυσι.
Επιπλέον, ο Σκρέκας τόνισε στην εισήγησή του ότι ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επανεκτιμηθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιβαλλοντική μετάβαση και η κοινωνική συνοχή δεν μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να τεθεί ένα δυναμικό ανώτατο όριο τιμών για το TTF ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες τιμές σε όλη την Ευρώπη.
«Ο μόνος τρόπος για προσιτές τιμές ενέργειας»
Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση της μετάβασης στο περιβάλλον, που θα μπορούσε να μετριάσει την κλιματική κρίση, να επιτύχει προσιτές τιμές ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις και να αποτελέσει το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.
- Μέχρι το τέλος του 2022 θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα άλλα 2 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ernst&Young, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με το ΑΕΠ.
- Η χωρητικότητα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επί του παρόντος στα 10 GW, θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030.
- Η Ελλάδα είναι πλέον η 8η χώρα στον κόσμο ως προς τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
- Κατευθύνουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου μας και την επέκταση της διασύνδεσης των ελληνικών νησιών.
- Διατίθενται 4 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ηλεκτροδότηση, συστήματα αποθήκευσης, πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια.
- Η Ελλάδα γίνεται κόμβος πράσινης ενέργειας.
- Πιέζουμε ταχύτατα για ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο.
“Υδρογονάνθρακες – το κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία”
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εξέλιξη. Η Ελλάδα θα αρχίσει να ερευνά κοιτάσματα φυσικού αερίου για να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία και αυτάρκεια».σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενώπιον εκπροσώπων της ExxonMobil σε πάνελ συζήτησης.
Ακόμη και ο κ. Σκρέκας τόνισε «Οι αποφάσεις που παίρνουμε και κινούμαστε σήμερα επειδή η Ευρώπη έχει τη δύναμη να οικοδομήσει ή να εκτροχιάσει το μέλλον μας. Πρέπει να στερεοποιηθούμε»..
Πηγή: magnesianews.gr